VERSEK MINDENKINEK , Ferenczi Csilla VERSEI . ÉS SOK MÁS DÍSZITÖ ELEM

ÜDVÖZÖLLEK: ÉREZZÉTEK JÓL MAGATOKAT

 Vitaminbonbon

 

hozzávalók 4 főre

* 500 g eper
* 1 db nagyobb banán
* 100 g min. 70%-os jó minőségű étcsokoládé
* folyékony édesítőszer (lehet cukor is, 5 kockacukornyi mennyiség)
* 1 dl 1,5%-os tej
* 1 ek light margarin

Mártogatáshoz:

* kókuszreszelék
* zabpehely
* színes tortadara
 

elkészítés

1. A gyümölcsöket meghámozzuk, illetve leszedjük a szárakat, leveleket.
2. Hideg vízben megmossuk őket, majd lecsepegtetjük.
3. A vajat gőz felett megolvasztjuk.
4. Hozzáöntjük a tej felét, és felmelegítjük, de ne forrjon!
5. A lángot kicsire állítjuk, és továbbra is gőz felett hozzáadjuk a darabokra tört étcsokoládét a vajhoz és tejhez.
6. Apránként, kevergetés mellett hozzáadjuk a többi tejet, amíg közepes sűrűségű masszát nem kapunk.
7. Édesítjük (40 csepp édesítő vagy 5 kockacukor).
8. Kevergetés mellett 5 percig olvasztjuk, amíg teljesen sima masszát nem kapunk.

Mártogatás:

1. A kókuszreszeléket, zabpelyhet, tortadarát egyenlően elosztjuk egy vágódeszkán, hogy ne keveredjenek össze, de gyorsan tudjunk dolgozni.
2. A gyümölcsöket félig megmártjuk a csokiban, és várunk pár másodpercet, hogy a massza kicsit megszilárduljon.
3. Ezután óvatosan beleforgatjuk a kívánt hozzávalóba.
4. Pár órára hűtőbe tesszük, ezután már fogyaszthatjuk is! 


Narancsos-csokoládés trüffel

 hozzávalók 10 főre

* 20 dkg étcsokoládé
* 10 dkg vaj
* 1 dl habtejszín
* 2 nagy narancs reszelt héja
* cukrozatlan kakaópor



elkészítés

1. A csokoládét gőz felett felolvasztjuk.
2. Közben a vajat és a tejszínt külön-külön habosra verjük, majd a csokoládéhoz adjuk, és belereszeljük a narancsok héját.
3. Egy lefóliázott tálra halmozzuk a masszát, majd szépen ellapogatjuk, hogy kb. 2 centi vastag csokilapot kapjunk. Így megy a hűtőbe, míg meg nem dermed (én egy éjszakára hagytam benn).
4. Másnap felkockázzuk, és nedves kézzel golyókat formázunk belőle.
5. Cukrozatlan kakaóporba hempergetjük őket. 


Málnás-vaníliás-kekszes pite 

                                                                                                                                                                            hozzávalók 4 főre

A piskótához:

3 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt

A málnatöltelékhez:

30 dkg friss vagy mirelit málna
2 dkg (fél cs) főzős vaníliás pudingpor
2 ek víz
8 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

6 dkg (1,5 cs) főzős vaníliás pudingpor
6 dl tej
12 dkg cukor

A tetejére:

1 cs (25 dkg) háztartási keksz



elkészítés

A tojásból, a lisztből és a cukorból klasszikus módon piskótát készítünk, és egy kb. 20x20 cm-es sütőpapírral fedett tepsibe öntjük. 180 fokon 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük, hagyjuk kihűlni. Eltávolítjuk róla a sütőpapírt, és visszahelyezzük a tepsibe.
A málnatöltelékhez a málnát egy kis lábasba tesszük a cukorral, majd egy fakanállal pépesre törjük (nem baj, ha darabos marad). A pudingport simára keverjük 2 evőkanál vízzel, majd besűrítjük vele a málnát.
A forró málnatölteléket egyenletesen a piskótára kenjük.
A vaníliakrémhez a pudingport kb. 2 dl tejjel simára keverjük, majd a maradék tejet felforraljuk a cukorral, és az elkevert pudingport hozzáadva sűrű pudinggá főzzük.
Az így kapott pudingot óvatosan elkenjük a málnatölteléken.
A puding tetején szorosan egymás mellett elhelyezzük a háztartási kekszeket. 10-15 percig hagyjuk hűlni, majd betakarjuk a tetejét folpackkal, hogy a keksz megpuhuljon. Hűtőbe tesszük, és néhány órával később vagy másnap a keksz méretének megfelelő kockákra vágjuk. 

Aranygaluska

 A tésztához:

35 dkg liszt
2 dkg élesztő
5 dkg olvasztott Rama
5 dkg cukor
1 tojás
tej


A töltelékhez és szóráshoz:

lekvár
10 dkg darált dió
15 dkg cukor
olvasztott Rama



elkészítés

A tojást egy mérőedénybe ütjük és annyi tejet teszünk hozzá, hogy 2 dl legyen.
Az élesztőt elkeverjük benne és a tészta összes hozzávalójával együtt a kenyérsütőbe tesszük.
A dagasztó programon elkészítjük (vagy kézzel tésztává gyúrjuk).
Közben a diót összekeverjük a cukorral.
Amikor elkészült a tészta, margarint olvasztunk és a sütőedény mellé készítjük.
A tésztából diónyi darabokat szakítunk, széthúzkodjuk, lekvárral megtöltjük, gombóccá formáljuk és megforgatjuk az olvasztott margarinban.
Lazán egymás mellé rakjuk egy sütőedénybe, és bőven megszórjuk a rétegeket a cukros dióval.
Duplájára kelesztjük.
200 °C-os sütőben megsütjük. A teteje hamar pirul, így közben nem árt letakarni alufóliával, hogy a közepe is átsüljön.

sütési hőfok:
200°C
sütési mód:
alul-felül sütés
tepsi mérete:
30x20x6 cm 

Mézes pudingos krémes

                                                                                                                                                                           hozzávalók 8 főre

Tésztához:

48 dkg liszt
11 dkg méz
16 dkg porcukor
4 dkg zsír
1 db tojás
késhegynyi mézes fűszerkeverék
2 dkg sütőpor
6 dl tej

Krémhez:

25 dkg Rama
16 dkg porcukor
2,5 dkg vaníliás cukor
8 dkg vaníliapuding
6,5 dl tej

Mázhoz:

tortabevonó
vaj



elkészítés

A mézet langyosra melegítjük, a többi összetevőt beletesszük egy nagy tálba, majd folyamatos gyúrás mellett hozzáadjuk a mézet. Csak addig gyúrjuk, mig egynemű lesz.
A tésztát legalább fél napon át pihentetjük.
Ezután átgyúrjuk margarinnal, hogy könnyen ki tudjuk nyújtani. 3 felé osztjuk, és kinyújtjuk.
Tetejét villával megszúrkodjuk, és készre sütjük, figyeljünk, hogy ne száradjon ki.
A krémhez a tejből, a pudingból és a vaníliás cukorból pudingot készítünk. Ha teljesen kihűlt, a margarinnal felhabosítjuk. Végén a porcukorral már csak egy rövid ideig kevergetjük.
A 3 lapot a kikevert krémmel megtöltjük, és néhány órás hűtés után a tetejét csokival bevonjuk.

sütési hőfok:
180°C 

Tejszínes mézes krémes

 hozzávalók 8 főre

10 dkg porcukor
5 dkg margarin
2 ek méz
1/2 rumaroma
1 tojás
1 tojássárgája
30 dkg liszt
1 kk szódarbikabóna

Krémhez:

1 l tej
2 cs vaníliás pudingpor
3 cs vaníliás cukor
2 ek rétesliszt
3 tojássárgája
1/2 rumaroma
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
1/2 l hulala tejszín
1 ek zselatin
1/2 dl víz



elkészítés

A porcukrot, a margarint, a mézet, a rumaromát, a tojást és a tojássárgáját gőz fölött felfőzzük, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a lisztet, és a szódabikabónát.
2 lapot sütünk tepsi hátán.
A tejet a vaníliás pudinggal kikeverjük, beletesszük a fél rumaromát, a 2 ek réteslisztet, 3 tojássárgáját, 1 cs vaníliás cukrot. Felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A vajat a 15 dkg cukorral kikeverjük, a kihűlt krémhez adjuk.
A hulalát 2 cs vaníliás cukorral felverjük, majd ha kemény, az 1 ek zselatint 0,5 dl vízben gyöngyözésig melegítjük, ha kicsit lehűl, hozzáadjuk a tejszínhez.
A krémet rákenjük a lapra, majd a tejszínt, befedjük a másik lappal, tetejére csokimázat teszünk.

sütési hőfok:
180°C 

Töklekváros szelet 

 hozzávalók 5 főre

5 dl liszt
2 dl kristálycukor
3 dl töklekvár
2 db tojás
1 dl napraforgó olaj
5 dkg mazsola
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
1,5 tk szódabikarbóna
porcukor a szóráshoz




elkészítés

Egy tálba tesszük a szódabikarbónás lisztet.
Hozzáadjuk a cukrot, a töklekvárt, a mazsolát, a tojássárgákat és a fűszereket.
Állandó keverés mellet, hozzáadjuk az olajat.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és lazán a többi hozzávalókhoz keverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és tűpróbáig sütjük.
Tálaláskor porcukorral meghintjük.

sütési hőfok:
180°C

tepsi mérete:
34x24 cm 

Kakaós kekszsüti rummal

                                                                                                                                                                            hozzávalók 4 főre

50 dkg háztartási keksz apró darabokra törve
0,5 dl rum
250 g margarin
1,5 dl tej
20 dkg cukor
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 ek liszt



elkészítés

A kekszet apró darabokra törjük, de nem morzsákra, mert a darabosabb keksszel marad egyben és vágható jól a sütemény. A feldarabolt kekszet belocsoljuk a rummal és félreteszem.
A tejet, a cukrot, a kakaóport, a lisztet felfőzzük, beledobjuk a margarint, és újra felforraljuk. Ráöntjük a rummal belocsolt kekszdarabokra, összekeverjük, hogy a kekszet jól átjárja a kakaós krém.
Őzgerincformába vagy más, fagyasztóba tehető hasonló formába alufóliát teszünk, és belekanalazzuk a kekszes krémet a hengerbe, majd a mélyhűtőbe rakjuk 1 éjszakára.
Másnap elővesszük, lehámozzuk róla az alufóliát és éles késsel szeletekre vágjuk. 

Gesztenyés - rumoscsokis  

Gesztenyés - rumos csokis habroló

* 1 cs (50 dkg) leveles tészta vagy saját készítésű
* 1 cs (25 dkg) gesztenyemassza
* 2,5 dl Hulala tejszín (édesített és akkor nem kell cukor hozzá) + egy pici só
* 1 tábla étcsokis tortabevonó
* 1 tk rumaroma



elkészítés

1. A leveles tésztát elnyújtjuk 40x33 cm téglalappá, és pizzavágóval felcsíkozzuk. A 40 cm-es oldalt (vízszintesen) 4x10 cm, és a 33 cm-es oldalt (függőlegesen) 11x3cm csíkokra. Így 44 db 10x3 cm-es kis téglalapokat kapunk.
2. A kis téglalapokat megkenjük egyesével egy kis tejjel, és rátekerjük a habroló sütővasakra úgy, hogy fedésben legyen, és a tejjel megkent oldala legyen kívül. (Azért nem tojással kenem, mert néhol ráragadhat a sütővasra és sülés után nehezen jön le.) Feltekerve kb. 3 cm hosszú habrolók lesznek, amik nem nagyok, két harapásnyik.
3. Előmelegített sütőben sütőpapíros tepsiben megsütjük. (Nem szabad megpirítani, inkább legyen egy kicsit sápadtabb, így nem szárad ki.)
4. Mikor megsült annyi hülés elég, amíg felverjük a tejszínhabot. Amennyiben Hulalát használunk nem kell habfixáló, de ha másmilyen tejszínnel dolgozunk, erősen javasolt! Közben lereszeljük a gesztenyemasszát, a kettőt összekeverjük, és nyomózsákkal megtöltjük a rolókat. (A gesztenyés tejszínhabból ki fog maradni, ami talán még egy adag leveles tésztához elég, vagy akár meg is ehetjük.)
5. Gőz felett egy pici vajjal felolvasztjuk a csoki 1/3-át egy kis rumaromával, és rácsorgatjuk a rolókra.

sütési hőfok:
200°C 

Körtekrémes desszert 

 

hozzávalók 6 főre

* 20 db babapiskóta
* 20 dkg étcsokoládé
* 2 dl tej
* 2-3 db körte
* 1 tk fahéj
* 1 ek méz
* 1 citrom leve
* víz (amennyi a körtét ellepi)
* 23 dkg maradék körtekrémleves
* 2 dl habtejszín
* 10 g zselatin fix
* 3 ek pirított dió



elkészítés

1. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, vastagabb szeletekre vágjuk, edénybe tesszük, majd a fahéjjal, a citromlével és a mézzel együtt kevés vízzel puhára főzzük.
2. A babapiskótákat 3 részbe törjük, a fele mennyiséggel kirakjuk a tál alját, és a tejjel együtt, gőz fölött megolvasztott étcsoki felével meglocsoljuk.
3. A körteszeletekkel beborítjuk a csokis babapiskótát, majd újabb réteg piskóta következik, és erre pedig a maradék csoki.
4. A körtelevest tejszínnel hígítjuk, összekeverjük a zselatin fix-szel, és a piskóta tetején egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőben hagyjuk dermedni.
5. A diót apróra törjük, serpenyőben kissé megpirítjuk, és megszórjuk vele az édesség tetejét. Tálaljuk. 

Részeges csokis piskótaszelet 

 

                                                                                                                                                                            * 4 tojás
* 4 ek cukor
* 2 ek liszt
* 2 ek kakaó
* 1 cs sütőpor
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 1 cs csokipuding
* 1 alma
* 20 ml bármilyen likőr (én csokis krémlikőrt használtam)
* 1 marék mazsola
* 20 dkg margarin
* 1 tábla tortabevonó
* 10-12 db babapiskóta
* elkészített neszkávé mártogatáshoz



elkészítés

1. A tojásfehérjét felverjük habnak, és hozzáadjuk a cukrot, azzal továbbkeverjük, míg jó kemény nem lesz.
2. Majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a kakaót és a tojások sárgáját. Ezzel már óvatosan fakanál segítségével elkeverjük, hogy a hab ne törjön.
3. Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
4. Ez idő alatt megfőzzük a pudingokat. A csokishoz hozzáadjuk a likőrt és a mazsolát, a vaníliáshoz 1 reszelt almát adunk.
5. A margarint megfelezve, mikróban felolvasztjuk, és amikor majdnem kész a puding, hozzákeverjük mindkettőhöz, és félretesszük hűlni.
6. Ha kihűltek a krémek, akkor a piskótára kenjük először vaníliakrémet, majd utána neszkávéban egy kicsit megforgatott babapiskótát teszünk rá, majd erre kerül a csokikrém és ennek a tetejére a vízgőz felett felolvasztott tortabevonó, amibe 5 g margarint teszünk, hogy szép fényes legyen.

sütési hőfok:
200°C
tepsi mérete:
30x20x6 cm

Keksz kocka

                                                                                                                                                                             Hozzávalók

Tésztához:
50 dkg darált keksz
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
9 evőkanál tej
4 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék
fél dl rum (vagy 1 rumaroma)
2 keserű mandula aroma /zöld/

Tetejére:
tortabevonó



Elkészítés

1. A ledarált kekszet a porcukorral, margarinnal és a tejjel összegyúrjuk.

2. Kettéosztjuk a masszát, és az egyik felébe beledolgozzuk az átszitált kakaóport, a kókuszreszeléket és a rumot, a másik feléhez hozzáadjuk a mandulaaromát.

3. A kakaós masszát fólia között ujjnyi vastagra nyújtjuk, ez lesz alul, a zöld krémet pedig egyenletesen eloszlatva rákenjük.

4. A tortabevonót gőz felett felolvasztjuk és a zöld krém tetejére kenjük. Miután kihűlt apró kockákra vágjuk.

Meggyes pite

                                                                                                                                                                            hozzávalók 8 főre

* 4 tojás
* 25 dkg cukor
* 1 dl víz
* 1 dl olaj
* 25 dkg liszt
* 1 tk sütőpor
* 30-40 dkg magozott meggy



elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (nem légkeverés!).
2. Kivajazzuk-lisztezzük a tepsit.
3. A tojássárgákat szétválasztjuk a fehérjétől. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük.
4. Belekeverjük az olajat és a vizet, majd a sütőporos lisztet.
5. Egy csipet sóval felverjük a tojásfehérjét és az előző tésztával óvatosan elkeverjük.
6. Tepsibe öntjük és beledobáljuk a meggyet.
7. Tűpróbáig sütjük.


sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 25x35 cm                                                                                                                     

  Mákos és kakaós kalács   

 hozzávalók 4 főre

* 50 dkg liszt
* 4 tojássárgája
* 10 dkg porcukor
* 4 dkg élesztő
* 1,5-2 dl tejszín (amennyit felvesz)
* 8 dkg olvasztott vaj
* csipet só

A kakaós töltelékhez:

* 8 dkg vaj
* 8 dkg porcukor
* 1 púpozott ek kakaópor
* 1 kk rumaroma
* 1 tk fahéj

A mákos töltelékhez:

* 8 dkg darált mák
* 5 dkg mazsola
* fél citrom reszelt héja
* 2 ek baracklekvár
* 8 dkg kristálycukor
* fél reszelt alma

A tetejére:

* 1 tojássárgája



elkészítés

1. Először elkészítjük a mákos tölteléket, ez csak néhány perc. Egy kis lábasban kb. 2-2,5 dl vizet, a cukrot, a mazsolát nagy lángon sűrűre forraljuk.
2. Közben egy tálba szitáljuk - lustaság esetén öntjük a lisztet. Csinálunk a közepén egy mélyedést, amibe beletesszük a sót, cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és annyi langyos tejszínt öntünk rá, hogy a fészekből ne csorduljon ki.
3. Visszatérünk a lábashoz: lehúzzuk a szirupot a tűzről, majd beleöntjük a mákot, és elkeverjük. Hozzáadjuk a lekvárt, a lereszelt, kinyomkodott almát és a reszelt citromhéjat. Ha hűlés közben elkezdene keményedni a cukros sziruptól (ha esetleg jobban elfőztük belőle a vizet), kevés víz hozzáadásával krémesre keverhetjük újra. Félretesszük.
4. Ekkorra az élesztő felfutott a tálban, elkezdjük összedolgozni úgy, hogy előtte hozzáöntjük az olvasztott vajat. Lágy tésztát kell kapnunk, csak szükség esetén öntsük bele az összes tejszínt, vagy adjunk még hozzá tejet.
5. Pár percig dagasszuk, majd belangyosított sütőbe tesszük lefedve fél órára.
6. Közben elkészítjük a kakaós tölteléket is. (Vagy megcserélhetjük, készíthetjük most a mákosat és először a kakaóst.) Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a kakaót, összekeverjük a fahéjjal, a rumaromával, és ezt is félretesszük hűlni.
7. Ha a tészta kétszeresére kelt, kivesszük a sütőből, kiborítjuk, átgyúrjuk, és két egyenlő részre osztjuk. Mindkét felet aztán újabb 3 részre. Fogunk egy cipót, és hosszúra sodorjuk, majd kinyújtjuk laposra és viszonylag szélesre. Ezt megkenjük a mákos krém egyharmadával. Feltekerjük, mint egy hosszú szivart. Félretesszük. Ezt megismételjük a maradék két gombóccal is. Ha készen vannak a megtöltött rudak, összefonjuk őket, és tepsibe helyezzük, vagy sütőformába.
8. Ugyanezt megismételjük a másik három gombóccal, ebbe a kakaós krém kerül.
9. Megkenjük őket 1 felvert tojássárgájával, 20 percig még kelesztjük, majd újabb 20 perc alatt pirulásig sütjük.

sütési hőfok: 200 °C

        Citromos kocka

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
5 dkg margarin
3 evőkanál cukor
1 db tojás
fél csomag szalalkálit 1 dl langyos tejbe felfuttatni
A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk és 3 lapot sütünk a gáztepsi hátoldalán.



Krém:
20 dkg margarin
20 dkg porcukor
5 dl tej
1 vanília puding
2 csapott evőkanál liszt
1 db citrom

A tejet, a pudingot és a lisztet sűrű krémmé főzzük, ameddig hűl, addig a rámát a porcukorral habosra keverjük, majd a két krémet összeöntjük és a citrom héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk és így habosítjuk tovább a krémet

A lapokat ezzel a krémmel töltjük meg, tetejére fehér mázat teszünk.

Fehér máz:
1 tojásfehérjét 12 dkg porcukorral és egy kanál citrom levével sűrűre keverjük és ezt simítjuk a tészta tetejére.
Megvárjuk, míg egy kicsit szárad a tetején a máz és megszórjuk színes cukorkával vagy lehet tortadarával is.

Sajtos tekercs

Hozzávaló:

Tészta:

50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
1 kis pohár tejföl (20%-os)
2 tojássárgája
1 kk. só
fél sütőpor
köménymag

Töltelék:

20 dkg vaj
25 dk .reszelt sajt




Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgájákat, a sütőport és a sót. Összegyúrjuk!

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk és belekeverjük a reszelt sajtot és a sót.

A tésztát 4 részre vágjuk és lisztezett deszkán 2 mm vastag téglalapokká sodorjuk.

Erre a tölteléket egyenletesen elosztva, hogy mind a négyre egyformán jusson, rákenjük.

A megkent lapokat feltekerjük, mint a beiglit.

A tekercseket fóliába, vagy sütőpapírba tekerjük, majd egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni(elég min.4 óra is).

Másnap a tésztát ujjnyi vastag szeletekre szeleteljük és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Tetejét meghintjük köménymaggal. Lehet hinteni rá még szezámmagot és reszelt sajtot is (Kinek mi ízlik).

Előmelegített sütőbe (légkeveréses) 180 fokon 20-25 percig pirosra sütjük. Hagyományos gázsütőben kevesebb idő is elég a sütéshez.

Havasi kifli

hozzávalók 4 főre

* 60 dkg liszt
* 15 dkg vaj
* 1 ek zsír
* 1 tojás + 1sárgája
* 1 tasak instant élesztő
* 1 dl langyos tej
* 1 ek cukor
* 1 csipet só
* 1 ek tejföl
* reszelt citromhéj
* lekvár
* porcukor



elkészítés

1. Az élesztőt a tejjel és a cukorral összekeverjük, majd a többi hozzávalóval együtt (kivéve a lekvárt és porcukrot) egy nagy keverőtálban alaposan összedolgozzuk.
2. Ezután meleg helyen 1 órán keresztül kelesztjük.
3. Miután a tészta megkelt, kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, és 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk.
4. A négyzetek közepébe egy kiskanál lekvárt teszünk, majd átlósan feltekerjük.
5. Forró sütőbe téve megsütjük a kifliket.
6. Végül porcukorral meghintve tálaljuk.

sütési hőfok: 200 °C 

    Angol szelet 

 hozzávalók 4 főre

Tésztához:

* 6 db tojás
* 30 dkg porcukor
* 20 dkg puha vaj
* 31 dkg liszt
* 1 dkg szalalkáli
* 1 dl tej
* 1 mandulaaroma
* 1 ek kakaópor

Krémhez:

* 4 dl tej
* 4 ek liszt
* 20 dkg puha vaj
* 20 dkg porcukor

Tetejére:

* 1 tábla tortabevonó csoki (pl. Katica)



elkészítés

1. A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vajjal.
2. A szalakálit langyos tejben felfuttatjuk, és a masszához adjuk, majd belekeverjük a lisztet.
3. A tojásfehérjét két kanál vízzel kemény habbá verjük.
4. Óvatosan a masszába forgatjuk, és három részre osztjuk.
5. Egy rész marad sárga, a másodikhoz egy mandulaaromát, a harmadikhoz egy kanál kakaót keverünk.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
7. Elsimítjuk, és előmelegített sütőben sütjük.
8. Nagyon gyorsan sül, ha a széle megpirul már vehetjük is ki a sütőből!
9. A krémhez a tejben sűrűre főzzük a lisztet, de vigyázzunk ne legyen csomós!
10. A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd hozzátesszük a kihűlt lisztes pépet.
11. Jól összekeverjük és a lapok közé kenjük.
12. Tetejét a felolvasztott csokival vonjuk be.
tepsi mérete: 32x23 cm 

     Kakaós kalács 

 hozzávalók 4 főre

* 40 dkg liszt
* 15 dkg margarin
* 2 tojás + 1 kenni
* 20 g élesztő
* 2 ek kakaó
* 7 dkg cukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 1-2 ek tej



elkészítés

1. A hozzávalókat kenyérsütő gépbe rakjuk és a dagasztóprogrammal kidolgozzuk.
2. Amikor a tészta elkészült, kivesszük és elfelezzük. Az egyik felet visszahelyezzük a gépbe 2 ek kakaó hozzáadásával, s mikor abból is elkészült az egységes gombóc, kivesszük.
3. Mindkét tésztát, külön-külön 30 percig pihentetjük.
4. A fehér tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, a kakaósat szintén, egymásra helyezve feltekerjük őket. Formába téve további 1-1,5 órán át kelesztjük.
5. Tetejét tojással megkenve előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük.

Burgonyás pogácsa


  hozzávalók 4 főre

* 1 kg liszt
* 1 kg krumpli
* 1 margarin
* 1 cs friss élesztő
* kb 1,5 dl tej
* 2 tojás
* só



elkészítés

1. A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt felfuttatjuk benne.
2. Közben a burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük.
3. Ezután az összes hozzávalót egy nagy tálban összekeverjük, és (akár robotgéppel is) simára dagasztjuk. (Én a margarint beledobom az összetört krumpliba, és megvárom, amíg ott "olvad el", igy könnyebb vele utána dolgozni.)
4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
5. Lisztezett gyúródeszkán kb 2-2,5 cm vastagra nyújtjuk, és (ha van türelmünk hozzá) többször "áthajtogatjuk". Miután kiszaggattuk, a tetejét felvert tojással megkenjük, és forró sütőben 40 percig sütjük.  

Részeges szelet

Tészta:

6 tojássárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 7 evőkanál réteslisztet, fél csomag sütőport, 1 kávéskanál ecetet, 2kanál fehérbort /vagy vizet,3 dkg kakaóport. Hozzáadjuk még a tojások felvert habját. Kisütjük, mint a piskótát.



Krém:

6 tojássárgájából, 3 evőkanál lisztből, 3dl tejből sűrű krémet főzünk. 1 ráma margarint 15 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikavarunk habosra. Ha kihűlt a massza, a margarinnal összevegyítjük és a barna piskóta tetejére kenjük. Utána a 6 tojásfehérjét 30dkg cukorral, 1 vaníliás cukorral gőz fölött kemény habbá verjük. Ezt rákenjük a sárga krém tetejére, ezután csokoládéreszelékkel leszórjuk!

Almás süti sütés nélkül

                                                                                                                                                                           Hozzávalók:

1kg alma
2,5 cs. babapiskóta
2 vaníliás puding
5 dl víz
cukor ízlés szerint
kis fahéj
citromlé



Az almát lecukrozom és citromozom, hogy ne barnuljon meg. Puhára főzöm, mikor kész, tiszta szűrőben lecsepegtetem. A pudingot a vízzel elkeverem, az almára öntöm és besűrűsödésig főzöm. Rétegenként: babapiskóta, krém, én akkor egy sor kekszet szoktam tenni, majd megint krém. Tetejére babapiskóta kerül, vagy ha marad krém, akkor lehet krém, akkor csokit szoktam ráreszelni. De ha babapiskóta a teteje, akkor a csokit ráolvasztani. 

    Kókuszos-gesztenyés kekszsüti   

   hozzávalók 4 főre

* 25 dkg darált keksz
* 18 dkg margarin
* 10 dkg cukor
* 0,5 dl rum
* 3 ek kókuszreszelék
* 1 kk kakaó (cukrozatlan)
* (sárgabarack lekvár)

Krémhez:

* 25 dkg szobahőmérsékletű gesztenyemassza
* 12 dkg margarin
* 5 dkg cukor
* 0,2 dl rum
* 2 ek kókuszreszelék

Tetejére:

* 1/2 cs tortabevonó (pl. Dr.Oetker)
* 2 ek kókuszreszelék



elkészítés

1. A darál tkekszet összedolgozzuk a margarinnal, a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel és a kakaóval. Ha nem áll össze, tegyünk hozzá 2 evőkanál sárgabarack lekvárt. Tegyük félre.
2. A gesztenyepürét összedolgozzuk a margarinnal (én együtt megmikróztam őket, 30 mp-et, hogy könnyebben kezelhető legyen), a cukorral, a rummal, a kókuszreszelékkel. Hűtőbe tesszük 15 percre.
3. A kekszes masszát 5-6mm vastagra nyújtjuk, és 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk. A felére rákenjük a gesztenyés masszát, min. 1cm vastagon, erre helyezzük a sima pogácsákat.
4. A tortabevonót megolvasztjuk, a sütik tetejének közepére csurgatjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk (én egy kiskanál hátuljával tettem), majd megszórjuk kókuszreszelékkel.
5. 1 órára hűtőbe helyezzük.

Citromos mignon

hozzávalók 12 főre

A tésztához:

* 3 x 5 db tojás
* 3 x 5 ek cukor
* 2 x 5 ek liszt
* 1 x 4 ek liszt + 1 ek kakaópor

Töltelékhez:

* egy adag vajkrém 1/2 l tejből elkészítve
* citromaroma

Bevonáshoz:

* kb. 1 kg fondant

Sütéshez:

* 3 db tepsi méretére vágott sütőpapír



elkészítés

1. A piskótalapokat egyesével készítjük el - a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, fehéredésig keverjük. Beleszórjuk az átszitált lisztet, a kakaósnál a kakaóport is beleszitáljuk. Jól elkeverjük géppel ezt is.
2. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatos, lassú, de határozott mozdulatokkal belekeverjük a sárgájás részhez.
3. Sütőpapírral fedett tepsibe öntjük, egyenesre simítjuk, és előmelegített sütőbe tesszük, majd készre sütjük.
4. Miután a krém elkészült, és a lapok kihűltek, betöltjük a piskótalapokat a beízesített krémünkkel. Hűtőbe tesszük egy időre.
5. A bevonáshoz megmelegítjük a fondant-t 40-45 fokra, hígítjuk vízzel, ha szükséges (tehetünk bele egy tojásfehérjét, amikor még hideg, attól szép fényes lesz a fondant). A fondant-t mikor megfelelő állapotú, külön szedjük, ha különböző színűekre szeretnénk ízesíteni vagy színezni.
6. A betöltött süteményt még egy darabban kivesszük a hűtőből, levágjuk körben a szélét egyenesre, majd feldaraboljuk a nekünk tetsző formára, nagyságra. Belemártjuk a süteményt a fondant-ba, és rácsra tesszük, hogy a felesleg lefolyhasson róla.
7. Díszítjük a külön félretett színezett fondant-nal.

sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 33x27x4 cm 

Diós vaníliás kifli

8-10 személyre:

70 dkg liszt
35 dkg zsír
2 dkg élesztő
tej
1 tojássárgája
tejföl
dió



Az élesztőt tejbe áztatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. 4 veknit készítünk belőle, majd egyenként kinyújtjuk, és kiszaggatjuk őket. A diót tejben, cukorral megfőzzük, majd megtöltjük vele a tésztát. Kifli formára alakítjük, megsütjük, majd még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük.                                                                                                                                                                               

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

                                            


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 72
Tegnapi: 120
Heti: 563
Havi: 3 350
Össz.: 1 018 741

Látogatottság növelés
Oldal: Süteményreceptek 2
VERSEK MINDENKINEK , Ferenczi Csilla VERSEI . ÉS SOK MÁS DÍSZITÖ ELEM - © 2008 - 2024 - csilla-versei.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »