hozzávalók 4 főre
* 50 dkg darált háztartási keksz
* 25 dkg porcukor
* 25 dkg vaj (vagy margarin)
* kevés tej
* 1/2 rumaroma (12,5 g)
* 3 ek kakaópor (nem cukrozott)
* 1 mandulaaroma
* 1 tortabevonó
* 3 ek napraforgó olaj
elkészítés
1. A darált kekszet, a porcukrot, a vajat és a szükséges mennyiségű tejet összegyúrjuk.
2. A tésztát két egyenlő részre vesszük.
3. Az egyik felébe 3 ek kakaóport és a 1/2 rumaromát belegyúrjuk.
4. A másik felébe pedig a mandulaaromát tesszük.
5. Kisebb tepsibe nyomkodjuk a kakaós masszát. A tetejét egyenletesen eligazgatjuk egy kanál segítségével.
6. Erre jön a zöld tészta, amit szintén egyenletesen elnyomkodunk.
7. Tetejét a felolvasztott tortabevonó csoki és 3 ek olaj keverékével vonjuk be.
8. Hűtőben dermesztjük legfeljebb 2 órán át.
hozzávalók 4 főre
* 6 tojás
* 25 dkg porcukor
* 25 dkg lágy margarin
* 25 dkg liszt
* 1 cs tortadara
* esetleg apróra vágott zselés cukor
elkészítés
1. A tojássárgákat a porcukorral és a margarinnal habosra keverjük.
2. Beletesszük a lisztet, majd óvatosan a tojásfehérjék keményre felvert habját, végül a tortadarát. Tehetünk bele apróra vágott zselés cukrot is.
3. Vajazott-lisztezett őzgerinc formában sütjük.
sütési hőfok: 180 °C
hozzávalók 8 főre
A tésztához:
* 50 dkg simaliszt
* 16 dkg zsír
* 8 dkg porcukor
* 1 tojás
* 1 kk szódabikarbóna
* 2 ek méz
* kevés tej
A krémhez:
* 30 dkg kristálycukor
* 6,5 dl tej
* 1,5 dl víz
* 15 dkg liszt
* 30 dkg teavaj
elkészítés
1. A tészta hozzávalóit annyi tejjel, amennyit felvesz (nekem ez kb 3-4 "maréknyi" volt) omlós tésztává gyúrjuk, majd fél óráig fagyasztóban hűtjük.
2. A krémhez megkaramellizáljuk a cukrot, majd felöntjük 4 dl tejjel és 1,5 dl vízzel és addig főzzük, míg az égetett cukor fel nem oldódik.
3. A lisztet egy lábosban csomómentesre keverjük 2,5 dl tejjel (a tejet apránént adagoljuk a liszthez), majd apránként hozzáöntjük a karamellás tejet, csomómentesre keverjük és felfőzzük.
4. Még forrón hozzáadjuk a teavajat, jól eldolgozzuk, majd a krémet legalább langyosra hűtjük.
5. A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett gáztepsi tetején nyújtjuk (nekem 30x22 cm-es lapok lettek) és laponként kb. 8 percig sütjük 200 fokon.
6. A kihűlt krémmel megtöltjük a lapokat és egy éjszakán át hagyjuk puhulni.
sütési hőfok: 200 °C
tepsi mérete: 30x35 cm
hozzávalók 3 főre
* 20 dkg puha vaj
* 10 dkg porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 2 tojássárgája
* 25 dkg liszt
* 10 dkg darált dió (eredeti recept szerint mandula)
* 15 dkg vegyes gyümölcsíz
* fél citrom leve
* porcukor
elkészítés
1. A vajat a 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük.
2. Beledolgozzuk a tojássárgákat, hozzáadjuk a dióval elvegyített lisztet, és sima tésztává gyúrjuk.
3. Folpackba csomagoljuk, és kb. 30 percre a hűtőbe tesszük.
4. A tésztát kisebb adagokban két réteg sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd kb. 4 cm átmérőjű kis virágformákat szúrunk ki belőle, egyszer a sima virágformát, másszor pedig a lyukas virágformát használva. (Csak annyi tészta legyen elől, amennyivel dolgozunk, a maradékot mindig tegyük vissza a hűtőbe. Így sokkal könnyebb vele dolgozni.)
5. A linzereket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 8-10 percig sütjük.
6. Amíg a tészta hűl, addig a gyümölcsízt a citromlével elkeverve kissé felmelegítjük.
7. A lyukas linzereket meghintjük a porcukorral, majd a többi linzerre kenjük a citromlével összemelegített gyümölcsízt, végül összeragasztjuk a tetejükkel. Kissé rányomjuk, és száradni hagyjuk.
8. Kb. 50 darab kis linzervirág lesz ekkora mennyiségből.
sütési hőfok: 175 °C
hozzávalók 8 főre
A tésztához:
* 25 dkg cukor
* 6 db tojás
* 5 dkg reszelt csokoládé
* 2 kk finomra őrölt szemes kávé
* 1/4 cs sütőpor
* 1/2 cs vaníliás cukor
* 4 ek liszt
A krémhez:
* 15 dkg porcukor
* 3 tojássárgája
* 1 egész tojás
* 1 cs vaníliás cukor
* 2 dl tej
* 2 ek erős fekete kávé
* 5 dkg főzőcsokoládé
* 20 dkg puha vaj (vagy margarin)
elkészítés
A tészta készítése:
1. A cukrokat a tojássárgákkal habosra kavarjuk.
2. Belekeverjük a reszelt csokoládét, az őrölt kávét, a sütőport, és a lisztet.
3. Legvégül a tojások kemény habját könnyedén hozzáforgatjuk.
4. Vajazott, lisztezett tortaformában közepes tűznél megsütjük.
5. Amikor kihűlt, két lapra vágjuk.
A krém készítése:
1. A porcukrot a tojássárgákkal, az egész tojással, a vaníliás cukorral és a tejjel állandó kavarás mellett sűrűre főzzük.
2. Időközben hozzáadjuk az erős feketekávét és a főzőcsokoládét.
3. Amikor kihűlt, a krémhez keverjük a habosra kikevert vajat (vagy margarint).
4. Ezzel a krémmel töltjük és vonjuk be a tortát.
5. A tetéjét díszíthetjük tortadarával, vagy csokoládéforgácsokkal is.
hozzávalók 4 főre
* 15 dkg margarin
* 3 tojás
* 15 dkg porcukor
* 3 ek kakaópor
* 1-2 ek rum / rumaroma
* 2 cs babapiskóta
* 2 dl tejszín (vagy Hulala)
Mázhoz:
* 2 ek kakaópor
* 2 ek cukor
* 2 dkg margarin
* kevés víz
elkészítés
1. Habosra keverjük a margarint a tojások sárgájával és a porcukorral. Hozzáadjuk a kakaóport, a rumot és végül a tojások habbá vert fehérjét.
2. Egy jénai tál aljára egy réteg krémet teszünk, erre jön a babapiskóta, majd ismét krém, babapiskóta és végül megint a krém.
3. Felverjük a tejszínt, majd kis halmokban az egész süti tetejét bevonjuk.
4. A mázhoz a kakaóport összekeverjük a cukorral, majd kevés vízzel sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve beledobjuk a margarint, és addig keverjük, míg nem olvad el a csokiban.
5. Rácsorgatjuk a habra, és hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon.
hozzávalók 10 főre
Tészta:
* 6 db tojás
* 6 ek cukor
* 6 ek liszt
* 1 cs sütőpor
Krémhez:
* 25 dkg lágy margarin
* 4 tojás sárgája
* 20 dkg porcukor
* 0,6 l tej
* 4 ek liszt
* 1 cs babapiskóta
* 3 dl fekete kávé
* rum (vagy rumaroma), ízlés szerint
* 1 kis üveg baracklekvár
Habhoz:
* 4 tojás fehérje
* 9 ek cukor
elkészítés
1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük, beletesszük a cukrot, ezzel is még tovább verjük, míg a cukor el nem olvad. Amikor kemény, beletesszük a tojás sárgákat, ezzel is egy kicsit tovább verjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és fakanállal óvatosan a habba keverjük. Sütőpapírral kibélelt tepsiben megsütjük.
2. Míg a piskóta sül és hűl, elkészítjük a krémet: a tojás sárgákat összekeverjük a liszttel és a tejjel, összefőzzük. A margarint habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt krémehez keverjük.
3. A piskótát megkenjük a baracklekvárral, a babapiskótát a rumos kávéba mártjuk és szépen egymás mellé rárakjuk a lekváros piskótára, majd ráöntjük a krémet.
4. A habhoz a tojásfehérjéket acukorral gőz fölött kemény habbá verjük és a krém tetejére simítjuk.
5. Csokit is lehet reszeltni a tetejére.
sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 33x34 cm
hozzávalók 4 főre
* 50 dkg finomliszt
* 6 dkg sütőmargarin
* 2 dkg élesztő
* kevés cukor
* kb 1 kk só
* 2,5 dl langyos házi tej
Kenéshez:
* 1 házi tyúktojás
* 1 kk kalocsai édesnemes paprika
Sós mázhoz:
* fél tk só
* 1 púpos ek finomliszt
* 0,2 dl víz
elkészítés
1. Egy lábasba vizet töltünk, és felforraljuk.
2. A finomlisztet tálba szitáljuk, a szobahőmérsékletű margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, sóval és cukorral ízesítjük, majd a langyos vízzel 5-6 perc alatt bedagasztjuk.
3. Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. Fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
4. A sütőt 200 °C fokon előmelegítjük.
5. A tésztát lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra sodorjuk, addig formázzuk, amíg a kézről leválik, majd 6 részre vágjuk.
6. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 40 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
7. Ha forr a víz ( ne zubogjon), megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük, szikkasztjuk. Majd étolajjal megkent tepsire szedjük.
8. A tepsiben az édesnemes paprikával felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 percig sütjük. A sütés lejárta előtt 2 perccel a tetejére való sós mázhoz a sót, lisztet és vizet összekeverjük, és a perecekre locsoljuk.
9. Ha a szép, fényes, finom ropogós pereceink megsültek, akkor egy tiszta konyhai kendővel bélelt kosárkába szedjük, letakarjuk, egy fél órát pihentetjük.
hozzávalók 4 főre
* 15 dkg liszt
* 2 tk sütőpor
* 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
* 5 dkg étcsoki (késsel vagy aprítóval kisebb darabokra vágva)
* 8 dkg cukor
* 10 dkg margarin (puha vagy olvasztott)
* 1 tojás
* 1 dl tej
* 1 tk vanília aroma
* 20 dkg magozott meggy
* szeletetelt mandula (díszítésnek)
elkészítés
1. Összekeverjük a hozzávalókat (a fenti felsorolás szerinti sorrendben) robotgéppel, a meggy és a mandula kivételével.
2. A végén óvatosan belekeverjük a meggyet is fakanállal.
3. Muffinpapírral kibélelt, vagy margarinnal kikent muffinsütő tepsibe kanalazzuk.
4. Tetejét megszórjuk szeletelt mandulával.
5. Előmelegített sütőben kb. 25-28 percig sütjük. Tűpróba!
sütési hőfok: 180 °C
Tiramisu- természetes édesítővel
hozzávalók 4 főre
* 2 cs babapiskóta (ha lehet teljes kiőrlésű vagy házi készítésű)
* 25 dkg mascarpone
* 3 tojás
* 1/2 tk BioStevia Light (kristályos kivonat, mint a cukor, csak cukormentes :))
* kávé (ízlés szerint lefőzve - én ezt is BioSteviával édesítettem)
* kakaópor
elkészítés
1. Főzzük le a kávét, és ízlés szerint édesítsük BioSteviával. (Én két BioStevia tasakkal édesítettem.)
2. A 3 tojássárgáját, a BioStevia Light-ot és a mascarpone-t keverjük össze, hogy egy egységes krémet kapjunk.
3. A tojásfehérjéket verjük habosra.
4. Óvatosan forgassuk a krémbe a felvert tojásfehérjét.
5. Tegyük le az első réteg babapiskótát. Mártsuk őket a kávéba, és helyezzük egymás mellé egy tálba.
6. Kenjünk rá egy réteg krémet, majd szórjuk meg vékonyan kakaóporral.
7. Ismételjük meg az 5-6. lépést még egyszer.
8. Amint a tiramisu elkészült, tegyük hűtőbe, és hagyjuk bent egy éjszakára, hogy az ízek jól összeérjenek.
9. Fogyasszuk egészséggel! :)
hozzávalók 8 főre
Tésztához:
* 15 dkg cukor
* 2 tojás
* 5 ek méz
* 10 dkg vaj
* 3 ek kakaó
* 40 dkg liszt
* 1 kk szódabikarbóna
Krémhez:
* 1 l tej
* 3 cs vaníliás puding
* 2 ek liszt
* 3 ek cukor
* 15 dkg vaj
* 15 dkg porcukor
* 2 cs vaníliás cukor
Csokimázhoz:
* 6 ek cukor
* 3 ek víz
* 2 ek kakaó
* 1 ek liszt
* 3 ek olaj
* pár csepp ecet
elkészítés
Tészta készítése:
1. A hozzávalókat, a liszt és a szódabikarbóna kivételével, gőz fölött kb. 5 percig főzzük.
2. Majd hozzáadjuk a lisztet, szódabikarbónát és összegyúrjuk.
3. 2-3 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
4. 4 db kb. 25 x 30-as lapot nyújtunk.
5. Sütőpapíron, tepsi hátulján egyenként 8-10 percig sütjük.
Krém készítése:
1. A pudingot a liszttel, cukorral, a tejjel megfőzzük (mikroban is lehet, 6-7 perc alatt, 2-3 szor megkeverve tökéletes).
2. Közben a vajat a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük.
3. A kihűlt pudingot összekeverjük a vajas krémmel.
4. A lapokat egyenletesen megkenjük krémmel, a legfelső lap kivétlével, amit csokimázzal vonunk be.
Csokimáz készítése:
1. A hozzávalókat, az olaj és az ecet kivételével, felfőzzük.
2. Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk az olajat, s az ecetet és gyors mozdulatokkal rásimítjuk a süti tetejére.
sütési hőfok: 170 °C
hozzávalók 4 főre
* 15 dkg rizs
* 3-3,5 dl tej
* 4 ek barna cukor
* 25 dkg túró
* 1 citrom héja
* csipet só
Díszítéshez:
* fahéjas cukor
elkészítés
1. Tejberizst készítünk: a rizst és a tejet egy edénykébe tesszük egy csipet sóval és 1 ek barna cukorral. Felfőzzük, majd lassú tűzön megpároljuk. (Hajlamos kifutni, ezért időnként jó, ha felemeljük a fedőt.)
2. A túrót elkeverjük a maradék 3 ek barna cukorral, majd hozzáadjuk a citrom reszelt héját. A masszát belekeverjük a tejberizsbe.
3. Kis tálkákba szedjük a kész tejberizst, és kedvünk szerint díszítjük. Én most fahéjas porcukorral díszítettem a tetejét, de gyümölccsel vagy lekvárral is díszíthetjük. Lehetőség szerint már hűtve tálaljuk.
hozzávalók 4 főre
* háztartási keksz /tepsi méretétől függően/
* 1 cs pudingpor (tetszőleges ízű)
* 4 dl tej
* 3 ek cukor
* 24-24 db keksz alulra és felülre
elkészítés
1. A háztartási kekszeket szorosan lefektetjük egy tepsi aljába egymás mellé.
2. Elkészítjük a pudingot a tejjel és a cukorral.
3. Rákanalazzuk a kekszekre, óvatosan, hogy ne csússzanak el.
4. A még meleg pudingos réteget az alsó sor szerint befedjük háztartási keksszel.
5. Pár órát pihentetjük, majd szeleteljük.
hozzávalók 4 főre
* 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
* 10 dkg rétesliszt
* 40 dkg fehér liszt
* 1 dl tej
* 1 cs friss élesztő (42g)
* 2 ek méz
* 1 kis doboz + 2 ek tejföl / joghurt
* 1 dl + 1 ek olívaolaj
* 1 db tojás
* 1 ek szárított majoránna
* 1/4 tk őrölt csili
* 1/2 tk őrölt kömény
* 1/2 tk szerecsendió
* 1 tk őrölt fekete bors
* 2 ek tengeri só
tetejére:
* kevéske tej
* magok (egész mák , szezámmag , lenmag, egész kömény stb.)
elkészítés
1. A tejbe belekeverjük a mézet, meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Közben kimérjük a por állagú hozzávalókat, a liszteket összevegyítjük a fűszerekkel és egymással is.
2. A fűszeres liszthez öntjük a felfuttatott élesztős tejet, a joghurtot, az olajat, a tojást, kelt tésztát dagasztunk belőle.
3. Ha kész, pár csepp olajjal megöntözzük, körbeforgatjuk a tálban, így nem ragad oda. Folpackkal letakarjuk, majd konyharuhával is, meleg helyen duplájára kelesztjük (hőmérséklettől függően 30-60 perc).
4. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és ezután kezdhetünk formázni. Én 4 darabba vágtam, mindből másféle formát készítettem. Az egyik negyedből minizsemlék, a másikból csokornyakkendők, a harmadikból kiflik, a negyedikből görcsök születtek, a maradékból pedig fontam egy kalácsot, és kör alakot formáztam belőle.
5. De persze lehet simán csak egyféle formákat csinálni, mint a neve is mutatja, kifliket. Ehhez a tésztát 8 darabba vágjuk. A bucikat fél centi vastagságú kör alakra nyújtjuk,16 egyenlő részre osztjuk,és az így kapott háromszögeket az alaptól feltekerjük,a csúcsuk felé, jó szorosan. Ezt a tészta elfogyásáig ismételjük.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, tetejüket megkenjük tejjel, és megszórjuk tetszés szerinti maggal, kb. fél órát kelesztjük.
7. Jól előmelegített sütőben megsütjük őket. A kiflik, a görcsök és a csokornyakkendők 12 perc alatt, a mini zsemlék 15, míg a kalács 13 perc alatt készült el.
8. Mártogatóssal vagy önmagában kínáljuk. A mini zsemlék kiválóan alkalmasak mini szendvicsekként, egy szelet szalámival, sajttal, paradicsommal..ízesek, háziak és ráadásnak még dekoratívak is..szerintem :)
sütési hőfok: 180 °C
hozzávalók 8 főre
* 80 dkg liszt
* 1,5 dl natúr joghurt
* 2 dkg élesztő
* 3 dl langyos víz
* 1 tk só
A tetejére:
* 1egész tojás
* nagy szemű, tengeri só
Továbbá:
* 2 ek szódabikarbóna
elkészítés
1. Az összes hozzávalót készítés előtt fél órával kikészítjük, hogy minden szoba-hőmérsékletű legyen.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben felfuttatjuk (csipet cukorral rásegíthetünk).
3. A sót a liszt mellé szórjuk, a joghurtot melléöntjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és a maradék 2 dl langyos víz folyamatos adagolásával összegyúrjuk ( legalább 10 perc, de csak ha gyakorlott tésztagyúrók vagyunk. Meg kell vele dolgozni, mint a fánktésztával). A tésztánk akkor jó, ha a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
5. Ha megkelt, enyhén lisztezett munkafelületen ökölnyi darabokat szakítunk belőle, és ezekből hosszú rudakat sodrunk. Perecformát hajtogatunk belőle (két végét megfogjuk, behajtjuk, a találkozásipontnál megcsavarjuk, és úgy rögzítjük az aljára). A találkozási pontokat kicsit összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét. Egy-két helyen óvatosan bevagdalhatjuk, akkor sütés közben szépen megnyílik.
6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és újabb fél órát pihentetjük.
7. Egy széles szájú lábosban vizet forralunk, teszünk bele 2 ek szódabikarbónát. Ha már gyöngyözik, óvatosan beletesszük a pereceket. Ne pakoljuk tele, mert úgy nem tudjuk megforgatni.
8. Minden perecet kb. 1 percig főzünk, majd megfordítjuk, és a másik oldalnak is adunk 1 percet. Szűrőlapáttal óvatosan kivesszük, és egy tepsiben hagyjuk, hogy leszáradjanak (pár perc)
9. Visszatesszük őket a sütőpapíros tepsibe, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk sóval. Előmelegített sütőbe dugjuk, és aranybarnára sütjük őket.
10. Melegen letakarjuk, és megvárjuk, míg kicsit kihűlnek. Ebből a mennyiségből 16 tenyérnyi perec lesz.
sütési hőfok: 200 °C
hozzávalók 4 főre
* 1 cs zselatin
* 3 dl víz
* 6 tojás
* 12 ek cukor
* 5 cs vaníliás cukor
* 2 ek kakaó
* 4 dl tejföl
elkészítés
1. 1 cs. / 50 g/ zselatint 3 dl vízben forráspontig melegítjük.
2. 3 egész tojást 4 ek. cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral kikavarunk, és a végén 1 dl zselatint adunk hozzá. Kivajazott formába öntjük, és hűtőbe tesszük.
3. 3 egész tojást 4 ek. cukorral és 1 cs. vaníliás cukorral, 2 ek. kakaóval jól kikeverünk. 1 dl zselatint adunk hozzá, és az előző tetejére öntjük, majd visszatesszük a hűtőbe.
4. 4 dl tejfölt, 4 ek cukrot, 3 cs. vaníliás cukrot jól kikavarunk, 1 dl zselatint adunk hozzá, és a többi tetejére öntjük. Majd visszatesszük a hűtőbe.
5. Ha megkötött, szeleteljük.
hozzávalók 4 főre
Tésztához:
* 30 dkg cukor
* 3 tojás
* 2 dl olaj
* csipet só
* 1 sütőpor
* 35 dkg liszt
* 2 dl tej
* 3 ek darálatlan mák
* 1 mandulaaroma
Krémhez:
* 2 cs vaníliás puding
* 5 dl tej
* 20 dkg margarin
* 20 dkg porcukor
* 2 cs vaníliás cukor
Tetejére:
* tortadara
elkészítés
1. A tésztához a cukrot kikavarjuk a tojásokkal, majd a többi alapanyagot lassanként hozzáadjuk, és zsírozott, lisztezett nagy, magas falú tepsiben lassú tűzön sütjük. (Tűpróba!)
2. A krémhez a pudingokat 5 dl tejben megfőzzük, és kihűlés után hozzákeverjük azt a krémet, amit a margarin, a por- és vaníliás cukorból csináltunk.
3. A krémmel megkenjük a kisütött tésztát, és a tetejét csokireszelékkel megszórjuk.
sütési hőfok: 180 °C