Hozzávalók:
25 dkg túró, 1 kis pohár tejföl, 2 db zsemle, annyi búzadara, amennyit felvesz, zsemlemorzsa, kis olaj, 1 vagy 2 db tojás, kis só, 1 nagy pohár tejföl a leöntéshez + cukor + vaníliáscukor
Elkészítés:
A túrót villával összetörjük, hozzátesszük a tojást (vagy tojásokat), a kis pohár tejfölt, a kis sót, a vízben megáztatott és kinyomkodott zsemlét belemorzsoljuk jó alaposan, majd adunk hozzá annyi búzadarát, amennyit felvesz (közepesen kemény gombócot kapjunk). Figyelem: a búzadara még kicsit duzzad! Ezután vizet forralunk a gombócok főzéséhez, majd a gombókokat kifőzzük benne. Ezt követően kis olajon megpirítunk egy kis zsemlemorzsát és a gombócokat ebben hempergetjük meg. Tálaláskor leöntjük cukros, vaníliáscukros tejföllel.
Hozzávalók:
1,5 liter víz, 2 sárgarépa, 1 fehér répa, egy nagy marék borsó, 1,5 tyúkhúsleveskocka, a grízgombóchoz: 1 egész tojás, annyi búzadara, amennyit felvesz, egy kiskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A borsót, a megtisztított zöldségeket (sárga, és fehér répa) kb. 1,5 liter vízben feltesszük főni, ha megpuhultak a zöldségek beletesszük a tyúkhúsleveskockát és tálalásnál a kész grízgombócot.
Grízgombóc elkészítése:
Egy tojáshoz hozzákeverek annyi búzadarát, amennyit felvesz (vagy egy kicsit kevesebbet, mert úgyis dagad egy kicsit) és 1 kávéskanál szódabikarbónát (ezt ne spórold ki, mert kemény lesz, és nem fő meg). Hagyom kb. 5-10 percig állni, hogy megdagadjon. Majd kanállal kis galuskákat szaggatok forrásban lévő vízbe, és jól megfőzöm a galuskákat. Ha feljöttek a víz tetejére, még egy ideig főzöm, és mielőtt kiveszem őket a vízből, egyet kiveszek, kettévágom, és megnézem, hogy belül is megfőtt-e.
A grízgombócot csak tálalásnál tegyük a levesbe, különben lehet, hogy elázik
Hozzávalók:
30 dkg sertéscomb, kb. 30 dkg mirelit francia-saláta vagy mexikói saláta zöldségkeverék, bors, majoranna, só, egy kis olaj, 1 fej hagyma, rizs
Elkészítés:
A vöröshagymát apró kockákra vágom, majd egy kis olajban megpirítom, felöntöm egy kis vízzel, megsózom és hozzáteszem a kockákra vágott sertéscombot főni. Kb. 1 órát főzöm, ha már majdnem megfőtt, hozzákeverem a fűszereket: a borsot, és az őrölt majorannát.
Közben bő sós vízben megfőzöm a zöldségeket, majd lecsöpögtetem. Ha a hús majdnem teljesen elfőtte a levét, és már puha, hozzákeverjük a lecsepegtetett zöldségkeveréket, és egyet forralok rajta.
A rizst a zacskón található előírás szerint megfőzzük.
Nagyon finom.
Hozzávalók:
oldalas tetszés szerinti mennyiségben, só, fűszerek, bors, kis olaj, burgonya, cékla
Elkészítés:
Az oldalast megmossuk, besózzuk, majd befűszerezzük (bármilyen hús fűszerkeverékkel), én több fajtát is szoktam ráhinteni, majd egy kis borssal megszórom. Egy tepsinek az aljára kis olajat teszek, beleöntök egy kis (kb. 1 dl) vizet, letakarom alufóliával, és úgy sütöm kb. fél, 3/4 órát, majd ezután leveszem róla az alufóliát, és megpirítom a húst, a kisült levével időnként meglocsolom, hogy ne száradjon ki.
A burgonyát közben meghámozom, nagyobb kockákra elvagdalom, és félig megfőzöm sós vízben. Ezt követően kiveszem a vízből, lecsepegtetem, és forró olajban megpirítom.
A krumplit a hússal melegen kínálom. Köretnek cékla illik hozzá, de lehet más saláta is.
Hozzávalók:
egy nagy marék fekete szeder (lehet mélyhűtött vagy friss is), kb. 1,5 liter víz, cukor, egy csipet só, citromlé (bolti), egy kis fahéj és mézeskalács fűszerkeverék, 1 dl tej, 1 dl tejszín, vaníliás pudingpor (fél csomaggal)
Elkészítés:
A szedret sós, cukros vízben feltesszük főni, majd ízlés szerint hozzáadunk annyi citromlevet, hogy kellemesen pikáns savanykás íze legyen. Ízesítjük mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd fahéjjal. Ha megfőtt a szeder, egy nagyobb mennyiséget kiveszünk belőle, és az egészet összeturmixoljuk, majd visszaborítjuk a levesbe. A vaníliás pudingport csomómentesen elkeverjük a tejben, hozzáöntjük a tejszínt, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Egyet forralunk rajta, és már készen is van. Hidegen kínáljuk, díszítésnek a tetejére akár tejszínhabrózsákat is nyomhatunk. Isteni finom akár áfonyával is.
Hozzávalók:
2 nagy darab vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 közepes krumpli, 3/4 leveskocka, kb. 1 dl tejszín, 1 evőkanál liszt, só, víz, bors, bazsalikom + füstölt reszelt sajt, levesgyöngy vagy pirított zsemlekocka
Elkészítés:
A vöröshagymát és a krumplit elkockázzuk, hozzáreszeljük a fokhagymákat, hozzáadjuk a leveskockát majd kevés olajon, kis vízzel fedő alatt az egészet puhára pároljuk. Ezt követően felöntjük egy kis vízzel, sózzuk, borsozzuk, bazsalikomozzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Turmixolást követően a lisztet összekeverjük a tejszínnel, majd az egészet a levesbe keverjük, és forralunk rajta egyet.
Füstölt reszelt sajttal és levesgyönggyel vagy pirított zsemlekockákkal díszítjük, ízesítjük.
Hozzávalók a babfőzelékhez:
kb. 20-25 dkg szárazbab, kb. 2 liter víz, só, fokhagyma, kis olaj, 4 evőkanál liszt, pirospaprika, tej, tejföl
Elkészítés:
A babot előző nap hideg vízbe beáztatjuk, hogy másnap a főzés ne tartson sokáig, és a bab kissé megpuhuljon. A babot feltesszük sós vízben főni, közben elkészítjük a rántásos habarást. A lisztet egy kis olajon megpirítjuk, majd levesszük a tűzről, belereszelünk 2-3 gerezd fokhagymát, ráteszünk egy-két mokkáskanál pirospaprikát és belekeverünk 3-4 evőkanál tejfölt, majd az egészet felöntjük egy kis tejjel és vízzel. Csomómentesen elkeverjük. Ha megfőtt a bab, ezzel a rántásos habarással sűrítjük be a babfőzeléket.
Hozzávalók:kb. 30 dkg friss vagy mirelit meggy, ízlés szerint: cukor, citromlé, csipetnyi só, fahéj, egyéb fűszerek pl. ánizs, szegfűszeg (vagy egy mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék), 3/4 csomag vaníliás puding, kb. 2 dl tej, 1 dl főzőtejszín
Elkészítés:A meggyet felteszem főni kb. 2 liter vízben, megsózom, megcukrozom, és beleteszem a citromlevet és a fűszereket. Ha a meggy megfőtt, felforrt a leves, a vaníliás pudingot elkeverem csomómentesen egy kis tejben, majd a maradék tejet és tejszínt hozzáöntöm, ezt teszem a forrásban lévő leveshez. Megvárom, míg újra rottyan egyet, és már készen is van.
Hozzávalók:
10 sima kifli, kb. 4-5 dl tej, cukor, mák
Elkészítés:
A kifliket összevágjuk karikákra, majd a tejet felforraljuk. Az elvagdosott kiflikhez hozzákeverjük a felforralt tejet és a cukorral ledarált mákot.Cukor, mák ízlés szerint.A kulimájszot jól összekeverjük, összeforgatjuk, és azon melegében tálaljuk. Készíthető mák helyett dióval is.Könnyen elkészíthető, főzést nem igénylő, gyors édes étel.
Hozzávalók:
5 nagy krumpli, 2 nagy sárgarépa, 1 nagy fehérrépa, 1 szelet zeller, kis petrezselyemlevél, kis zellerlevél, egy teáskanál vegeta, só, olaj, 1 hagyma, 1 evőkanál őrölt piros paprika, 1 maréknyi levestészta
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, majd kicsit megpirítjuk olajon, ha megpirult, fedő alatt kis vízzel tovább dinszteljük. Ezt követően levesszük a tűzről, ha kihűlt, belekeverünk 1 fakanálnyi őrölt piros paprikát, majd felengedjük a fazekat vízzel. Megsózzuk ízlés szerint.Beletesszük a megtisztított zöldségeket főni a krumpli kivételével: a fehérrépát, a sárgarépát, a zellert.Mikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a krumplit és a vegetát is, valamint a zeller- és petrezselyemlevelet. Ha a krumpli is majdnem megfőtt, beletesszük a maréknyi levestésztát, és addig forraljuk míg az is meg nem fő.Tálalni lehet egy evőkanálnyi tejföllel is. Egyszerű, finom, olcsó leves.
Hozzávalók:
Néhány szelet vékonyra kiklopfolt karaj, egy pohár tejföl, kb. 2 evőkanál mustár, mustáros pác (fűszerkeverék), rizs, salátának paradicsom és salátaöntet, pici olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tejfölt a mustárral és a fűszerkeverékkel jól kikeverjük, majd beletesszük a kiklopfolt karaj szeleteket. Lehetőleg egy éjszakát érleljük a hűtőben, hogy az ízek még jobban összeérjenek, de az sem baj, ha csak egy órát pácolódik. Pácolást követően hozzákeverünk egy kis sót, és kevés olajon az egészet forró serpenyőben kisütjük, addig, míg a tejfölös máz teljesen rásül a husira.
A rizst a szokásos módon megfőzzük egy kis sós, ételízesítős vízben, majd az egészet melegen tálaljuk néhány szelet vágott paradicsommal, egy pici salátaöntettel.
Nagyon finom, egyszerűen elkszíthető húsos különlegesség akár ünnepekre is.
Hozzávalók:
kb. 1 kg burgonya, 6-8 tojás, kb. 15 cm paprikás kolbász, 1 nagy pohár tejföl (vagy még egy kicsit több), só,
Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk és egészben sós vízben feltesszük főni. Ha megfőtt, elvágjuk szeletekre, majd egy jénai tál alját kirakjuk a kis krumplikorongokkal, erre rakjuk a megfőtt és szintén karikákra vágott tojást, a bőrétől megszabadított és felkarikázott kolbászt és meglocsoljuk a tejföl harmadával, kissé megsózzuk. Ezt követően mehet ismét egy krumpli réteg, egy tojás réteg, egy kolbász réteg, egy kis tejföl, majd az utolsó réteg a krumpli legyen a tetején, amit jó bőven leborítunk tejföllel. Sütőben megsütjük. Ha a krumpli kicsit levet enged, azt nyugodtan a végén leönthetjük róla.
Hozzávalók:
kb. 25 dkg párizsi, fél nagyobb vöröshagyma, 1 evőkanál tejföl, fél evőkanál mustár, kis bors, 2 egész főtt, elszeletelt tojás, kis pirosarany, 4 szelet kenyér, reszelt sajt
Elkészítés:
A párizsit ledaráljuk vagy krumplinyomót átnyomjuk, a vöröshagymát elkockázzuk és a párizsihoz keverjük. Hozzáadjuk még a tejfölt és a mustárt és egy kis borsot. Jól összekeverjük, és érlelni a hűtőbe tesszük. Majd rákenjük kenyérre és meleg sütőbe tesszük. Ha megpirult a kenyér, rátesszük az elszeletelt tojásokat és a reszelt sajtot, majd ha a sajt ráolvadt, kivesszük, rácseppentünk 1-1 csepp pirosaranyat és melegen fogyasztjuk
Hozzávalók: kb. 75 dkg krumpli, liszt, amennyit felvesz, hogy keményebb tésztát kapjunk, (ha kevés benne a liszt, akkor szétfő), só ízlés szerint, kis olaj, zsemlemorzsa vagy búzadara, lekvár
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és apró darabokra vágva megfőzzük sós vízben. Ha kihűlt, krumplinyomón átnyomjuk, megsózzuk és hozzákeverünk annyi lisztet, hogy keményebb tésztát kapjunk. A tésztát kisodorjuk majd csíkokra vágjuk. A csíkokat henger alakúra hengergetjük, és 3-4 cm-es darabokra elvágjuk, majd liszttel megszórjuk, hogy ne ragadjanak össze. Felteszünk egy fazékban vizet főni, kis olajat teszünk bele, hogy a nudlik ne ragadjanak össze, majd kifőzzük a nudlikat benne (ha feljön a víz tetejére, már csak forr egyet és kész is, nagyon gyorsan megfő). A főtt nudlikat lecsepegetjük szűrőkanálban, majd pirított zsemlemorzsában vagy pirított búzadarában meghempergetjük. Lekvárral tálaljuk.
Töltött káposzta tejföllel
Hozzávalók:
1 konzerv savanyú káposzta, babérlevél, só, bors- a rántáshoz: 1 dl olaj, 5 evőkanál liszt, piros paprika, fokhagyma, - a húsgombóchoz: 30 dkg darált hús, 3 gerezd fokhagyma, 3 dl rizs, 1 egész tojás, bors, piros paprika, sótejföl
Elkészítés:
A savanyú káposztát enyhén kinyomkodjuk, hogy ne legyen túl savanyú íze a töltött káposztának, majd egy fazékban kis vízben feltesszük, hogy megpárolódjon. Fedő felett kb. fél óráig pároljuk sós vízben babérlevéllel együtt. Egy kis borsot is teszünk hozzá ízesítésnek. Közben elkészítjük a rántást: az olajban a lisztet megpirítjuk, hozzáadunk 1-2 gerezd fokhagymát, majd ha kihűlt, 2 teáskanál piros paprikát és annyi vizet, hogy folyós legyen a rántás. Csomómentesen elkeverjük. Közben elkészítjük a gombóchoz valókat: A rizst a zacskón lévő előírás szerint megfőzzük sós vízben. A darált húst megsózzuk, borsozzuk, piros paprikázzuk, belereszeljük a 3 gerezd fokhagymát, hozzáadjuk a tojást, majd a már nem túl forró rizst és megsózzuk ízlés szerint. Jól összekeverjük a masszát, majd gombócokat formázunk belőle. Ha a káposzta megfőtt, belekeverjük a rántást, csomómentesen elkeverjük, majd óvatosan a gombócokat is beletesszük a fazékba. Lassú tűzön még addig főzzük, ameddig a gombócok is megfőnek (kb. 20 perc). Próbának egy gombócot ketté is vághatunk, hogy megfőtt-e.Melegen tálaljuk, a tetejére egy-két kanál tejfölt tehetünk.
Főzelékek Hozzávalók: 1 kg zöldbab, 1 húsleveskocka, 1 vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, pirospaprika, ételízesítő, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, só
Elkészítés: A leveskockás, sós vízben főzzük a feldarabolt zöldbabot. Elkészítjük a rántást úgy, hogy az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, rászórjuk a lisztet, végül a piros paprikát, felengedjük egy kevés hideg vízzel és a bab főzőlevével. Hozzáöntjük a megfőtt zöldbabhoz. Mikor kellően besűrűsödik, belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel, rövid főzés után már fogyasztható. Fagyasztott zöldbabbal hasonlóan dolgozunk. Amennyiben üveges babunk van, akkor megmelegítjük levével együtt, esetleg a folyadékot pótoljuk, majd rendesen berántjuk.
Főzelékek
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
30 dkg sertéslapocka
1 paprika
30 dkg zöldborsó
liszt
pirospaprika
bors
só
tej
olaj
Elkészítés:
Az olajon megpirítom a hagymát,beleszelem a paprikát,megszórom pirospaprikával borsozom és rádobom a kockára vágott husit majd megsózom. Egy kicsit lesütöm,majd egy deci vízzel főzöm addig,míg háromnegyedrészben megpuhult. Ekkor felengedem 1-1,5 liter vízzel,és forrás után beleteszem a borsót. Pár percig forralom,amjd tejjel elkeverem a lisztet,és ezzel a habarással besűrítem. Lehet tenni bele petrezselyemzöldet is.
Egytálételek
Hozzávalók:
30-40dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
2csg gyorsrizs
kis olaj
só
bors
fokhagyma granulátum
1 db tejföl nagy
pirospaprika
15-20 dkg sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk. Erre rátesszük a darálthúst, kicsit megpároljuk. Fűszerezzük ízlés szerint, sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával.
10 percig főzzük, ha szükséges egy kicsi vizet öntünk rá.
A rizst közben megfőzzük.
Mikor kész, akkor jénai tálban rétegezzük, előbb a rizs, utána a hús és a tejföl, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A legfelső réteget reszelt sajttal zárjuk.
Kb 30 perc alatt (míg a sajt meg nem pirul) sütjük előmelegített sütőben.
A sóska egy igazi C-vitamin bomba, aminek köszönhetően a benne lévő jelentős vasmennyiség könnyen beépül a szervezetbe. Magas gyümölcssav tartalmának köszönhetően frissítő hatása van, így egy meleg tavaszi, nyári napon remek választás. Vizelethajtó hatása révén a fogyókúrás étrendbe is illeszthető.
Hozzávalók 2 főre: 400 ml víz, 100 ml teljes tejszín, 300 g sóska leszárazva, 15 g vaj, 60 g natúr krémsajt, 25 g tönkölyliszt, só, 1 bő ek méz, 2 tk citromlé
A feltéthez: 2 db M-es tojás, só, tört színes bors
A vizet a tejszínnel forraljuk fel.
A sóskát mossuk meg alaposan, szárazzuk le, majd vágjuk kis darabokra.
Tegyük a forró folyadékba, és fedő alatt hagyjuk 2 percet főni, adjuk hozzá a citromlevet, a sót, és a mézet.
Majd a krémsajttal és a liszttel együtt turmixoljuk teljesen selymesre.
Tegyük vissza a tűzre, és 1-2 perc alatt sűrítsük be.
A tojásokat sóval és borssal verjük fel.
Egy palacsintasütőben pár csepp olíva olajon süssünk belőle vékony lepényt, amit miután kisült, vágjuk kisebb kockákra.
Palacsinták
Palacsinták: cukorral, fahéjjal, kakaóval.
Ez a zsírban sült tésztaféle a leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető, különösen a gyerekek által kedvelt, elő-, és főételnek, desszertnek egyaránt tálalható ételünk. Nagyon sokféleképpen készítik, de alapjában véve kétféle palacsintatésztát különböztetünk meg: a sósat, és az édeset.
Elkészítése
Készíthetjük tejjel, vízzel, szódavízzel, vagy ezek keverékével. Nagyon ízletes lesz, ha tejporral és szódavízzel készül. Vannak olyan ételeink, amelyek vastagabb palacsinták készítését kívánják meg, de az egyszerű (édes töltelékkel töltött) palacsintákat, a lehető legvékonyabbra kell sütni. Ilyen vékony palacsintát szódavízzel készíthetünk. Ez is hungarikum!
Az édes tésztájú palacsintákba reszelhetünk egy kevés citromhéjat, de alkalmasint a töltelékbe is reszelhetjük. Keverhetünk bele néhány ek olajat, így nem kell minden egyes palacsinta előtt zsiradékot adagolni a palacsinta sütőbe, csak az első palacsinta kisütése előtt kenjük meg a sütőt. Ahány tojást teszünk bele, annyi csipet sót is tegyünk, nem fog kiérződni. Cukrot is csak keveset (pl.: 25 dkg liszthez 1 kk cukor), mert könnyen leragad.
A sós palacsintákat általában kisebbre készítjük és vastagabb lesz a tésztája. Töltelékük lehet hús, sonka, gomba, velő, káposzta és egyéb zöldségek, melyeket különböző módon fűszerezzük, ízesítünk. A húsos, paprikás, gombás palacsintákat úgy is elkészíthetjük, hogy a megtöltött darabokat felgöngyöljük, a végeit betűrjük, panírozzuk (liszt, tojás, zsemlyemorzsában), és forró olajban kisütjük.
jóétvágyat
Babfözelék fasirtal.
A ceruzababot tisztítsuk meg, vágjuk le a végeit, majd vágjuk 3 cm hosszú darabokra.
Forrásban lévő enyhén sós, szódabikarbónás vízben 12 percig főzzük, majd jeges vízben hűtsük le.
A szódabikarbónának köszönhetően szép zöld marad a bab színe.
Egy edényben hevítsük fel a vajat közepes hőfokon, de vigyázzunk arra, hogy ne égjen.
Szórjuk bele az összetört koriandermagot, és egy percig pirítsuk.
Majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a reszelt gyömbért, a finomra aprított chilit (ízlés szerinti mennyiségűt). Pirítsuk ismét egy percet.
Öntsük fel a kókuszkrémmel, a vízzel, és forraljuk pár percet, majd locsoljuk bele a lime levét, és sózzuk.
TÖLTÖTT COMB
Hozzávalók:6 db csirkecomb0,5 kg gomba6-8 db száraz zsemle15 dkg csirke máj2 db tojás1 fej vörös hagyma4 gerezd fokhagymasó, bors, majoránna, piros paprika, petrezselyem, olajGombát meg pucoljuk szeleteljük és jó alaposan megmossuk.Hagymát megpucoljuk apróra felvágjuk, olajon pároljuk sózzuk hozzá adjuk a gombát és azzal pároljuk tovább. Közben megmossuk a májat papírtörlőn leszárítjuk és megkaparjuk. Amikor a gombáról elpárolgott a víz akkor rátesszük a májat átforgatjuk a gombán. Beáztatjuk a zsemléket amikor fellazult kinyomjuk jól belőle a vizet és rátesszük a gombás májra és vissza a tűzre. Hozzáadjuk a fűszereket a két tojást jól összekeverjük. Amikor összeáll levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni. Közben megmossuk a combokat papírtörlőn leszárítjuk és fellazítjuk a bőrt alátöltjük a tölteléket és lezárjuk hústűvel. Olajba teszünk fűszereket sót, borsot, majoránnát, átnyomott fokhagymát és pirospaprikát. Bekenjük vele a húst és jó egy órát állni hagyjuk. 200 fokos sütőben sütjük körülbelül 1,5 órát közben forgatjuk. Végén grillezem mindkét oldalát, hogy ropogósra süljön.
LUSTA LÁNGOS
Hozzávalók:
3 dkg élesztő, fél liter tej, 1 kg liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben megfuttatjuk, és a liszttel, a tejföllel és a sóval nem túl lágy tésztát gyúrunk belőle. Letakarjuk, és kb. fél órát langyos helyen kelesztjük.
A tésztát fél cm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti nagyságú formákra kiszaggatjuk. Forró olajban, frissen annyit sütünk ki belőle, amennyi éppen elfogy. Sajttal, fokhagymával, tejföllel megszórva nagyon finom. A maradékot kiolajozott zacskóba tesszük, és 1 héten keresztül akkor sütünk belőle, amikor akarunk. Hűtőben (nem a fagyasztóban) tároljuk.
Frankfurti leves
Hozzávalók:
40 dkg kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 nagyobb burgonya, 1 dl olaj, kevés liszt, 20 dkg virsli, 1 csokor petrezselyem, 1,5 dl tejföl, majoránna, só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
A finomra vágott vöröshagymát az olaj felében lepirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a burgonyát, amelyet meghámoztunk és kis kockákra vágtunk. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával és finomra vágott petrezselyemmel (egy-két levelet tegyünk félre a tálaláshoz), és felengedjük vízzel.
Amikor a burgonya már félig megfőtt, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott kelkáposztát is. Ha már az is majdnem kész, az olaj másik feléből kevés liszttel rántást készítünk, tejföllel simára keverjük, ezzel sűrítjük be a forrásban lévő levest, és még egyszer összeforraljuk. A végén tesszük bele az előzőleg pár csepp olajon megpirított virslikarikákat. Petrezselyemmel díszítjük.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók:
60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál morzsolt majoránna, 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított), 1 csokor petrezselyem, 1 hegyes paprika
Elkészítés:
A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.
A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk.
Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk.
A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával, vegyes salátával kínálhatjuk.