VERSEK MINDENKINEK , Ferenczi Csilla VERSEI . ÉS SOK MÁS DÍSZITÖ ELEM

ÜDVÖZÖLLEK: ÉREZZÉTEK JÓL MAGATOKAT

 SÁRGARÉPA


A sárgarépa legfontosabb bioanyaga a béta-karotin. Az összes zöldség és gyümölcs közül ebben van a legtöbb, mely azért fontos, mert szerepet játszik a szervezet védelmében, részt vesz a szabadgyökök károsító hatásának megakadályozásában, amelyek többek között felelősek bizonyos rákos megbetegedések és az érelmeszesedés kialakulásáért. Magas rosttartalma segíti az emésztés egyensúlyát és rendszerességét megtartani. Vízkötő képessége, gélképző hatása pedig az epesavak és a toxikus anyagok megkötéséért felelős.





TÖK

http://www.edenkert.hu/wellness/4-tavaszi-vitaminbomba---fogyj-tisztulj-toltodj-f el-/1611/2/4-tavaszi-vitaminbomba---fogyj-tisztulj-toltodj-fel-_2.jpg

Hozzávalók:

* 15 dkg sárgarépa
* 15 dkg tök
* 1 fej vöröshagyma
* Fél piros chili paprika
* 1 db gyömbér
* 1 kávéskanál currypor
* ½ liter zöldségleves
* 1 evőkanál napraforgóolaj
* koriander



Vágd apróra a sárgarépát és a tököt, a fej vöröshagymát, a chilit és a gyömbért. Tedd a curryt az olajba és hevítsd fel, majd az összevágott hozzávalókat párold meg rajta. Öntsd fel a levessel, majd főzd 5 percig. Turmixold össze és szórd meg egy kis korianderrel.



NARANCS

Ruténtartalmának köszönhetően gyógyítja a vérereket, nyugtatja az idegeket. A benne lévő nobelitin csökkenti a vér sűrűségét és csomósodását. A C- és A-vitamin megelőzhetik a meghűléses betegségeket, jótékonyan hatnak a légzőszervi nyálkahártyákra is. A narancsban lévő ásványok csökkentik a vérnyomást is.


Savtartalma serkenti a gyomor és a belek működését, megkönnyíti a hasnyálmirigy munkáját. Rendszeres fogyasztásával megszüntethető a székrekedés. Bioflavont is tartalmaz, így vírus- és baktériumölő is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint erősíti az immunrendszert, de tökéletes kiegészítője a rákos betegségek kezelésének is.






SPENÓT

Magas antioxidánstartalma miatt nagy szerepe van a szervezet egészségének megőrzésében, de sok luteint és természetes karotinoidot is tartalmaz. Ez az anyag csökkenti az öregedés velejárójaként jelentkező sárgafolt-elfajulást, amely vakságot okozhat. Vastartalma jótékonyan hat a vér összetételére, rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vérszegénység.





Narancsos, spenótos saláta

Hozzávalók:

* 10 dkg apróra vágott spenót
* 1 narancs, feldarabolva
* 20 g darabolt dió
* 1 evőkanál almaecet
* 4 evőkanál narancslé
* 1 evőkanál dióolaj
* só, bors
* cukor



Keverd össze a spenótot, az almát és a darabolt diót. Az almaecethez add hozzá a narancslét és a dióolajat. Ízesítsd cukorral, sóval és borssal ízlés szerint, majd öntsd a salátára.

 


Ribizli 

                                                                                                                                                                           A ribizli, népies nevén ribiszke vagy piszke, piros bogyókat termő bokra sok házi kertben is népszerű növény. Egyre elterjedtebb és sok helyütt kapható már a fekete ribiszke is, valamint a piros ribizli fehér változata. Ribizlit enni ugyan kissé kényelmetlen és időigényes, ám beltartalmi értékei és sokoldalú gyógyhatása miatt igencsak megéri!



