VERSEK MINDENKINEK , Ferenczi Csilla VERSEI . ÉS SOK MÁS DÍSZITÖ ELEM

ÜDVÖZÖLLEK: ÉREZZÉTEK JÓL MAGATOKAT


Torta 

                                            Hozzávalók:

1 db 5 tojásos sárga piskóta tortalap
1 db 5 tojásos barna piskóta tortalap

Töltelék:

50 dkg vaníliás krémtúró
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
15 dkg habosra kevert puha vaj
1 evőkanál zselatin (vagy 1 csomag zselatinfix)

2.5 dl habtejszín (itt Hulala növényi hab) keményre vert habja
1 csomag habfixáló

1 üveg meggybefőtt
2 evőkanál cukor
1 csomag vanília ízű pudingpor

Díszítés:

2.5 dl habtejszín keményre vert habja
1 csomag habfixáló
Nyuszi: nyújtható fondant, vagy marcipán, kókuszreszelék, ételszínező



Elkészítés:

A meggybefőtt levét kiegészítjük 5 dl-re, egy keveset elveszünk belőle, amellyel simára keverjük a cukor felével elkevert pudingport.
A maradékot felforraljuk, majd felöntjük vele a pudingos masszát, és kavargatva, jól besűrítve felfőzzük, végül hozzáadjuk a kifejtett meggyet. Hagyjuk kihűlni.

A tojásokat a liszttel, cukorral, és a tejjel habverővel elkeverjük, és lassú tűzön kevergetve besűrítjük, majd ízesítjük a citromhéjjal, a levével, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Miután kihűlt, elkeverjük a habos vajjal, és a vaníliás krémtúróval.
A zselatint kevés vízzel kis lángon, kevergetve langyosra feloldjuk, a masszából egy keveset hozzáadunk, elkeverjük, és így adjuk a nagyobb mennyiségű krémhez.

A tortalapokat két-két lapra szeljük, alulra kerül a barna, erre kenjük a krémtúrós tölteléket, amelyre a tejszínhab felét simítjuk rá. (Ha nem édesített tejszínt használunk, ízlés szerint pár dkg porcukorral ízesítjük.)

Rátesszük az egyik sárga lapot, amelyre a meggyes massza kerül, ismét sárga lap, sárga krém, tejszínhab, barna lap.

Tetejét vastagabban kenjük meg tejszínhabbal, tetszés szerint díszítjük a tortát.  

 Ribizlis sült túrókocka

 
Hozzávalók:

A tésztához:

22 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
14 dkg vaj
7 dkg porcukor
2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:

50 dkg túró
30 dkg tejföl
20 dkg porcukor
6 tojás
10 dkg vaj
5 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
A tetejére:

kb. 40 dkg ribizli
1 zacskó Alsa gyümölcszselé ( epres vagy málnás)



A tésztához a lisztbe keverem a porcukrot, a kakaót és a sütőport, majd elmorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tejfölt és néhány mozdulattal összegyúrom. Kinyújtom és a tepsibe simítom.
A sütőt begyújtom 175 fokra.
A töltelék összes hozzávalóját egy magas falú edénybe teszem és botmixerrel simára keverem. A tésztára öntöm és kb. 30-35 perc alatt megsütöm. Ha megmozgatom a tepsit, ne rezegjen a közepe sem a túrókrémnek. Hagyom teljesen kihűlni.
A tetején elosztom a leszemezett ribizlit és óvatosan rákanalazom a zacskón lévő leírás alapján elkészített gyümölcszselét. Pár órára hűtőbe teszem, tálalás előtt kockára vágom. 

Meggyes kevert süti 

                                                                                                                                                                            * 1 üveg meggy
* 50 dkg liszt
* 25 dkg cukor
* 25 dkg vaj (nem margarin)
* 3 dl tej
* 2 nagy tojás
* 1 vaníliás cukor
* 1 sütőpor
* víz
* sütőformához vaj, liszt



elkészítés

1. Legelső mozdulatunk az alapanyagok kikészítése után, hogy kikenjük és belisztezzük a sütőformát. (Sokan elhanyagolják ezt a nagyon is fontos lépést, aztán pedig panaszkodnak, hogy ők nem tudnak sütni.)
2. Alaposan vajazzunk minden centimétert, a széleket, a sarkokat, az íveket, majd több lépcsőben lisztezzünk. (Én a csap felett szórós-döntögetős- ütögetős-még egy kicsit szórós-megint döntögetős-alaposan kiütögetős verziót szeretem, és sosem csalódtam.) Ha elkészült a sütőforma, betesszük a hűtőbe. (Jót tesz a vajnak az a kis összedermedés a liszttel.)
3. Ezt a nagyon egyszerű, többeken tesztelt sütit úgy készítjük, mint a muffint: azaz külön készítjük elő a száraz anyagokat, és külön a nedves anyagokat. (Mindig a nedvessel kezdem, de ez az én metódusom. Nedveséknek nagyobb tálat válasszunk, mert a vegyítéskor a száraz kerül a nedvesbe, nem pedig fordítva.)
4. A vajat feldaraboljuk és mikróban megmelegítjük, max 10 mp-ig 1000 watton. (Épp annyira legyen meleg, hogy kevergetve a maga hőjétől elolvadjon az egész.) A tejet nem langyosítjuk, beleütjük a tojást és elkeverjük. (Apropó: kézi habverővel dolgozom.) Amikor kellően kihűlt a vaj, keverhetjük a tejes tojáshoz.
5. Következnek szárazék: lisztet a sütőporral jól elkeverjük, cukrozunk (mindkettővel), a szokásos csipet só is bekerül a tálba, és az egészet alaposan átkeverjük.
6. Vesszük a közepes szövésű szűrőt, és adagonként beleszitáljuk a nedves tálba a teljes száraz mennyiséget. Minden egyes adag után alaposan elkeverjük a tésztát. (A hideg vízre akkor van szükség, ha liszt nagyon bekeményítené a masszát. Ma már nagyon sokféle, de sajnos sokszor elég rossz minőségű lisztet lehet kapni -hiába van ráírva a BL55-, ezért kell bekészülni a vízzel, azzal lehet nyugodtan lazítani.) De maximum 1-1,5 decinyit használjunk, ha még mindig nem tetszik a tészta állaga, akkor tejjel hígítsuk tovább -a végtelenségig ezzel sem lehet.
7. A meggyet kétféleképpen is hozzáadhatjuk: vagy lisztezve belekeverjük a masszába, vagy a formába öntés után helyezzük a tészta tejerére (lesüllyed, nyugi). Mindenesetre vagy így, vagy úgy, de kerüljön a meggy a tésztába, majd az egész a sütőbe. 200 fokra felmelegített, majd 120 fokra visszavett sütőbe toljuk a kicsikét egy fél órára, majd 150 fokra emelve a hőfokot szép aranybarnára sütjük.

sütési hőfok:
120°C 

Mákos tészta

                                                                                                                                                                            Hozzávalók:

8 tojásfehérje,

20 dkg cukor,

10 dkg őrölt mák,

8 evőkanál kókuszreszelék,

3 evőkanál liszt,

1 csomag szalalkáli.


Krémhez :
8 tojássárgája,

20 dkg cukor,

3 evőkanál liszt,

3 dl tej,

1 rama margarin,
2 rumos cappuccino,
4 csomag kisméretű (4x3) cm keksz ,
egy 200 ml hulala tejszín.



8 tojásfehérjét,20 dkg cukorral habbá verjük, majd belekavarunk 10 dkg őrölt mákot,8 evőkanál kókuszreszeléket,3 evőkanál lisztet, és egy csomag ( 7 g )szalalkálit.

Ebből a masszából egy lapot sütünk 26x 36-os tepsiben.

A krémhez 8 tojássárgájából,20 dkg cukorból,3 evőkanál lisztből és 3 dl tejből krémet főzünk, majd belekeverjük a habosra kavart margarint is. A krém felét a tésztára kenjük és megrakjuk keksszel .A megmaradt krémbe 2 rumos cappuccinót teszünk, és a kekszre kenjük.

Egy 200 ml-es hulala tejszínt felverünk jó kemény habnak és rákenjük a tetejére, villával meghúzogatjuk, megszórjuk csoki darával. 

Somlói galuska

 Hozzávalók
1 ek. kakaópor +
1-1,5 dl rum +
8 dkg mazsola +
8 dkg dióbél +
1 dl rum +
20 dkg kristálycukor +
2,5 dl víz +
citromhéj +
0,5 rúd vanília +
8 dkg liszt +
15 dkg kristálycukor +
4 db tojássárgája +
5 dl tej +
3 db vékony piskótalap (sima,diós,kakaós) +
15 dkg étcsokoládé +
25 dkg kristálycukor +
1,5 dl víz +
1 dl rum +
6 dl tejszín +



Elkészítés
1 A vaníliakrémhez szükséges tejet forrald fel egy darabka citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd újra (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor tedd félre, s hagyd teljesen kihűlni. A szirup elkészítéséhez forrald fel a vizet, old fel benne a cukrot, majd vedd le a tűzről, s ha már langyosra hűlt, keverd bele a rumot is. A töltelékhez daráld le a diót, a mazsolát pedig áztasd be a rumba. A csokoládéöntethez a csokoládét darabold fel, tedd a vízbe, add hozzá a cukrot és a rumot, majd gőzfürdőben felmelegítve keverd simára, aztán hagyd kihűlni. Miután minden hozzávalót előkészítettél, fogd az egyik piskótalapot, azt öntözd meg a sziruppal, kend meg a vaníliakrém egyik felével, szórd meg dióval és lecsurgatott mazsolával, majd tedd rá a következő piskótát. Arra megint szirup, krém, dió és mazsola jön. Végül következik a harmadik piskóta, annak a tetejét locsold meg a maradék sziruppal és hintsd meg kakaóporral. Az egészet csomagold alufóliába, s tedd egy fél napra jégszekrénybe. Másnap egy kanállal szaggass galuskákat a piskótatortából, azokat halmozd egy-egy kistányérra, locsold meg a hideg csokoládéöntettel, végül díszítsd tejszínhabbal. 

Reszelt túrós tészta

 
40 dkg finomliszt +
25 dkg margarin +
15 dkg porcukor +
1 db tojássárgája +
0,5 csomag sütőpor +
1 csomag vaníliás cukor +
3 ek. kakaópor +
Töltelékhez:
50 dkg tehéntúró +
20 dkg porcukor +
1 db citrom reszelt héja +
1 csomag vaníliás cukor +
2 ek. zsemlemorzsa +
4 db tojásfehérje +



Elkészítés
1 A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, két cipóba osztjuk és hűtőbe tesszük keményedni. A kakaós cipót kizsírozott tepsibe reszeljük, rátesszük a tölteléket, amibe a négy tojás felvert habját keverjük, majd a másik cipót ráreszeljük.

Mesealmás

                                                                                                                                                                            A tésztához:

* 1/2 kg liszt
* 15 dkg cukor
* fél cs sütőpor
* csipet só
* 25 dkg sütőmargarin
* 1 egész tojás
* 2 és fél ek tejföl
* 1 tojássárgája

A töltelékhez:

* 1 kg reszelt alma (levétől kifacsarva)
* zsemlemorzsa
* cukor
* fahéj



elkészítés

1. A sütőmargarint elmorzsoljuk a liszt, cukor, csipet só, sütőpor keverékével.
2. A lisztes keverékre ráütünk egy egész tojást, majd mindezt összegyúrjuk.
3. Mivel a tészta nem áll még össze, ezért 2-2,5 ek tejföllel gyúrjuk össze.
4. A kapott tésztát elfelezzük, majd tepsi formára nyújtjuk, bő lisztes felületen, mert a tészta kissé ragadós.
5. Belehelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
6. Marokban kifacsarjuk a reszelt alma levét, majd szépen egyenletesen rátesszük a tésztára. Az almát fahéjjal és kristálycukorral megszórjuk.
7. Ezután kinyújtjuk a tészta másik felét is. Betakarjuk vele az almát, megkenjük 1 tojássárgájával, majd kb. 10-szer villával átszurkáljuk a tetejét, hogy ne fújódjon fel a tészta.
8. Előmelegített sütőben sütjük addig, amíg aranybarna nem lesz a teteje.

sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 23x38 cm cm 

Barbie torta 

 



A piskótákhoz:

* 14 db tojás
* 14 ek liszt
* 14 ek cukor
* 2 ek vaníliás cukor
* 1 cs sütőpor
* 14 dkg margarin

A krémhez:

* 1 l tej
* 12 ek cukor
* 8 ek liszt
* 1 ek vaníliás cukor
* 40 dkg margarin

Díszítéshez:

* fél l tejszín
* 2 cs habfixáló
* piros ételfesték
* cukordíszek



elkészítés

1. Előveszünk egy kerek 23 cm-es kapcsos tortaformát sütőpapírral kibéleljük az alját, illetve egy magas kuglóf formát, és azt is vajazzuk lisztezzük.
2. Megsütjük a piskótát: mind a tortaformába, mind a kuglófformába 7-7 tojásból készítünk piskótát. A tojásokat szétválasztjuk fehérjéből kemény habot verünk, a sárgájához adjuk a puha margarint a kétféle cukrot, és azt is kikeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral. Ezt a sütőporos lisztet a sárgájás krémhez adjuk több részletben, és a robotgéppel simára dolgozzuk. Mivel a liszt hozzáadásával nagyon sűrű lett a sárgájás rész, pár kanál fehérjével lazítjuk, és csak ezután keverjük hozzá széles nagy mozdulatokkal a maradék fehérjét. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük. Tűpróba!
3. A krémhez a 12 ek cukrot karamellizáljuk. Egészen sötét karamellt csináljunk, hogy később is jól kiérződjön a karamell íze.
4. Amíg a cukor olvadozik, a tej felével kézi habverővel simára keverjük a lisztet a másik felét pedig felmelegítjük a mikróban. Ha karamell kész, ráöntjük a meleg tejet, és visszaolvasztjuk a megkeményedett karamellt.
5. Ezután kézi habverő segítségével belekeverjük a tejes-lisztes keveréket, és lassú tűzön sűrűre főzzük. A legvégén hozzáadjuk a vaníliás cukrot.
6. A krémet félretesszük hűlni, ha már kéz meleg, nyugodtan belekeverhetjük a 40 dkg puha margarint, majd tegyük hűtőbe, hogy jól kihűljön, könnyebb vele dolgozni.
7. Összeállítás: A kuglófot rámérjük a tortára, ha kell körbevágjuk, egymáshoz igazítjuk őket, majd a tortalapot kétfelé, a kuglófot háromfelé vágjuk, és betöltjük a krémet, végül kívülről is bevonjuk.
8. A Barbie babát előzőleg levetkőztetjük, és a derekáig folpack-ba csomagoljuk, majd a kuglóf nyílásába behelyezzük, és óvatosan belenyomjuk, ha kell kitámasztjuk a levágott piskótával vagy krémmel. Egy éjszakára tegyük hűtőbe, és másnap díszítsük.
9. Díszítéshez a tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük. Kivesszük az kb. 1/3 -át, a maradékba teszünk pár csepp piros ételfestéket. Feldíszítjük kedvünk szerint, rakhatunk rá cukordíszeket. (Én most szívecskéket tettem rá.)

sütési hőfok: 165 °C 

Túró rudi 

     * 50 dkg túró
* 7 dkg porcukor
* 2 cs vaníliás cukor
* 2 ek tejföl
* 1 kk reszelt citromhéj
* 30 dkg étcsokoládé



elkészítés

1. A túrót összekeverjük a citromhéjjal, a cukrokkal, és a tejföllel.
2. A masszát 1-2 órára a mélyhűtőbe tesszük.
3. Utána hengereket formázunk belőle, és újabb 1 órára a fagyasztóba tesszük.
4. A csokit megolvasztjuk.
5. A hengereket két lépésben vonjuk be csokival. Egy sütőpapírra rakosgatjuk a rudakat, először a tetejüket vonjuk be, majd ha megszáradt, megfordítjuk, és az aljukat is bevonjuk.
6. Hűtőben tároljuk. 

Mákos bukta 

A tésztához:

* 50 dkg liszt
* 5 dkg + 1 tk cukor
* 1 mk só
* 5 ek olvasztott margarin vagy vaj
* 2,5 dkg élesztő
* 3 dl langyos tej

A töltelékhez:

* 25 dkg darált mák
* 12 dkg cukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 1/4 citrom reszelt héja
* 1 ek baracklekvár
* 1 dl tej

Kenéshez:

* 5 dkg olvasztott margarin vagy vaj



elkészítés

1. Fél dl langyos tejbe keverünk 1 tk cukrot, és az élesztőt belemorzsoljuk. Hagyjuk felfutni.
2. A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, a megkelt élesztőt, az olvasztott margarint, és a maradék langyos tejjel könnyű tésztát dagasztunk. Langyos helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük.
3. A töltelékhez valókat összekeverjük, a tejet felforrósítva tegyük hozzá, hogy a cukor elolvadhasson.
4. Ha a tészta megkelt, kb. 40x40 cm-es négyzetté nyújtjuk.
5. Keresztben és hosszában is négybe vágjuk. Így kapunk 16 db kis négyzetet.
6. A tésztadarabokon vastag csíkokban elosztjuk a tölteléket. Ne ijedjünk meg, ha soknak tűnik, mert a tészta dagadni fog.
7. Feltekerjük őket, hogy a tészta végei egy darabon egymásra kerüljenek, és margarinnal kikent tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, hogy lazán összeérjenek.
8. Miközben rakjuk a tepsibe, olvasztott margarinnal kenjük meg mindegyik oldalát, hogy össze ne ragadjanak süléskor.
9. A tetejüket is kenjük meg olvasztott margarinnal, és így hagyjuk pihenni őket, míg a sütő bemelegszik. (10-15 perc) Hőlégkeverés nélkül 180°C-on, hőlégkeveréssel pedig 160°C-on süssük szép pirosra.

sütési hőfok: 160 °C
tepsi mérete: 20x35 cm 

Őszibarack süti 3.

Tésztához:

* 20 dkg zsír
* 2 tojássárgája
* 30 dkg cukor
* 2 dl tej
* 3 dkg liszt
* 1 sütőpor
* 1 cs vaníliás cukor
* 80 dkg liszt

Töltelékhez:

* 25 dkg baracklekvár
* 25 dkg porcukor
* 1 rumaroma
* 3 dkg kakaópor
* 1 dl tej

Díszítéshez:

* vérnarancs és mandula aroma
* kristálycukor
* tojásfehérje



elkészítés

1. A tésztához valókat összekeverjük, kivéve a 80 dkg lisztet.
2. 45 percig pihentetjük, aztán hozzáadjuk a lisztet, és jól átgyúrjuk. Diónyi nagyságú gombócokra formázzuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
3. Előmelegített sütőben süssük, vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert szétreped a tészta. Épp, hogy csak piruljon. Mikor kész van, kikaparjuk a közepét a tölteléknek.
4. A töltelékhez valókat összekeverjük a kikapart tésztabelsőkkel. Ezzel megtöltjük a tésztát, és összeragasztunk 2 db-ot.
5. A tészta egyik felét megkenjük vérnarancs aromával, a másikat mandula aromával. Ecsettel megkenjük tojásfehérjével, és meghempergetjük a kristálycukorral. 

Diós muffin

2 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 2 db tojás, 30 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 1 dl tej, 1 dl olaj, 10 dkg darált dió.

Diós krém:

20 dkg darált dió, 1 dl tej, 10 dkg cukor.



Elkészítés:

A tejet felforraljuk, majd beleszórjuk a diót, és pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a cukrot. Összekeverjük és levesszük a tűzről. Néha megkeverjük, hogy hűljön.

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

A sütőport összekeverjük a liszttel.

A tojásokat, a kétféle cukrot habosra keverjük. Beletesszük az olvasztott vajat, elkeverjük, majd a tejet is és ezzel is jól elkeverjük. Ezután belekanalazzuk a sütőporos lisztet és jól elkeverjük. Amikor eldolgoztuk, hozzáadjuk az olajat és krémes állagúra keverjük.

A sütőformát kivajazzuk vagy papírt teszünk bele. Jöhet a tészta. Én kétféleképpen szoktam csinálni:

1: 2/3 részig megtöltöm a formát, majd 1 kiskanál diós krémet teszek a tetejére.

2: 1/2 evőkanál tészta, 1 kiskanál diós krém, és megint egy fél evőkanál tészta.

Mehet a sütőbe. 20-25 perc alatt megsül, de végezzünk tűpróbát.

    Estike 

                                                                                                                                                                            hozzávalók 4 főre

* 30 dkg porcukor
* 1 cs vaníliás cukor
* 4 tojás
* 25 dkg liszt
* 1/2 cs sütőpor
* 1 cs mazsola
* zsír, liszt a tepsi kikenéséhez



elkészítés

1. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk.
2. A porcukrot, vaníliás cukrot, a tojásokat robotgéppel habosra keverjük kb. 5 perc alatt.
3. Ebbe a keverékbe belekeverjük a lisztet és a sütőport.
4. Egy nájlonlonzacskó sarkán lyukat vágunk, és a zsírozott, lisztezett tepsibe kb. 5 Ft-os nagyságú "érméket" készítünk. A mazsolát lecsepegtetjük, és minden egyes halomra helyezünk egyet.
5. Nevéből is kiindulva egy éjszakán keresztül pihentetjük, majd reggel sütjük. Nem biztos, hogy az a sütési idő, amit írtam elég, vagy szükséges. A lényeg, hogy a színe hasonlítson a képen találhatóhoz. Nagyon fontos, hogy a sütőajtót ne nyissuk rá, mert úgy viselkedik, mint a piskóta!

sütési hőfok: 180 °C     

                                                                                                                          Fantás süti

                                                                                                                                                                                       hozzávalók 4 főre

Tészta:

* 3 tojás
* 3 ek porcukor
* 3 ek liszt
* 1/3 cs sütőpor
* 1 ek kakaópor
* 1/2 dl napraforgó olaj

Krém:

* 25 dkg túró
* 15 dkg porcukor
* 20 dkg margarin
* 1 citrom reszelt héja
* kevés citromlé

Máz:

* 4 dl fanta
* 1 cs vaníliás pudingpor
* 10 dkg cukor



elkészítés

1. A tésztát készítjük el először. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgákat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olajat, a sütőport, a kakaót és a lisztet. Összekeverjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
2. A krém hozzávalóit kikeverjük, és a kihűlt tésztára kenjük.
3. Végül a mázat készítjük el, a pudingos zacskó utasításai szerint, csak tej helyett fanta kerül bele. Ha kihűlt, ezt is a tésztára kenjük.
4. Hűtőben dermedni hagyjuk, és másnap fogyasztjuk.

sütési hőfok: 180 °C
tepsi mérete: 35x25 cm  

    Feketeerdő torta                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   Hozzávalók:

Tésztához:

2 ek. margarin, 5 dkg kakaópor, 15 dkg liszt, 5 dkg étkezési keményítő, 20 dkg kristálycukor, 8 db tojás.

Töltelékhez:

2 ek. porcukor, 7,5 dl tejszínhab, 2 ek. meggylé, 1 cs. vanília pudingpor, 1 üveg (1l-es) meggybefőtt.

Díszítéshez:

5 dkg étcsokoládé



Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgáját 8 ek. meleg vízzel és a cukorral sűrű krémmé habosítjuk.

Megolvasztjuk a margarint és a masszához csurgatjuk. A tojásfehérjét habbá verjük, majd a masszához adjuk.

A lisztet, keményítőt és a kakaóport összekeverjük, ezután a tojásos habbal lazán összeforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformában (kb. 24 cm-es) 200 fokon kb. 30 percig sütjük.

Közben a meggybefőttet leszűrjük (16 szem meggyet félreteszünk a díszítéshez). Kevés meggylét meghagyunk a lapok meglocsolásához és a maradék lével felfőzzük a vaníliás pudingport.

Ha langyos, hozzáadjuk a fahéjjal, citrommal ízesített meggyet.

A tejszínt felverjük jó keményre.

A kihűlt piskótát 3 felé vágjuk. A lapokat a félretett meggylével meglocsoljuk (pár kanálnyival).

Az első lapra rákenjük a meggymassza felét és a tejszínhab 1/3-át, erre rátesszük a 2. lapot, megkenjük a meggymasszával, majd rátesszük a megmaradt tejszínhab 2/3 -át. Végül rátesszük a 3. lapot, amit a maradék tejszínhabbal körbekenünk.

Tetejét habcsókokkal, a félretett meggyszemekkel és reszelt étcsokival díszítjük.  

          Csokis-mandulás cipócskák        

         hozzávalók 4 főre

* 5 tojás fehérje
* 10 dkg cukor
* 10 dkg reszelt étcsokoládé
* 20 dkg őrölt mandula
* 1 narancs lereszelt héja
* késhegynyi fahéj
* csipet só



elkészítés

1. A tojások fehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
2. Kis adagokban hozzáadjuk a cukrot, tovább verve a habot.
3. A kemény habba óvatosan beleforgatjuk a mandulát, a csokit, fahéjat és narancshéjat.
4. Kanállal kis cipócskákat formázunk belőle.
5. Közepesen meleg sütőben (hőlégkeverésen 150 fok) addig sütjük, míg egy kicsit színesedni kezd - kb. 20 percig.

sütési hőfok: 150 °C                                                                                                                                                   


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 299
Tegnapi: 90
Heti: 389
Havi: 3 149
Össz.: 1 044 210

Látogatottság növelés
Oldal: Süteményreceptek 3
VERSEK MINDENKINEK , Ferenczi Csilla VERSEI . ÉS SOK MÁS DÍSZITÖ ELEM - © 2008 - 2024 - csilla-versei.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »