8-10 személyre:
25 dkg margarin
25 dkg darált háztartási keksz
15 dkg darált dió
10 dkg mazsola
5 dkg zselés cukor
20 dkg porcukor
10 dkg kakaópor
10 dkg kókuszreszelék
A zselés cukrot kis darabokra vágjuk. A margarint kikeverjük a cukorral, majd a kókuszreszelék kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összedolgozzuk. Szalámi alakúra formázzuk, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk, majd hűtőbe tesszük.
1 l tej
6 db tojás
6 ek. cukor
4 cs. vaníliás cukor
reszelt narancshéj
fél csomag vaníliás pudingpor
A tejet felteszem forrni, majd felverem a tojásfehérjét kemény habbá 2 cs. vaníliás cukorral, és ha kell, még cukrot teszek hozzá. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral és itt is még 2 cs. vaníliás cukorral ízesítem, majd szárított narancshéjat reszelek bele és fél csomag vanília pudingot adok hozzá. A tojásfehérjét jénaiban verjük fel, mert én mikróban szoktam megsütni, 3 percre teszem be.
Ha felforrt a tej, a tojássárgájához merítek és elkeverem, majd így öntöm a maradéktejhez, pár percig még átforrósítom és kanállal beleszaggatom a mikróban megsütött tojásfehérjét.
Gyorsan elkészíthető finomság, mindenkinek ajánlom! Gesztenyés habroló
Hozzávalók:
50 dkg leveles tészta
2 dl cukrász tejszín
20 dkg gesztenyemassza (jó a 25 dkg-os is)
Elkészítés:
A leveles tésztát hosszú téglalapnak elnyújtom, és kb. 1,5 cm széles, hosszú csíkokra felvágom. Kb. 13 db lesz belőle. A sütőformát meglisztezem és rátekerek egy-egy csíkot úgy, hogy ne legyen lyukas, fedjék egymást. 200 °C-os sütőben világosbarnára sütöm.
A tejszínt habbá verem, belereszelem a gesztenyemasszát (keveset díszítésre félreteszek), és a kihűlt habrolókat megtöltöm, 2 végét a maradék gesztenyébe mártom, megporcukrozom és akár azonnal ehető.
Sütőforma:
Kiszuperált, eldarabolt seprűnyél megsúrolva és megszárítva.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt,
25 dkg rétesliszt,
1 tojás,
5 dkg margarin,
5 dkg kristálycukor,
3 dl tej,
1 ek. tejföl,
5 dkg friss élesztő,
1 csipet só,
1 tk. őrölt fahéj
A liszthez hozzáadtam a fahéjat, a sót, a cukrot, az olvasztott margarint, a tojást, a tejfölt, a tejben felfuttatott élesztőt. A tésztát 1 órán keresztül kelesztettem, átgyúrtam még egyszer, majd sütőpapírral bélelt formába tettem (fonni is lehet). A tetejét megszórtam fahéjas cukorral, és 30-40 perc alatt megsütöttem.
* 40 dkg négyszögletes háztartási keksz
* 25 dkg puha vaj
* 20 dkg cukor
* 2 tojás sárgája
* 3 dkg kakaó
* 3 dl erős feketekávé
* 2 ek rum
elkészítés
1. A cukorral elkeverjük a kakaót és a két tojás sárgáját, hozzáadunk 1 dl kávét és gőz fölött sűrűre főzzük, majd félretesszük hűlni.
2. A vajat habosra keverjük és a kihűlt masszát hozzáadva jól összekeverjük.
3. 2 dl kávéba beleöntjük a rumot, majd belemártogatjuk a kekszeket, hosszúkás tálra sorbarakjuk úgy, hogy 3x8 keksz legyen az első sor.
4. Ezt a sort megkenjük a krém 1/4-vel és rátesszük a következő sor kávéba mártogatott kekszet, megint krém, majd megint keksz következik.
5. 4 sor magas lesz, a tetejét megkenjük a maradék krémmel és díszíthetjük reszelt csokoládéval.
6. Egy napra betesszük a hűtőbe.
hozzávalók 4 főre
A piskótához:
* 135 g finomliszt
* 7 tojás
* 90 g kristálycukor
* 50 g keserű kakaó
A csokikrémhez:
* 4 tojássárgája
* 40 g kristálycukor
* 1,25 dl tej
* 300 g tejcsoki
* 75 g étcsoki
* 1 dl tejszín
elkészítés
1. Egy tálba összeszitáljuk a lisztet és a kakaót, majd félretesszük.
2. 4 egész tojást és a 3 tojássárgáját habverővel összedolgozzuk, míg sűrű krém lesz belőle.
3. A cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd váltakozva beleforgatjuk a tojássárgás masszába a lisztes keveréket és a felvert habot.
4. Sűtőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, magassága körülbelül 1,5 cm legyen. 180 fokon, előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Miután kihűlt, négy egyforma téglalapot vágunk belőle.
5. Közben elkészítjük a krémet: nagy lukú reszelőn lereszeljük a tejcsokit, az étcsokit vízgőz felett megolvasztjuk.
6. Habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral.
7. Felforraljuk a tejet egy lábosban és levesszük a tűzhelyről.
A tej felét folyamatosan keverve, óvatosan hozzáadjuk a tojásos masszához, majd a másik felét is beledolgozzuk és visszahúzzuk a tűzhelyre.
8. Hozzáadjuk a tej-és étcsokit, amikor kihűlt a keményre felvert tejszínt is vigyázva belekeverjük.
9. A krémet teljesen lehűtjük - fagyasztóba tesszük 20 percre, míg a massza sűrű lesz.
10. Elkenjük a piskótalapon, majd lefedjük egy másikkal. Tetejére kakaóport szitálunk és hűtőbe tesszük egy éjszakára. Ugyanígy járunk el a másik két piskótalappal is.
Hozzávalók
5 lap zselatin
3,75 dl habtejszín
15 dkg fehér csokoládé
0,2 dl narancslikőr
6 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
2 kg porcukor
8 dkg liszt
2,5 dkg étkezési keményítő
6 dkg porcukor
20 dkg megtisztított eper
Elkészítés
Áztassunk hideg vízbe 5 db zselatinlapot, majd nyomkodjuk ki. Melegítsünk fel 3,75 dl habtejszínt, és oldjuk fel benne a 15 dkg fehér csokoládét a zselatinnal együtt. Ízesítsük 0,2 dl narancslikőrrel és tegyük egy éjszakára hűtőbe. Válasszunk ketté 6 db tojást. A sárgákat keverjük krémesre 1 tasak van. cukorral és 2 dkg porcukorral, majd dolgozzunk bele 8 dkg lisztet és 2,5 dkg étkezési keményítőt. Forgassunk bele 6 dkg porcukorral felvert tojásfehérjét. Simítsuk a tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített sütőben 10-15 percig süssük. Ezután fordítsuk porcukorral megszórt konyharuhára, és húzzuk le róla a sütőpapírt. A krémet verjük fel, kenjük a tésztára, majd fektessük le a közepére egy vonalban a 20 dkg megtisztított epret. Tekerjük fel és hűtsük le. Tálalás előtt szórjunk rá porcukrot és darált mogyorót.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
30 dkg széttört főtt krumpli vagy maradék krumplipüré,
só, 5 dkg friss élesztő,
3 dl tej,
1 kiskanál cukor, +liszt,
olaj.
Feltét:
fokhagyma,
tejföl,
reszelt trappista.
A liszthez hozzákeverjük a krumplit, míg az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. Mikor feljött az élesztő, hozzáöntjük a liszthez. Sózzuk meg a keveréket, majd gyúrjuk tésztává. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Fokhagymával, tejföllel és sajttal kínáljuk.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojássárgája
2 dl tejszín
1 csapott evőkanál só
3 cl tej
2,5 dkg élesztő
1 egész tojás a tetejét bekenni
Elkészítés:
A 3 cl tejben pici cukorral felfuttatom az élesztőt, majd az összes hozzávalót összegyúrom és 5 órára hűtőbe teszem. A hűtőben töltött idő rövidebb nem lehet, de hosszabb igen. Ezután 1 cm vastagságúra kinyújtom a tésztát és a legkisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Tepsibe rakás előtt fontos, hogy nem pödörgetjük meg, mint a pogácsákat általában szoktuk.
A tetejét felvert tojással megkenjük, majd kb.15 percet még pihentetjük. Előmelegített, mérsékelt hőmérsékletű sütőben sütjük. Nekem villanytűzhely esetében 300 fokon előmelegítve, 200 fokra mérsékelve 15 perc alatt megsül. Ebből az adagból kb.145 darab lesz.(Ahogy fent írtam, a legkisebb szaggatót használva).
Nagyon finom, pillekönnyű, foszlós pogácsa.
Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 egész tojás, 1-nek meg a sárgája
1 evőkanál rum
1 k. kanál szódabikarbóna
4 dkg margarin
1 evőkanál langyosított méz
1 kanál tejföl
Krém hozzávalói:
1 liter tej
3 cs. vaníliás puding
3 evőkanál liszt
25 dkg margain
15 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
2 cs. vaníliás cukor
0.5 liter cukrász tejszín
A tészta alapanyagait összegyúrjuk és gáztepsi hátán 2 lapot sütünk.
A krémnél az alapot megfőzzük: liszt, puding, tojássárgája, tej, cukor állandó keverés mellett, míg hűl, addig a rámát habosra keverjük és a két krémet összevegyítjük, majd együtt is habosítjuk.
Az alsó lapot egy kicsit meglocsoljuk rumos tejjel és rákenjük a krémet, majd a tejszínt kemény habbá verjük és a krémre terítjük, rátesszük a második lapot. Én azt is enyhén meg szoktam locsolni rumos tejjel, de csak keveset, nehogy elázzon a teteje. Másnap szeleteljük és a tetejét porcukorral meghintjük.
Hozzávalók:
2,5 dl tej
25 dkg cukor
20 dkg vaj
1/2 dl rum
3 evőkanál kakaó
20 dkg darált dióbél
30 dkg darált keksz
A tetejére:
20 dkg étcsokoládé (tortabevonó)
5 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tejet, a cukrot, a vajat és a rumot összefőzzük, belekeverjük a kakaóport. Levesszük a tűzről, beledolgozzuk a darált diót és a darált kekszet. Sütőlemezre vagy tálcára öntjük, elsimítjuk kb. 20-30 cm-es formára és megvárjuk, míg kihűl.
A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, belekeverjük az olajat. Levesszük a tűzről, kevergetjük és picit várunk, hogy ne legyen nagyon meleg, mert akkor lefolyik a süteményről. Az olvasztott csokival megkenjük a süteményt, félretesszük, amíg a bevonat megdermed, és csak utána szeleteljük.
Elmorzsolunk 50 dkg lisztet 25 dkg margarinnal, hozzáadunk 1 tojás sárgáját, 25 dkg sajtot, sót, kevés tejben felfuttatott 2 dkg élesztőt, majd tejföllel összegyúrjuk.
A tésztát egy éjszakát pihentetni kell hűtőszekrényben. Másnap félujjnyi vastagra kinyújtjuk és nagyobb pogácsákat szaggatunk. A pogácsák felét megkenjük 10 dkg sonkából, 15 dkg párizsiból és 5-10 dkg reszelt sajtból álló töltelékkel, amit előzőleg elkevertünk 2-3 kanál tejföllel, ízlés szerint fűszerezhetjük a tölteléket (bors, vegeta, só stb.)
Befedjük egy töltetlen pogácsával, széleiket jól összenyomjuk. Tetejüket tojássárgájával megkenjük és forró sütőben sütjük.
Hozzávalók:
Piskóta: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor és 2 ek. kakaópor.
Fehér vajkrém: 20 dkg margarin és 20 dkg porcukor jó habosra kikeverve.
Párizsi krém: 2 dl habtejszín, 25 dkg cukor és 9 dkg kakaópor és 25 dkg margarin.
A tejszínt a cukorral felforralom, majd hozzáadom a kakaóport, de ekkor már leveszem a gázról. Ha kihűlt kikeverem a margarinnal jó habosra.
A piskótát hagyományos módon készítjük el csak maci formába sütjük meg 185 fokon és kb 40 percig. Ha kisült még melegen kiborítjuk a formából. A macit 3 felé vágjuk és betöltjük párizsi krémmel. (de lehet más fajta krém is)
Díszítése: Miután betöltöttük a macit, a formája alapján kezdjük el díszíteni. Nagyjából lehet látni, hogy hol van a keze, lába...
Legelőször a fejét díszítjük. csillagcsővel habzsákból kis csillagokat nyomunk szorosan egymás mellé körkörösen. A szemét, száját, orrát és a belső mancsait valamint a füle belsejét először krémmel kirajzoljuk. A száját és a nyakkendőjét lekvárral színezem. Ha ezekkel elkészültem, akkor sorban kis csillagokkal felnyomom az egész macit és máris kész a maci torta.
Banános tejberizs kiviszósszal 15 dkg rizst megpárolok 2 dl vízben, majd mikor megpuhult, hozzáöntök még fél liter tejet. Beledarabolok 1 banánt, csöpögtetek bele egy kevés vanília aromát, 5 dkg cukrot és lefedve párolom tovább. Kb. fél órát fő takaréklángon. Néha megkevertem, hogy ne égjen le az alja.
A megszokott kakaó helyett tálaljuk kiviszósszal: meghámozok 2 db kivit, kis kockákra vágom, egy kevés vízen megpárolom, ízlés szerint édesítem.
Hozzávalók: / 3 normál nagyságú tepsivel lesz/
- 1 kg liszt /én réteslisztből készítettem/,
- 30 dkg vaj / nem margarin! 20 dkg-os téglavaj/,
- 5 dkg élesztő,
- 1 tojás / ha kicsi 2 db/,
- tejföl / kb 3 dl/,
- só /a lisztbe egyszerre belekeverhetünk egy nem púpozott evő kanállal, később ízlés szerint még tehetünk bele/.
Egy nagyobb tálba beleszitálom a lisztet, összekeverem egy evőkanálnyi sóval. Elmorzsolom benne a vajat, beleöntöm a kevés cukros tejben felfuttatott élesztőt, hozzáadom a tojást, és a tejföllel tésztát gyúrok belőle. Annyi tejfölt használok, amennyivel könnyen nyújtható cipót kapok. Letakarva kb. fél órát konyhahőmérsékleten pihentetem. Majd kinyújtom, pogácsaszaggatóval kiszaggatom, a tetejét késsel berácsozom, tepsibe rakom, megkenem egy felvert tojással, és egy óra hosszáig kelesztem. Előmelegített nem túl forró / 190-200 fokon/ 40 percig sütöm.
Jó tanácsok: A sütőrácsot középmagasra teszem, beborítom alufóliával, hogy a sütik alja ne égjen meg. A tepsibe is teszek alulra alufóliát, arra sütőpapírt, így biztosan nem ég meg.
Ha nem muszáj, fél óráig ne nyissuk ki a sütőajtót
Tészta :
25 dkg liszt
fél csomag sütőpor
16 dkg margarin
1 tojássárgája
2 kanál porcukor
kis tej
2 kanál kakaópor.
Összegyúrjuk,és kétfelé vesszük a masszát. Kinyújtjuk mindkettőt, és zsírral kikent, lisztezett őzgerincformákba tesszük úgy, hogy egyik oldalán lecsüngjön, és majd a végén rátudjuk hajtani a tetejére.
Töltelék :
0,5 kg túró
mazsola ízlés szerint
4 tojássárgája + 4 tojásfehérje habnak felverve
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
2 kanál búzadara.
Összekavarjuk, a habot a végén tesszük hozzá óvatosan. Elosztjuk a tölteléket a tésztával bélelt őzgerincformákba, és a lecsüngő tésztát ráhajtjuk, jól lenyomkodjuk. Előmelegített sütőben megsütjük, tűvel szurkálva nézzük, hogy készen van-e. Ha kihűlt, kiborítjuk a formából, és a tetejére csokimázat teszünk.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj
A hozzávalókból linzertésztát készítünk. Vékonyra, kb. 3 mm-esre, nyújtjuk.
Karikákat szaggatunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük és kisütjük.
A hab készítése: Hozzávalók: 4 tojásfehérje, 36 dkg kristálycukor
24 dkg cukrot kevés vízzel (éppen, hogy ellepje a cukrot) sűrűre főzzük. Közben a tojásfehérjét a maradék 12 dkg cukorral kemény habbá verjük. Lassan csurgatva hozzáadjuk, a főzött cukrot. A főzött cukorral együtt még egy rövid ideig a habot tovább, verjük. Ezután nyomózsákba tesszük, és a linzerkarikákra formázzuk.
Utána a sütő legalacsonyabb fokozatán (100 fokon) szárítjuk. Nem kell túl sokáig, csak kb. 15-20 percig.
Mikor megszáradtak a közepébe lekvárt nyomunk. Olvasztott csokoládéval díszítjük.
Tészta: 45 dkg lisztet 35 dkg margarinnal elmorzsolom, majd hozzáadok 1 tojást, 15 dkg porcukrot, csipet sót, fél sütőport és összegyúrom tésztává. Fél órára hűtőbe teszem. 1/3 részét elteszem rácsnak ami majd a tetejére kell. 2/3 részt tésztává nyújtom és tepsibe teszem.
Krém: 8 dl tejből, 12 dkg grízből, 2 vaníliás cukorral tejbegrízt főzök. 4 tojássárgáját összekeverem 2 evőkanál vízzel. A tojásfehérjét kemény habbá verem. Kihűlt tejbegrízbe belekeverek 50 dkg mákot és 50 dkg cukrot. Utána a tojássárgákat és végül a keményre vert habot. Ezt simítom a tésztára majd a tetejére 1 cm-es csíkokból rácsot készítek. Ezt kb. 40 percig sütöm.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg zsír
1 tojás
1 dl tej
1 mk szódabikarbóna
6 dkg kristálycukor
Ezeket összegyúrjuk, és hat lapot sütünk, tepsi hátulján.
Krém:
1 liter tejben 10 ek lisztet felfőzünk, 25 dkg Ráma margarint 30 dkg cukorral, 1 cs vaníliás cukorral kikeverünk, és a kihűlt főzött krémmel habosra keverjük. 5 részre osztva a lapokra kenjük.
Máz:
1 tábla ét tortabevonó, 2 ek étolaj, gőz fölött felolvasztjuk és rákenjük a sütemény tetejére.
Csak másnap szeletelhető!
Elkészítése
1/2kg mascarpone sajt, 2 csomag babapiskóta, 4 tojás, 3-4 ek. kristálycukor, kávé,konyak, cukormentes kakaó
Hozzávalók
A tojássárgájába 3-4 ek. cukrot robotgéppel elkeverek, belekanalazom a mascarponét és továbbdolgozom a robotgéppel. A tojásfehérjébe kevés cukrot teszek, és robotgéppel kemény habbá verem. Fakanállal lágyan belekeverem a fehérjét a mascarponés tojásos krémbe.
Kb. 2 bögrényi kávét csinálok, bele 1-2 kupaknyi konyakot öntök. A babapiskótát belemártogatom a konyakos kávéba mindkét oldalán, gyorsan kikapom, nehogy megszottyanjon.
Nagy tálba sűrűn lerakosgatom az áztatott babapiskótát, rá egy sor krémet teszek, újra babapiskóta, újra krémezek, amíg el nem fogy. Krémmel fedem be a tetejét. Átszitált cukormentes kakaóport szórók a tetejére.
Legalább 24 órára hűtőbe teszem. Garantáltan mindenkinek ízleni fog!
Tanácsok:
Érdemes a tálalás előtt 1-1,5 nappal elkészíteni, különben kissé folyós lesz a nagy napon. Persze úgy is finom, csak kevésbé esztétikus.