A ribizli gyógyhatásai:

* rákmegelőző,
* emésztésjavító,
* Fogyasztó hatású, A legjobb természetes vízhajtó szer a petrezselyemlevélhez és a gyermekláncfűhöz hasonlóan.
* A fekete ribizli első zsenge leveleiből (frissen és szárított formában) készített tea a megfázás, influenza klasszikus népi gyógymódja
* Jó hatású magas vérnyomás és veseproblémák esetén is.
* Általános tisztító, méregtelenítő és lázcsillapító hatású gyümölcs, a nyári meghűlések kezelésére ideális mind a gyümölcs, mind a belőle préselt lé fogyasztása, természetesen cukor nélkül.
* Igen jó lázcsillapító, magas láz esetén (39 Celsius fok fölött) hidegvizes borogatással együtt tartós hatást hoz, mivel-a szervezet megtisztításában is segít, nemcsak a lázat nyomja le. Nyelv- és torokszárazság ellen is kiváló, elősegíti a nyálképződést.
* Magolajának használatával meggyógyíthatóak olyan bőrbetegségek, mint például a heves viszketéssel járó neurodermatitisz, illetve a ribizliolaj a száraz bőrt is táplálja, nyugtatja.
* A ribizli sok élettanilag értékes savat tartalmaz, széklethajtó, rothadásgátló
* Kolitiszes megbetegedéseknél segítség lehet, bár az elején inkább csak a kipréselt levét ajánlatos fogyasztani.
* Az orsógiliszta kiirtható a ribizlivel, ezért is szeretik a gyermekek, akikben gyakran megtelepszenek ezek a férgek.
* Különösen magas gyógyhatású a fekete ribizli. Fogyaszthatjuk köszvény, vízkór; húgyúti panaszok, vérsavasodás és nemi problémák esetén.
* A sárgaságot egyedül képes leküzdeni.
* Vörös változata a csontok és a fogak felépítését segíti; skorbut-ellenes hatású.
* Fogyaszthatjuk bátran a magját is, mivel a bél-perisztaltikára nagy hatást fejt ki, a bélmozgást megindítja.

Mindig frissen vegyük és fogyasszuk, mert kényes, törékeny gyümölcs és nem tartható el sokáig. A dobozban előrecsomagolt áru helyett kérjük inkább frissen a saját dobozunkba a piacon, így jobban elkerülhetjük a hamar bekövetkező penészedést, romlást. 

A spárga


Természetgyógyászok pácienseiknek reuma vagy köszvény esetén gyakran ajánlják a több hetes spárga kúrát. Ez a zöldség ideálisan élénkíti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert és megszabadít néhány kilogramm plusz súlytól is.

A fehér, zöld vagy lilás spárgaszálak tele vannak gyógyító erővel. A spárga nagyon fontos folsav szállító. A B-vitamin javítja az agy teljesítőképességét és javítja a hangulatunkat. A magas káliumtartalom segíti az izomfelépítést, vizelethajtó hatású, és hasznos a szívbetegségek gyógyításában is.

A spárga sok krómot is tartalmaz, ez a cukorbetegségre van jó hatással. A króm ezen felül kedvezően hat a zsíranyagcserére, és jó hatással van a koleszterin csökkentésére is.

A magas E-vitamin tartalom a gyulladásos betegségeknél - pl. reuma - hasznos, valamint a magas UV sugárzás ellen.

Már fél kg főtt spárga fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
 

C-vitamin bomba a narancs.

 

A benne található vitaminok és ásványi anyagok hatására vírusölő és baktériumölő szerként is működik, valamint antioxidáns és van benne gyümölcssav. Tisztíja a vérünket, a vesénket, gyorsítja az emésztést mivel igen magas a rost tartalma, és májunkra is jó hatással van. Található benne karotin, akár csak a sárgarépában, ebből állítja elő a növény az a vitamint.
A B vitamin tartalma segít leküzdeni a fáradtságot, és erősíti az idegrendszerünket. Ha fáj a fekünk, levertek, vagy rosszkedvűek vagyunk együnk meg két-három narancsot máris érezni fogjuk pozitív hatását.

A narancsot érdemes hetente rendszeresen fogyasztani nyersen vagy gyümölcssalátába keverve, de készíthetünk mi magunk is narancslevet. A frissen facsart narancslevet hígítsuk fel ásványvízzel, és igyuk meg éhgyomorra vagy étkezés előtt. A narancs mellé iktassuk be étkezésein közé az almát, a citromot, vagy a mandarint is, így egész télen pótoljuk a vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünk számára. 


A narancsot még bőrünk szépsége érdekében is felhasználhatjuk, keverjük össze mézzel vagy túróval, vigyük, fel arcunkra majd 20 perc után langyos vízzel mossuk le bőrünket. 

Szerelem gyümölcse 

Itthon még egzotikus csemegének számít a gránátalma, pedig érdemes lenne közelebbről is megismerkedni vele - már csak azért is, mert évezredek óta vágykeltő hatást tulajdonítanak neki.



Aligha véletlen, hogy a gránátalmát már az ókorban is a termékenység jelképének tartották: jelentős mennyiségben tartalmaz ugyanis a női hormonokhoz hasonló anyagokat, úgynevezett fitoösztrogéneket, amelyeknek már régen is fiatalító és vágykeltő hatást tulajdonítottak. Nem elhanyagolható jótétemény az sem, hogy növényi ösztrogének segíthetnek kivédeni többek közt a mell és a méh daganatos betegségeit. A férfiaknak sem haszontalan ez a gyümölcs, mivel a prosztatarák megelőzésében is szerepe lehet. A gránátalma leve hatékony gyógyszer krónikus fáradtság, alacsony vérnyomás, vérszegénység esetén is, de akár a kellemetlen szájszagot is képes enyhíteni. A legújabb kutatások pedig azt mutatták ki, hogy a gyümölcs levének fogyasztása az influenzás megbetegedések esetén is hatásos gyógyszer. 

Együnk diót, mandulát naponta

 

A mindennapos dió-, mandula- és pisztácia fogyasztás hozzátartozik a szívbarát étrendhez, állítják a Mayo Klinika kutatói.

A legtöbb ezek közül ugyanis olyan alkotórészeket tartalmaz, melyek egészségesek a szív számára és segítik a koleszterinszint karbantartását, mivel csökkentik a rossz-koleszterinként elhíresült LDL-koleszterint. A magvakban található telítetlen zsírsavak, az omega-3-zsírsavak, a rostok, az 1-arginin, valamint a növényi szterolok mind-mind jótékony hatású összetevők.

A koleszterincsökkentésen túl a dió, mandula és pisztácia fogyasztása a vérrögök kialakulását is gátolja, sőt a verőerek belső borítását is egészségesen tartja.

Eddig azonban nem bizonyította klinikai vizsgálat, hogy a jó hatások következtében a dió-, mandula- és pisztáciaevés valóban csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Mivel azonban tápértékük és kalóriatartalmuk meglehetősen magas, fogyasztásuk csak kis mennyiségben, naponta maximum egy marékkal. Érdemes a nem sózott, vagy alacsony sótartalmú változatokat előnyben részesíteni. A vizsgálat eredményeit a Mayo Klinika Women's HealthSource c. folyóiratának legutóbbi számában tették közzé.
 

A kapor 





A kapor régi magyaros fűszer, ám kevesen tudják milyen sokoldalúan felhasználható
fűszernövényről van szó.

Eredetileg a Földközi tenger vidékéről származik, ma már egyre több kiskertben találkozunk a
kaporral, mint fűszernövénnyel.

A kapor egy finom és szép egynyári fűszernövény, amelynek a levele és a magja is ehető.
Már maga a növény is feltűnően szép dísz lesz kertünkben laza osztott leveleivel és aranysárga ernyős virágzatával színfoltot képez kertünkbe. Magassága elérheti akár az 1 métert is így fontos számára növekedési teret biztosítani. A fűszerkertből folyamatosan szedhetjük a növény leveleit, sőt a magját is, amelyek igen nagyok és pikáns ízűek.



Kedveli a napos meleg kerteket, de nyáron állandó öntözést kíván, a napfény pedig fontos a
növény, számára mert csak így termel elég illóolajat.



A kaporról sok embernek a savanyú uborka jut, eszébe pedig fantasztikus tavaszi salátákat
lehet kapros mártással készíteni.

De használhatjuk főzelékekbe, és sült húsok mellé is szórhatjuk. Szárítva sokáig eltartható,
vagy készíthetünk vele fűszerolajat, fűszerecetet és nem beszélve a sok finom savanyúságról. 

Szőlő 


: Kálium, szelén. Természetes vírusölő anyagot tartalmaz, így vírusfertőzések megelőzésére ajánlják. A rákos sejtek szaporodását akadályozó molekulák is kimutathatók benne - különösen a piros fajtákban. Segíthet még: stressz okozta pszichoszomatikus panaszok és krónikus fáradtság esetén. Közismeret, hogy a mértékletes vörösborfogyasztás segít távol tartani a szív- és érrendszeri bajokat.
 

Szilva 


Szilva: Kálium. Támogatja a szív munkáját, mivel annak ingerképzése és ingerületvezetése - azaz a szívritmus- csak normális vérkálium-szint mellett tökéletes. Segíthet még: fogyókúra idején zsírbontó és vízhajtó hatása révén. Az aszalt szilva igen jótékony hatású a vastagbélre, így krónikus székrekedéstől szenvedőknek kifejezetten javasolt.
 

Sárgabarack 

Sárgabarack: A-vitamin és elő vitaminja (karotin), kálium, kalcium, foszfor. A karotin nélkülözhetetlen a tökéletes látáshoz; régi megfigyelés, hogy azokon a vidékeken, ahol a sárgabarack kiemelt helyen szerepel az étrendben, később jelentkeznek az öregkori látásproblémák. Segíthet még: a dohányzástól meggyötört légzőrendszeren és repedező körmök esetén. Problémás bőrrel küzdőknek is, különösen serdülőkorban ajánlott.
 

Körte 


Körte: A-, C- és B-vitaminok. Gyomor- és bélhurutban csillapító hatású - különösen a leve -, megnyugtatja az emésztőrendszer nyálkahártyáját, és csökkenti a fokozott gyomorsav-termelést. Segíthet még: bodzával együtt adva köhögéscsillapításban. Kimerültség és erős szellemi megterhelés idején jótékony, mivel B-vitaminjai a központi idegrendszert erősítik.
 


Vörös áfonya

A vörös áfonyának rendkívül magas a nedvtartalma.
Régóta használt gyógyszere az orbáncnak, a szénaláznak, idegzsábának, vese - és hólyagbajoknak.
Idült hasmenésnél,bélférgesedés ellen is hasznos.

Gyógyító hatású torokgyulladás, megfázás esetén is. A mirigyekre regeneráló, élénkítő hatást gyakorol.

Fekete áfonya

Az áfonya szemet gyönyörködtető cserje, ami a tölgyes, bükkös erdők jellegzetes növénye, de a fenyvesek szélén is találkozhatunk vele.
Az áfonya gyümölcse leginkább lekvár, szörp, bor és likőr formájában ismert, de a vadhús kedvelői ízesítőanyagként vagy köretként is fogyasztják.
Fő értéke azonban gyógyító hatású gyümölcsében található. Jelentős A - vitamin tartalma a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. Ezenkívül gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagokat, és vitaminokat tartalmaz.
A fekete áfonya szélhajtó, vizelethajtó, bélhurutot megszüntető, vese és hólyagbántalmak elleni hatásos szer. Ajánlható ezen kívül szív - és érrendszeri betegségek esetén, és cukorbaj elleni teakeverékek alkotórészeként. A termés kiváló bélhurut elleni házi szer. Magas a foszfát és csersavtartalma, rendkívül jó vértisztító gyümölcs. A hasmenést erősen fogja, kolibacilus elleni hatása is ismert.
A fekete áfonya leveléből főzött tea epe - és hólyagbetegségek orvossága, vesetisztító hatású is. Levele cukorbetegségre is ajánlott, akár teának, akár nyersen elfogyasztva.
Legutóbbi kutatások alapján a fekete áfonya festékanyagai értékesebb elemekből állnak, mint a gyümölcshús. A fekete áfonya kék színét adó festékanyagban található antocianinok bioaktív tulajdonságúak, egészségmegőrző szerepet töltenek be. Az antocianinok antioxidánsok, aminek védő szerepe van a rák, a szív - és érrendszeri betegségekkel szemben, de a tudósok még kutatják a Parkinson - és Alzheimer- kórra gyakorolt pozitív hatását is.
 

Zöldségek a RÁK ellen !

Alapvető élelmiszereink között sok olyant találunk, amelyek megakadályozzák a ráksejtek tovaterjedését. A bostoni Brigham Woman's Hospital biomedikai kutató központ legutóbbi, a Time magazinban közzétett, megelőzéssel kapcsolatos kutatásainak eredményei szerint tíz alapélelmiszerről derült ki, hogy rendszeres fogyasztás mellett hatékony ellenszerei lehetnek a rákos megbetegedéseknek. Eszerint a mindennapi étrendünk részét kellene hogy képezze: a paradicsom, a brokkoli, a spenót, a fokhagyma, az áfonya, az olajos magvak, a zabpehely, a zöld tea, a vörösbor és a lazac.

...... ...... ........A paradicsom fogyasztását a kutatók bármilyen formában és mennyiségben ajánlják, mivel karotinoid tartalma miatt antioxidáns és szabadgyök lekötő hatással bír, ugyanakkor értékes C-vitamin-forrás. Értékes anyagainak felszívódását egy kevés olíva olaj hozzáadásával segíthetjük.

...... ...... ........A brokkoliban található fitokemikália gátat szab a rákos sejtek burjánzásnak. Indole 3 carbinol, és ösztrogén tartalmánál fogva végzetes nőgyógyászati megbetegedések megelőzője lehet. Béta-karotinban, C-vitaminban és rostokban gazdag élelmiszer. Párolva fogyasszuk.

...... ...... .......Számos oka van annak, hogy a spenótnak nem szabad hiányoznia a bevásárlókosarunkból: Jelentős a vas, a folsav, és a B-vitamin tartalma. Utóbbinak köszönhetően emésztést-elősegítő hatással bír, a tápanyagok gyorsan felszívódnak, a zsírok és a szénhidrátok megemésztődnek. Szerves sótartalma miatt hatékony idegnyugtató, az izgága, hiperaktív gyerekek terápiájában használják. Csökkenti a vér cukortartalmát, és serkenti a hasnyálmirigy inzulin termelését, ezért a cukorbetegek étrendjének is fontos összetevője. A legnagyobb hatás a rendszeresen, kúraszerűen fogyasztott nyers levelekkel érhető el.

...... ...... ......A fokhagyma allylszulfid tartalmánál fogva számtalan pozitív élettani hatást gyakorol az emberi szervezetre. Védi a szívet, az érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, a magas vérnyomást, erős gombaölő és antibakteriális hatással bír. Tumor-visszaszorító képességét eddig csak laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyítani. Aprítva, összezúzva, illetve passzírozva fogyasszuk.

...... ...... ......A kék ékkőnek nevezett áfonya, az eddig ismert legtöbb antioxidánst tartalmazó gyümölcs. Az antioxidánsok megakadályozzák a szabad gyökök keletkezését, serkentik az agyműködést, javítják a memóriát, az egyensúlyérzéket és a navigációs képességet. A legjobb hatás érdekében az áfonyát nyersen fogyasszuk.

...... ...... .....Az olajos magvak fő jellemzője, hogy zsírosak, ám a fogyasztásuk ennek ellenére ajánlott, mivel a bennük lévő mono- és poly-telítetlen zsírok ártalmatlanok. Az oly kedvelt csipszekre azonban ennek az ellenkezője mondható el: bővelkednek a szervezet számára ártalmas zsírokban. A koleszterin is, a zsírokhoz hasonlóan lehet ártalmas, illetve ártalmatlan (hasznos). A mandula, a kesudió, a dió csökkenti az érrendszerben a rossz koleszterint (LDL), ugyanakkor a jó koleszterin (HDL) szintjének növekedését idézi elő, ily módon az infarktus megelőzésének irányában hat. Az olajos magvakban található savak olyan folyamatot indítanak el a szervezetben, amelynek eredményeképpen a rákos sejtek önmagukat pusztítják el.

...... .........A zabpehely béta-glukon tartalmánál fogva felszámolja azokat a felhalmozódott, felesleges koleszterinegységeket, amelyekre a szervezetünknek már nincsen szüksége. A kutatók megállapították azt is, hogy a müzlik, reggeliző pelyhek, zabkásák stb. vérnyomáscsökkentő hatással bírnak. További előnyeik, hogy magas proteintartalmuk miatt laktatóak, és a bélműködésre is jó hatással vannak, mert étkezési rostban meglehetősen gazdag étkek.

...... ...... .....Rákellenes hatást kiváltó ital a zöld tea, amely nedű a távol-keleti társadalmakban ugyanazt a szerepet tölti be, mint a nyugatiakban a feketekávé. A zöld tea ugyanazokból a levelekből készül, mint a fekete tea, csak éppen nem fermentálják, melynek köszönhetően jótékony hatóanyagai megőrződnek. Polyfenolokat, fitokemikáliákat tartalmaz és közel százszor annyi antioxidánst, mint a C-vitamin. Kínában kevesebb ember betegszik meg gyomor-, illetve májrákban, ami valószínűleg a zöld tea fogyasztásának tudható be. A szakemberek szerint, aki napi tíz csésze zöld teát elfogyaszt, lényegesen kisebb eséllyel betegszik meg szívinfarktusban. Amennyiben megterhelő ennyi folyadék bevitele, úgy az öblögetés ajánlott, a zöld tea ugyanis megakadályozza a fogkő lerakódását.

...... .........Értékes, egészségvédő anyagok rejtőznek a vörösborban is. A szőlőhéj nagy mennyiségben tartalmaz polifenolt, amely fokozza a szervezet számára szükséges hasznos (HDL) koleszterol termelődését, és megakadályozza az érfalak megkeményedéséért felelős endotelin 1 peptidek kialakulását. Mértékkel - napi egy deciliternyit - fogyasztva orvosság.

...... ...... ...... ...... .......A kutatók a lazacot is a rákellenes hatású élelmiszerek közé sorolták. Ez a hal távol a partoktól, a mély tengerekben él, ahol a vízminőség szinte kiváló, így a húsa nagyon tisztának mondható. A lazac húsban fellelhető Omega 3 megakadályozza a vér egyes alkotórészeinek kóros összetapadását, csomósodását, ily módon az erek falára való lerakódását. Normalizálja a szervezetben fellépő gyulladásokat, a reumatikus jellegű megbetegedések megelőzésének irányában hat. Az egyes agysejteket körülölelő


....Ananász

Állítólag Brazília déli részéből származik, a 16. században került Európába. Javítja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Hasznos lehet vérmérgezés, valamint érelmeszesedés esetén. Erősíti a boldogságérzetet.



.....Avokádó

A mintegy tizennyolc méteresre megnövő fa ezer éve ismert indiai kultúrnövény. Ötezer virágból csak egy fejlődik gyümölccsé. Gyógyítja a máj, az epe, a gyomor, a bélrendszer betegségét, és idegesség ellen is használ, baktériumölő hatású. Kisimítja a bőrt. Erőt ad a boldogtalan kapcsolat befejezéséhez.
 

..Citrom

A Himalája és Dél-Kína vidékéről származik. Csíraölő, fertőtlenítő hatású, alkalmazható köszvény, reuma, ízületi gyulladás, vese- és májmegbetegedés, trombózis, tuberkulózis, magas vérnyomás és túlsúly esetén. Felvidítja az embert, és új lendületet ad. A szobában tartott citromfácska tisztítja az energiamezőt.



.....Cseresznye és meggy

A cseresznye őshazája Törökország és Nyugat-Szibéria, a meggyé a Kaszpi-tenger környéke. A cseresznye szívvédő hatású. Alkalmas terhességi hányás megakadályozására, alacsony vérnyomás, alultápláltság és depresszió gyógyítására. A meggy fokozza az életkedvet. Erősíti a májat, az izmokat és az ízületeket. Harmóniát teremt, és felvidít.




..Görögdinnye

Igazi vitaminbomba (A-, B- és C-vitamint tartalmaz). Több ezer évvel ezelőtt Afrikában és Nyugat-Ázsiában termesztették. Tisztít, salaktalanít, gyorsítja a kiválasztást. Alkalmas reuma, láz, vese- és húgyúti megbetegedés gyógyítására és fogyókúrára. Helyreállítja az ember lelki egyensúlyát, és megnyugtat.
                                                                                                                                                                           ...... ...... Ismerjük meg a paradicsom gyógyhatásait.



...A paradicsomot szinte mindenki szereti, akár nyersen akár salátába téve, vagy a vajas kenyér tetejére. Ám ennek a szép piros zöldségnek rengeteg hasznos tápértéke és élettani hatása is van szervezetünkre, így ha legközelebb zöldséges felé megyünk érdemes így tekinteni a paradicsomra

...Népszerűsége az évek folyamán egyre jobban nőt, és ma már nem csak, mint finom zöldség, és egy sokoldalúan felhasználható élelmiszert kell fogyasztani, hanem a benne található vitaminok miatt is. Többek között megtalálható benne a B1, B2, C-vitamin, kálium, amelynek a vízhajtó hatását is köszönheti, Magnézium, kalcium, vas, foszfor, cukor, citromsav, almasav, és sok más ásványi anyag is. Ennyi vitamin és ásványi anyag kevés zöldségben található meg egyszerre.

...A paradicsom fogyasztásával szervezetünk tisztul, a benne található rostok hatására. A paradicsomot nyár közepétől érdemes beiktatni étrendünkbe, mert a kora tavaszi paradicsomok, amelyek üvegházban nevelkedtek, sajnos tele vannak mesterséges műtrágyákkal, és ízük sem hasonlít a nyári érett paradicsom zamatára.



..A kisebb paradicsomokban általában több a C-vitamin, mint a nagyokban, így ezeket érdemes megvásárolni. Ha nem kapunk szép érett paradicsomot, akkor sincs gond, mert a boltban kapható 100%-os paradicsomlé, tartalmazz minden ásványi anyagot és vitamint, ami a paradicsomban megtalálható. Amerikában a paradicsomlé sokkal drágább, mint a déli gyümölcsök többsége.




A nyári paradicsom dömpingben érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni, és ha van elég hely a hűtőszekrényben lefagyasztva eltenni, mert a vitaminok itt is megmaradnak. A paradicsomot többféle módon is felhasználhatjuk, pl. saját készítésű paradicsomlé, ketchup, paradicsomsaláta, a nyár kedvence a lecsó, töltött paradicsom, és még számtalan variáció áll rendelkezésünkre. A paradicsom ízéhez igen jól passzol az indiai fűszer a curry por.




..Gyógyító erejét is régóta felfedezték, de a mai rohanó világban már az emberek elfordultak a természetes gyógymódoktól. A paradicsom régen az egyik alap gyógymód volt a különböző sebekre és kelésekre, sőt nagyon hatásos a prosztata rák megelőzésében is.

...De ezen kívül a diéta a fogyókúra hatásosságában is nagy segítség lehet, vese és gyomor problémákra is kiváló, és az egyik legjobb szépítőszer a kozmetikában.



.....A paradicsom hidratálja és fokozza a bőr feszességét, és ruganyosságát. Frissítik és fiatalítják bőrünket, valamint vitaminokkal tölti fel. Nincs más dolgunk, mint felvágni néhány szép érett paradicsomot, és fekvő helyzetben ráhelyezni arcunkra a karikákat, majd gézzel lefedni. De a paradicsom levét keverhetjük joghurttal, mézzel, kefirrel, vagy uborkával is. 15 perc után mossuk le arcunkat és kenjük be hidratáló krémmel.

...A paradicsomot egész évben érdemes fogyasztani akár nyers akár ivólé formájában, gyógyító hatása és magas vitamin értéke jó hatással lesz szervezetünk minden részére
 


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 78
Tegnapi: 120
Heti: 569
Havi: 3 356
Össz.: 1 018 747

Látogatottság növelés
Oldal: Egészséges gyümölcsök zöltségek.
VERSEK MINDENKINEK , Ferenczi Csilla VERSEI . ÉS SOK MÁS DÍSZITÖ ELEM - © 2008 - 2024 - csilla-versei.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »