A keserű növények gyorsítják az anyagcserét!
Már az ókorban is felismerték, hogy a keserű növények gyorsítják az anyagcserét és javítják az emésztést.
Az ókorban a Rómaiak híresek voltak a nagy lakomákról és ünnepi ebédekről, ám utána mindig tudták mit kell fogyasztani, hogy, gyorsítsák az anyagcserét.
Enni mi is szeretünk és utána érezzük, hogy talán elég lett volna kevesebb is a finom lakomából.
Ám vannak erre a célra hatásos gyógynövények és teák, amelyek gyorsan enyhítik a kellemetlenséget.
Több országban ma is nagy hagyománya van a keserű növények fogyasztásnak, tavasszal a gyermekláncfű leveleiből készítenek finom salátát, vagy a tárnics nevű növényt eszik a főétel mellé.
Az indiánok egyik kedvenc gyomorerősítő növénye a hidrasztisz amely ma már több országban is ismertté vált, mint emésztési zavarok elleni gyógynövény. Nagyszerű ellenszere a gyomorfájásnak a gyomor teltség ellen is hatásos, és a terhes nőknek émelygés ellen is javallott. Mindkét gyógynövény ma már nálunk is beszerezhető gyógynövény boltokban és drogériákban.
Émelygés ellen hatásos lehet a közönséges cickafark, ami mint gyomnövény van számon tartva pedig egy hatásos sokoldalú gyógynövényi s egyben. A Svájci hegyekben a cickafark az egyik alap gyógynövény a gyógyitaloknál, és gyógyteának is gyakran fogyasztják gyomorbántalmak ellen. Egy-két pohár cickafark teától szinte pár perc alatt elmúlik a gyomorfájdalom és az émelygés.
Alkalmazása: Teáját hagyományos módon kell elkészíteni, és napi 2-3csészével fogyasztani.
A gyógytea fogyasztása optimalizálja a pajzsmirigy zavart, és helyre állítja hormonháztartást. Szellemi kimerültség és torokgyulladás, nátha esetén is kiváló házi szer.
A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik, a szerecsendió közeli rokona, viszont nem rokona a szegfűborsnak.
A szegfűszegfának akkor szedik le a bimbóját, mielőtt kinyílna a virág. Ezt a napon megszárítják és így lesz belőle fűszer. Kellemes aromájú, jellegzetesen illatos, csípősen fűszeres ízű.
Gyógyhatása: A szegfűszeg kiváló görcsoldó, elmulasztja a hasfájást, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású.
Lényeges amiről sokan nem tudnak: enyhíti a kínzó fogfájást, ha néhány darabot elrágcsálunk belőle vagy egyenesen a lyukba illesztjük.
A babérfa levelét használjuk fűszerként, ami jellegzetes illatú, kissé kesernyés.
Gyógyhatása sem mellékes, leveleinek forrázata emésztést javító és étvágygerjesztő hatású.
Babérlevelet használunk a káposzta savanyításához, savanyúságok befőzésénél. Jól illik a burgonyafőzelékhez, savanykás levesekhez, babbal készült ételekhez, használjuk vadhúsokhoz, de nem hiányozhat a különböző fűszeres pácokból sem.
A franciák szinte minden ételbe beleteszik csokorba kötve kakukkfűvel és petrezselyemmel.
CHILI PAPRIKA.
Cayenne - bors, chilipaprika, amerikai paprika, angol paprika, aranybors, guineai bors, magyar bors, macskapöcspaprika, ördögbors.
A chili paprika egy rendkívüli fűszer - és gyógynövény!
A chili paprika cserjéje gondos ápolás mellett akár 2 m magasra is megnő. Termése 2-15 cm hosszú, kerek, kúp alakú, hegyes, fehér, sárga, zöld, narancsszínű, piros. Kevés benne az aroma, de az ereje az enyhétől a csípősig terjed, a kapszaicintartalma miatt.
Rendkívül dekoratív akár a kertben, akár a lakásban, mivel az első érett terméstől számítva folyamatosan vannak rajta különböző színű - az érésnek megfelelő stádiumban - kisebb, nagyobb paprikák és folyamatosan virágzik.
Az érett termések szedésével serkenthetjük a növekedésre!
A chili paprika felhasználása:
Termése felhasználható frissen, éretlen zölden, érett pirosan, sárgán vagy fehéren, szárítva, összetörve, egészben.
A chili illik mindenféle ételhez, hideghez is, meleghez is, főleg salátákhoz, mártásokhoz, pizzához.
A CHILI gyógyhatása:
A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású.
Emésztést segítő és zsíroldó hatása miatt ajánlott a fogyókúrázók étrendjébe is beiktatni!
A CHILI termesztése, szedése:
Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is!
A terméseket folyamatosan szedve folyamatos növekedésre és terméshozásra sarkallhatjuk!
Fehér fagyöngy
A fehér fagyöngy közismert parazita növény a jegenyén, nyárfán, tölgyfán, gyümölcsfákon stb.
Mivel a fehér fagyöngy ég és föld között terem, mindig különleges tulajdonságot tulajdonítottak neki.
A fagyöngy bogyói mérgezőek,ezért azok a teába nem kerülhetnek bele!
A leveléből készült teát nem főzéssel készítjük, mert akkor tönkremenne az egyik legértékesebb hatóanyaga a fehérjenemű viszkotoxin, amely 17 aminosavból tevődik össze.
Ivókúránál ajánlatos más gyógynövényekkel kombinálva alkalmazni, mivel erősen ható gyógynövény, igy a kombinációknál kisebb az adagolás.
- Vérnyomáscsökkentő, de az alacsony vérnyomást is normalizálja.
- Érelmeszesedést gátló hatású
- Nyugtatja a szívet, de csak más gyógynövénnyel együtt ésszerű alkalmazni.
- Immunrendszer erősítő, ezért a daganat elleni gyógyteáknak is alkotórésze.
- Klimaxban csökkenti a szívpanaszokat és normalizálja a vérnyomást.
- Pajzsmirigy túltengésnél a gyógyteák alkotórésze
- Túl gyakori felső légúti gyulladásoknál, aftozisnál, szájszéli herpesznél, amikor az immunrendszer aktivitása csökkent, serkentőleg hat.
A tea elkészítése:Mivel erősen ható gyógynövényről van szó, fontos az adagolás pontos betartása.
1 kávéskanál mennyiséget áztatunk 2 dl vízben 6 --8 órán keresztül, és naponta 2 -3 -szor iszunk 2 dl-t.
Az egyszeri adag 1 gramm, a napi adag összesen 5 gramm.
Mellékhatás:
Gyermekeknek tilos alkalmazni!
Az adagok túllépésénél károsítja a májat, túlstimulálja az immunrendszert, és allergizál!
Az édeskömény termesztett gyógynövény, gyógyászati szempontból értékes a termése.
Az édeskömény gyógytulajdonságai:
Köptető, légcsőhurutoldó, étvágyjavító, szélgörcsoldó, íz - és illatjavító, baktériumölő.
- Már a tea illata belélegezve elindítja a köhögésnél a hurut felszakadozását.
- Fokozza a hörgők csillámszőrzetének kifelé mozgását, és ezzel segíti a hurut gyors eltávolítását.
- Mivel az illóolaj egyik része a tüdőhólyagocskákon keresztül ürül ki, igy antibakteriálisan és fertőtlenítőként hat ott, ahol a betegség van. Ezért az illóolajok a leghatásosabb szerek a légutak gyulladásánál.
- Felhasználható a késő, rendszertelen menstruáció kezelésére.
A kutatások kiderítették, hogy esztrogén hatása van. Ilyen esetben kombináljuk hasonló hatású gyógynövénnyel, pld. cickafarkfü - virággal és komlóval.
- Szintén esztrogén aktivitása miatt alkotórésze a prosztataduzzanatra speciálisan ható teakeverékeknek.
Mellékhatása: Nem ismert.
Hatóanyaga:
A termésekben a 2-5% illóolajon kívül sok zsíros olaj, fehérje és cukor van. Az illóolaj fő komponense az édes transzanetol (50-70%) és a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (< 50%). Tartalmaz szafrolt és van benne egy kevés metilkavikol is.
A római édesköményben 10-30%-kal több az anetol, mint a közönséges édesköményben. Illatát az ánizs aldehid adja, ami miatt nagyon hasonlít az ánizséhoz.
Egyes indiai fajták illóolaj-összetétele jellegzetes, mert nem tartalmaznak anetolt. Nemcsak a termésben van illóolaj, hanem az egész növényben: a gyökérben 0,6%, a szárban és a levélben 1-1,5%.
Íze és illata az ánizsmaghoz hasonlít. Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják.
A fehér üröm és az ánizs mellett az abszint fő ízesítő anyaga.
Az édeskömény a kaporhoz hasonlóan könnyen termeszthető házilag!
A BODZA VIRÁGJÁT, TERMÉSÉT,
KÉRGÉT ÉS GYÖKERÉT
EGYARÁNT FOGYASZTJUK
RENDKÍVÜLI GYÓGYHATÁSA MIATT!
A bodza fa, vagy cserje, melynek ága belül üres, kérge fiatal korban szemölcsszerű pórusokkal van borítva.
Virágzatát, levelét, kérgét, gyökerét, gyümölcsét egyaránt gyűjtik.
Virágja elismert izzasztó.
Meghűlésnél, és az ebből eredő fej-, fog-, fülfájásnál,és mellszúrásnál használják.
Légcsőhurut, köhögés,nátha, rekedtség és a gyomor elnyálkásodásánál igen jó hatást érhetünk el.
A bodza gyökere és kérge kedvelt vizelethajtó, gyökere ezenkívül hashajtó is.
Gyökere és virágja bőrkiütés esetén használatos.
A gyümölcs nedve az idegzsábának és a köszvénynek kedvelt gyógyszere.
Forrázata fájdalomcsillapító és nyugtató hatású.
A bodzateának és a tea gőzölgésének oszlató hatása van, ezért fülfájást, rekedtséget eredményesen megszüntet.
A magjából kinyert olajat használják gyulladások, prosztatabetegségek, érelmeszesedés, valamint a szervezet természetes ellenálló képességének fokozására (pl. Peponen gyógyhatású készítmény).A magjából hidegen sajtolt olaj remek minőségű salátaolaj, a benne lévő mintegy 25 féle alkaloida összhatása révén roboráló és gyógyhatású is (pl. Pepponen kapszula). A visszamaradó magdara édesipari alapanyag, vagy koncentrált fehérje takarmány. Magján csupán egy vékony hártya van, ami megszárítva egyszerűen ledörzsölhető, így már a bontással sem kell vesződni. A zsenge termésből készített püré hatékony eledele a diétázóknak. Sütve, sőt spagettiszószként is fogyasztható.
Már az ókorban is nagyra becsült fűszer és gyógynövény volt.
Leginkább francia és olasz ételek ízesítője.
Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok ízesítésére, illatosítására.
A rozmaring fás szárú évelő örökzöld. A jellegzetes tűlevelű félcserje 40-80 cm magasra nőhet. A kertnek mediterrán hangulatot adó növénye.
Kúszónövény változatát (R. prostratus) kerti és futó dísznövényként is ültetik.
A napfényes és jó lefolyású, homokos talajokat kedveli.
A növény a fagypont körüli hőmérsékletet különösebb gond nélkül átvészeli, -nagyobb hidegekben viszont ajánlatos a töveket szalmával fedni, takarni.
Levelei leginkább a franciás és olasz ételek ízesítője.
Már az ókorban is nagyrabecsűlt fűszer és gyógynövény. Többféle mártás, vadas és szárnyas sültek, de főleg zsíros húsételek, töltelékek kedvelt fűszere. Különösen jó zsályával és hagymával együtt pácok, szószok és bárányhús ízesítésére, illatosítására.
A rozmaring és annak olaja erősen antioxidáns hatású anyagokat tartalmaz
- ezek hatására tartósító értéke vetekszik egyes kereskedelmi tartósítószerekével.
Fűszernövényként mennyiségben a rozmaringnak semmiféle káros hatása nincs, de a rozmaringolaj már kis mennyiségben is gyomor-, vese- és bélpanaszokat válthatnak ki.
----
Fűszerként a a megszárított hajtásokról lemorzsolt leveleit használjuk.
Rozmaring szaporítása
Félfás hajtásdugványról szaporítható. A dugványos július-augusztusban a beérett hosszúhajtások feldarabolásával készíthetőek.
Nevelés
Tápdús, kissé kötött talajt kedvel. Télire takarni kell. Kedvező, védett, félárnyékos helyen az idősebb anyatövek áttelelnek. Kártevője nincs.
Rozmaring hatóanyagai, tulajdonságai:
A pinén, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, A terpinén, B1 vitamin, B2 vitamin, B6 vitamin, béta karotin, betulin, bór, borneol, cineol, cink, cserző anyagok, ecetsav, etanol, eugenol, fehérjék, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, flavin, flavonoid, foszfor, glicin, glutaminsav, gyanta, hamu, heszperidin, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karnozolsav, karvakrol, karvon, keserűanyag, koffeinsav, koleszterin, leucin, limonén, lizin, magnézium, mangán, nátrium, pantoténsav, pektin, pinén, prolin, réz, rozmarinsav, szalicilát, szaponin, szénhidrát, szerin, tannin, taraxaszterol, terpének, thujon, timol, treonin, triterpénsav, ursolsav, valin, vas
Alkalmazás:
cukorbetegség, depresszió, dyspepsia, epebetegségek, fájdalmak, fáradtság, fejfájás, gyulladásos betegségek, hashajtó, hepatitis, idegi fájdalmak, influenza, kiütések gyógyítása, köszvény, légzési problémák, légzőszervi betegségek, májbetegségek, migrén, sebek kezelése, sebkezelés, szorongásos zavarok
Kerti majoránna Majoránna hortensis
Virágzó hajtását használják.
A majoránna egyéves, meleg, víz és tápanyagigényes növény. Tápanyag dús, öntözött területen ad nagy termést. Palántaneveléssel és helybevetéssel szaporíthatjuk.
A majoránna magot szabad ágyba márciusban kell vetni. Az egyenletes szórás miatt apró magjait homokkal keverhetjük. A majoránna palántákat fólia alatt, lakásban cserépben is nevelhetjük. A vetésidő ekkor is március.
A majoránna palántákat május elején ültethetjük ki 50*20 cm-re. A palánták és a kiültetett növények gondozása a folyamatos gyomlálásból és öntözésből áll.
A fűszernek való növényeket virágzás kezdetén, júniusban vágjuk, 5 cm magas tarlót hagyjunk, hogy a növény sarjadni tudjon és szeptemberben ismét vágható legyen. A majoránna zamata frissen a legjobb. Lakásban nevelve egy cserép novemberig friss fűszert szolgáltat.
Felhasználható levesek, főzelékek, burgonya bab mártások, különböző húsételek, húskészítmények, kolbász, májas és véres hurka, szárnyas és vadhúsok fűszerezésére.
Gyógyhatása: Étvágygerjesztő, bélgörcsoldó, szélhajtó, nyugtató hatása miatt teakeverékek kedvelt alkotórésze.
Borókabogyó Közönséges boróka Juniperus communis
Valószínűleg a legelterjedtebb fás szárú növény az északi féltekén.
Igen változatos formájú, sűrű ágrendszerű oszloposan felálló, vagy laposan szétterülő hosszú életű fenyő.
Hazánkban is őshonos, örökzöld fa vagy cserje. 5-6 m magasra nő.
Tűlevelei árszerűek, szúrósan merevek.
Gömb alakú bogyói 3 elhúsosodó levélből alakulnak ki 2 év alatt. A bogyók kezdetben zöldek, majd kékesfeketére érnek, illatosak, édes ízűek.
A bogyókat fokhagymával, rozmaringgal, majorannával keverve sültek és szárnyasok fűszerezésére használják.
Magas cukortartalmú bogyóiból pálinkát főznek, melynek a Felvidéken borocsiska, Erdélyben fenyőíz a neve.
Gyakori alkotórésze a gyógyteának is, mivel illóolaja, a borókaolaj antiszeptikus, vizelethajtó és méregtelenítő hatású.
Az indiánok fagyási sérülések gyógyítására használták, a levelekből pedig tömjént készítettek.
Az üzletekben kapható borovicska nem a bogyókból készül, hanem csak illóolajjal ízesített szesz.
Régebben terméses hajtását rovarok távoltartására égették.
Gyógyhatása: étvágyjavító, vizelethajtó, vese-, epekőoldó, köszvény, csúz ellen.
Borókabogyó hatóanyagai, tulajdonságai:
B1 vitamin, B2 vitamin, benzoesav, béta karotin, betulin, borneol, cineol, cink, citromsav, cserző anyagok, cukor, cukrok, ecetsav, farnezol, fehérje, fellandrén, flavin, flavonoid, foszfor, foszforsav, fruktóz, fumarinsav, galluszsav, glükóz, gyanta, hamu, hangyasav, illóolaj, invertcukor, kalcium, Kálium, kámfor, katechol tannin, keserűanyag, kobalt, koffeinsav, koleszterin, króm, limonén, linalool, linolénsav, magnézium, mangán, mangán acetát, mentol, nátrium, niacin, ón, pektin, pinén, sóskasav, szénhidrát, szerves savak, vas
Alkalmazás:
antibakteriális betegségek, asztma, bélhurut, diaforetikum, diureticum, dyspepsia, epistaxis, fájdalom, gyomorbaj, húgyhólyag betegsége, kiütések, köszvény, láz, légzési problémák, májbetegségek, megfázás, migrén, pikkelysömör, szorongásos zavarok
Virágdrogját az ESCOP monográfiák is tárgyalják. A körömvirág legfontosabb hatóanyaga a vízben oldódó flavonoidok valamint a sárga kartonoidok.
Farmakológiai hatás:
A körömvirág külsőleg alkalmazva ( pépes borogatásként ) hámosító illetve kiválóan csökkenti a bőr felületi gyulladásait. Segíti a bőr újraképződését, ezért kisebb égési sérüléseknél is különösen hatékony. Antibiotikus, baktericid és fertőtlenítő hatása is igazolt. A körömvirág értékes fitoterápiás hatása a benne lévő sejtvédő vegyületeknek köszönhető. Teaként gyomor-, nyombélfekély gyógyítására használható.
A körömvirág teája önmagában fogyasztva átlagos ízű, viszont akácmézzel ízesítve kellemesebbé tehető.
A gyógynövény származási helye:
A körömvirágot a nyári időszakban gyűjtjük, és utána árnyékos helyen kiszárítjuk, megőrizve ezzel a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot a virágokban. A körömvirágot Somogyfajszi területünkön termesztjük, ahol kristálytiszta a levegő és szennyeződés- és vegyszermentes a talaj.
Nagy Csalán ( Urtica dioica L. )
A levélben klorofill, kartonoidok és rengeteg vitamin található: B, C, K, U. Ezen kívül tartalmaz még triterpéneket, szterolokat, glukokinint, flavonoidokat, aminokat, valamint ásványi anyagokat. Magyarországon általában a vadon élő populációkat gyűjtik, és tesszük ezt mi is.
Farmakológiai hatás:
A csalán levele nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyag forrás; enyhén antibiotikus hatású. Ezért csökkenti a szervezetben a gyulladásokat, a vérszérum koleszterinszintjét, kiváló a prosztata túltengés által okozott panaszokra. Teában alkalmazva vizelethajtó és vértisztító hatású.
Teájának kellemetlen íze igazából nem hasonlítható semmihez, viszont a negatív élményt ellensúlyozza a kiváló hatóanyag-tartalom és hatás.
A gyógynövény származási helye:
A nagy csalán levelét tavasszal gyűjtjük, és utána árnyékos helyen kiszárítjuk, megőrizve ezzel a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot a levelekben. A csalánt Somogyfajsz erdős-rétes területein gyűjtjük, ahol kristálytiszta a levegő és szennyeződésmentes a talaj.
Népgyógyászati felhasználás
Az utóbbi néhány évtizedben a népi gyógyászatban is ismertté vált a gyömbér, amelynek megreszelt gyökereit egyes vidékeken pálinkába áztatják és azt roborálóként, gyomorerősítő szernek, valamint hasmenés megállítására fogyasztják.
India egyes törzsi közösségeiben (például a szantáloknál) reumás fájdalmak enyhítésére, emésztési zavarok és légzőszervi panaszok ellen, valamint rüh, kígyómarás és rovarcsípés esetén használják
Nepálban a köhögés csillapítására tehénvajjal egyenlő arányban összekevert gyökérnedvvel kenik lefekvés előtt a mellkast és a torkot 3-5 napon keresztül. Emellett torokfájás esetén és a köhögés csillapítására a mézzel összekevert gyökérnedvet is gyakran fogyasztják.
Hatása
A növény friss gyökereinek fogyasztását például meghűlés, hányinger és tengeri halak/kagylók stb. fogyasztásakor előforduló mérgezések ellen ajánlják.
A Fülöp-szigeteken a gyökérpor fogyasztását hasmenés ellen ajánlják, Pápua Új-Guinea egyes vidékein pedig a megreszelt gyökerekből kipréselt nedvet vágások és égések kezelésére használják.
A növény használata a Karib-tenger térségében sem ismeretlen. Trinidadban például emésztési zavarok, gyomorfájás és malária ellen ajánlják használatát.
A növény gyöktörzse (Zingiberis rhizoma) több európai (német, svájci, angol, belga, holland) és ázsiai (kínai, indiai, japán) gyógyszerkönyvben is hivatalos. Legfontosabb hatóanyagai: 1-3 % illóolaj és 4-7 % csípős anyag (fontosabbak a gingerol és a sogaol). A drogok és a drogokból készült kivonatok hányinger csillapító (antiemeticus), gyulladáscsökkentő (antiflogisztikus), görcsoldó (antispasmodicus), emésztésjavító (digestiv), szélhajtó (karminatív), vérnyomáscsökkentő (antihypertensiv), koleszterinszint csökkentő és antioxidáns hatásokkal rendelkeznek.
A modern fitoterápiában a porított drogot vagy azok kivonatait elsősorban hányinger csillapítására, a gyomornedv elválasztás serkentésére, ízületi gyulladások (arthritis) kezelésére, a perifériás keringés fokozására, valamint egyes szív- és érrendszeri betegségek (érelmeszesedés - atherosclerosis, kórosan magas vérnyomás - hypertonia, vérrögképződés - thrombosis stb.) megelőzésére használják. Különösen jó eredménnyel alkalmazzák a mozgások okozta hányinger (tengeri betegség, légi járművön vagy földi járművön előforduló hányinger) megelőzésében. Emellett szintén kitűnő hatású a várandósok reggeli hányingerének illetve a nőgyó-gyászati műtétek után előforduló hányingerek megelőzésében és megszüntetésében. A porított gyökerek ajánlott napi adagja 6 éves kor felett 0,5-2 gramm.
Óvatosságból azonban "gyógyszerként" történő használatát a várandósság ideje alatt csak orvosi javaslatra ajánlják, ugyanez vonatkozik az epeköves betegekre is.
A gyömbér illóolaját a kozmetikaiparban szappanok, tisztító hatású lemosószerek, krémek és férfi parfümök előállításához is felhasználják.
A vadrózsát, vagyis a csipkebogyó gyógynövényt csipkerózsának, gyepűrózsának, ebrózsának is nevezik, a botanikusok pedig Rosa canina néven emlegetik. A csipkebogyó gyógynövény vagyis a vadrózsa közismert és sok fajtában, színben pompázó dísznövényünk, a rózsa őse. A csipkebogyó erdőszélen, mezsgyén, bozótosban és sövényesben; napos pusztákon és töltéseken akadhatunk rá. A gyógynövények közül a csipkebogyó gyógynövény csak ritkán növekszik 2,5 méternél magasabbra. A törzset és az ágakat durva tüskék borítják; páratlanul szárnyalt levelei az alapjukon kétoldalt kis pálhalevelekkel indulnak és 5-7 levélkéből összetettek. A világos rózsaszín virágok júniusban vagy júliusban nyílnak, nem tömöttek, szinte szagtalanok. A csipkebogyó gyógynövény a húsos vacokból keletkezik az érett állapotban fénylő, piros csipkebogyó, amelynek belsejében több kőkemény aszmagtermés (mag) található. A magokat szúrós hegyű szőrök � viszketőpor veszik körül.
A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványianyag- és nyomelemtartalma miatt használjuk. A gyógynövények között ez a gyógynövény a csipkebogyó rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal. A felaprított és szárított gyümölcsből készült gyógynövény tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, télen pedig forrón fogyasztandó.
A csipkebogyó gyógynövény sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják. Lázas gyermekeknek ízleni szokott a csipkebogyótea, tisztán vagy mézzel édesítve. Specifikus hatásokat eddig nem tudtak kimutatni, bár enyhe hashajtó hatású, amit a gyümölcssav okoz, és a magoknak enyhe vizelethajtó hatása van. Étvágygerjesztő hatású, a reggeli "falatozást" segíti. Egyes vidékeken palacsintát is töltenek vele.
Azok a teabarátok, akik szívesen szedik és készítik maguk a teájuk alapanyagát, gyakran kérdezik, hogy másfajta rózsák termései is felhasználhatók-e a teákhoz. Alapjában véve igen, de az illatos rózsák terméseit ne használjuk, mert néhány esetben allergiás reakciót váltottak ki.
A szárított csipkebogyót minden esetben fénytől és nedvességtől elzárva tároljuk.
Csipkebogyótea
Este át kell mosni gyors vízsugárral a portól, akárcsak a többi gyógynövényt, majd be kell áztatni a szárított, összezúzott bogyót. Reggel a levet iható hőmérsékletűre melegítjük, ne érje el a 80 fokot, mert akkor már nagy a veszteség. C-vitamin-tartalmáért, nagyon jó aromájáért fogyasztjuk a teát. A legfinomabb teát a friss csipkehúsból nyerjük, ilyenkor 20 perces áztatás is elegendő. Forrázni TILOS!
Legelőkön, utak mentén, erdőszéleken és a gabonaföldek szélén tömegesen fordul elő. Virágjának színe a fehértől rózsaszínbe hajló és a napon fanyar illatot áraszt. Ajánlatos a virágból erős napsütésben szedni, mert ilyenkor a legtöbb benne az illóolaj és ezáltal a gyógyhatás is növekszik. •Mivel régi füvészkönyvekben a cickafarkot úgy emlegetik mint ami az összes betegséget gyógyítja, ott is alkalmazhatjuk, ahol már látszólag minden remény elszállt.
A cickafark olyan gyógynövény, amely nem hiányozhat életünkből. Jóllehet sok súlyos betegség esetén a legjobb segítőnk, elsősorban mégis a nők számára fontos.
Általánosan javallt:
nőgyógyászati problémákra
veseműködés szabályozására
gyomorbántalmakra, puffadásra
Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Akár fiatal lányról van szó, aki hajlamos arra, hogy, rendszertelenül menstruál, akár idősebb asszonyról, aki a változás éveinek közepén tart, esetleg ezt az időszakot már át is lépte, nagyon fontos mindenkinek, fiatalnak és öregnek, hogy alkalmasint megigyon egy-egy csésze cickafarkfű-teát. Petefészek gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is. A cickafark főzetével végzett lemosások és ülőfürdők segítségével megszüntethetjük az igen kellemetlen hüvelyviszketést. Ugyancsak hatásosak ezek a fürdők idős emberek és gyerekek ágybavizelése valamint fehérfolyás kezelésében de ezekben az esetekben napi két csésze cickafarkfű-teát is meg kell inni.
A tea szabályozza a veseműködést, megszünteti az étvágytalanságot, elmulasztja a gyomorgörcsöket, a puffadást, a máj zavarait, a gyomor- és a béltraktus gyulladásait, fokozza a bélbolyhok tevékenységét és ezáltal biztosítja a szabályos székelést. Mivel keringési zavarok és érgörcsök ellen is igen hatásos, a legmelegebben ajánlható angina pectoris esetén.
Az időjárási front által előidézett migrénes roham gyakran már egyetlen csésze cickafarktea elfogyasztása után megszűnik. Ilyenkor a teát jó melegen kell kortyolgatni. Valószínűleg nem köztudott, hogy a cickafark közvetlenül és nagymértékben hat a csontvelőre és így fokozza a vérképződést. Gyomorvérzés, vérző aranyér, valamint erős gyomorégés és gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea.Meghűlés, hát- és reumatikus fájás ellen sok cickafarkteát kell inni, olyan forrón, ahogy elbírjuk. Aranyér gyógyítására használjunk cickafark virágjából készített kenőcsöt.