Nemcsak a gyümölcsei, de a levelei is gyógyhatásúak. Az erdei szamóca enyhén hashajtó hatású. Gyümölcsei vasban gazdagok és idegerősítő hatásúak. Leveleiből vérzéscsökkentő és vízhajtó tea készül. A konyhában hasznosítva salátákhoz adják.
Szájüregi sebek, fogínygyulladás esetén teájával öblögethetünk is.
Közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. A kömény epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek markáns alkotórésze, jó köptető. Bizonyítottan enyhíti a köhögést is.
ékla gyógyító hatása
A cékla a libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény, amelynek levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik. A növénynek karógyökere van, amely a répatestek kialakításában játszik fontos szerepet. Gyökere húsos, leveses.
A megvastagodott répatestet fogyasztjuk, amelynek alakja lehet gömbölyű, hengeres vagy lapos. A répahús színe általában vörös, de lehet sárgás is. Hazánkban általában csak a vörös változatát termesztik.
A kutatások szerint Elő-Ázsiából került Ázsiába (itt gyógyításra is használták), majd onnan Európába. A Földközi-tenger környékén őshonos.
A cékla nagy mennyiségben tartalmaz jó vízkötő képességű pektint.
A cékla kiváló vérképző, és jól szabályozza a máj anyagcsere folyamatait. Egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is.
Számos vizsgálat bebizonyította, hogy a céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért bizonyos helyeken kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység esetén. A cékla, A, B1, B2 és C- vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig folsavat, foszfort, ként, nátriumot, káliumot valamint magnéziumot. Jelentős szerepe van a méregtelenítésben, és egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulhat. A céklában található cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek, és várandós anyák is bátran fogyaszthatják.
A népi gyógyászat javasolja a céklalé fogyasztását menstruációs zavarok esetén is.
A szervezet a zöldségek közül a céklából tudja kinyerni a legtöbb vasat.
A céklát főként salátaként, étel-kiegészítőként hasznosítják, illetve fogyasztják.
Közkedvelt élelmiszer alapanyaga az energiaszegény étrendnek. Az élelmiszer-feldolgozó ipar jótékony tulajdonságai miatt bébiételekbe is keveri, de készítenek belőle céklaport, valamint sűrítményt is.
Hetente egyszer ajánlott "céklanapot" tartani, ami azt jelenti, hogy érdemes minimum 3dl gyümölcscentrifugával frissen préselt céklalevet meginni. A tömény céklalé nem tartozik a legízletesebb zöldséglevek közzé, de sárgarépalével vagy citromlével hígítva ízletesebbé válik. Így fogyasztva kiváló májtisztító hatású. A cékla, főleg télen az egyik legfontosabb vitamin és ásványianyag forrásunk.
A cékla elérhető már por alakban is a boltokban.
Nagyon egészséges a cékla levele is. Nyers italnak elkészítve turmix-al.
2 maréknyi cékla levél
4 alma
fél citrom v. zöld citrom héjastól
1 banán
2 csésze víz
Mennyiség: 1 liter turmix italt nyerünk belőle.
Ha a céklát tápanyagokban gazdag talajban termeljük, a gumók jól fejlődnek.
Sok háztartásban - főleg télen - főtt céklából készítenek savanyúságot torma felhasználásával. Ilyenkor a céklát héjastól kell megfőzni, ezért főzés előtt jó alaposan meg kell mosni. (Van, aki még kefével is megtisztogatja). Lefedve vagy kuktában kislángon hamarabb megfő, illetve megpuhul.
A céklát már a babilóniaiak és a főníciaiak is nagy mennyiségben termesztették. A népi hagyomány szerint Nagy Károly annyira bízott gyógyhatásában, hogy rendeletben szabályozta termesztését. A görögök Delphoiban céklával áldoztak Apollónak, míg a rómaiak lázcsillapításra használták a céklát.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla vörös változata.
Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során felfedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga a betain hatékonyan lép fel a rosszindulatú dagansejtekkel szemben.
Boróka, közönséges
Juniperus communis
Népies neve: borovicskafenyő, gyalogfenyő, közönséges boróka
A ciprusfélék (Cupressaceae) családjába tartozó, örökzöld cserje vagy fa. Április-májusban virágzik. Termései az úgynevezett tobozbogyók két évig fejlődnek. Hegyoldalak, puszták, lápos vidékek, legelők növénye. Vadon élő nagyobb állományai hazánkban a Bakonyban és a Duna-Tisza közén vannak, ahova a futóhomok megkötésére telepítették.
A borókának az érett termését használják gyógyászati célra. A bogyótermés két évig fejlődik, és a második év augusztus-szeptemberében érett, ilyenkor színük barnás fekete, kékes hamvas bevonatuk alatt fényesek. Szúrós levéltöviseik miatt a bogyók szedése nehézkes, általában bottal verik le, majd összeszedik őket. A termés illata terpentinre emlékeztet, íze aromás, kesernyésen édes.
A boróka termése illóolajat (terpinén-4-olt, pinént, szabinént), flavonoidokat, katechin cseranyagokat, invert cukrokat tartalmaz. A friss bogyó sok C-vitamint is tartalmaz, de tárolás esetén lebomlik. Az illóolaj egyik alkotórésze az alfa- és béta-pinén, ami a vesét erősen irritálhatja.
Termése erős vizelethajtó, vese- és epekőoldó. Ismert étvágyjavító, teltségérzettel járó emésztési panaszokat csillapító, valamint húgyúti fertőtlenítő hatása. Alkalmazzák reuma, köszvény és ödéma esetén is. Gyakori alkotórésze a légzőszervi megbetegedések elleni teakeverékeknek.
Avokádó:
Az egyik legértékesebb természetes zsiradékunk. Több mint tíz féle vitamint és vagy húsz féle ásványt tartalmaz, köztük az A vitamin elővitaminját, a karotint tartalmazza. Van benne továbbá C vitamin, E és D vitamin. Jelentős mennyiségű kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, niancin stb. Csökkenti a koleszterint, bőrápoló szer, arthritisz, soványság, táplálkozási rendellenességek esetén alkalmazható. Az avokadót csak nyersen ajánlatos fogyasztani. Pirítós kenyérre kenve kikaparhatjuk a bőréből és kevés apróra vágott fokhagymával ízesíthetjük. Naponta nem ajánlatos egynél több avokadót fogyasztani.
Brokkoli:
Kitűnő c vitamin-, folsav- és ß-karitin forrás, indiolszármazékok, niacin, pantoténsav, E-, B1-, B2 vitamin van benne. Csökkenti a cukorbetegség által okozott problémákat. Csökkenti a prosztata-, húgyhólyag-, hasnyálmirigy-, gyomor- és mellrák esélyét. Tápanyagtartalmának köszönhetően joggal foglal helyet a rákprevenciós étrendben. Sérülés esetén védi az agyat.
Búzafű:
Egyik legtartalmasabb táplálék, ásványi sók, B,K vitamin forrás.
Helyrebillenti az anyagcserét, hat az ér-, izom és immunrendszerre, méregtelenít, erős lugosító hatássút, gyulladások ellen, étvágytalanság ellen kiváló.
Citrom:
A citrom fogyasztásra azért van szükség, mert az emberi test nem állítja elő a C vitamint, és nem is tárolja. A sejtek számára azonban elengedhetetlen alkotóelem. Ezért ha folyamatosan ellátjuk szervezetünket C vitaminnal, számos betegséget előzünk meg, vagy segítjük a gyógyulást.
A citrom egyik leghatásosabb vírusölő, kitűnő szer a megfázás ellen. Bioflavon tartalma lehetővé teszi, hogy vértisztító hatása van, valamint véredény regeneráló tevékenységre is képes. Alkalmazható: hormonális elégtelenség, torokfájás, láz, tüdőgyulladás, fejfájás, cisztiszek, kóros daganatok, izomgörcs, izomfájás, gyomorégés, reuma, magas koleszterin esetén.
Mindenre a leghatásosabb úgy a citrom, ha édesítés nélkül használjuk. Hígíthatjuk vízzel vagy keverhetjük más gyümölcslével.
Csicsóka (Édesburgonya):
Alakja a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartja a szervet a cukorbetegség megelőzése szempontjából. Kalóriatartalma alacsony, ásványianyag tartalma magas, nagyszerű segítség a fogyókúrához. Inulin tartalma megköti a koleszterint, a triglicerideket, a foszfolipideket és a szabad zsírsavakat. Felszívódása lassú, ezért egyenletesebben biztosít energiát, megszünteti az éhségérzetet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Mint prebiotikum fokozza a bélflóra fejlődését és tevékenységét. Jótékony hatása van candidosis esetén
Tartalmaz: glükóz, fruktóz, oligoszacharid, K, Ca, Mg, P, Fe, Mn, Zn, Cr, Szi, szerves sav, A-, B1-, B2-, B3- vitmin, inulin.
Vérnyomáscsökkentő, vércukorszint szabályozó, izommunka, krónikus fáradtság, immuntstimuláns, rákellenes, prebiotikum, hasznos bélflóra fejlődését segíti. A csicsókát megmossuk és levét kicentrifugázzuk. Fogyaszthatjuk magában is, vagy más lével, így céklával, vagy sárgarépa lével, vagy azokkal a zöldséglékkel, melyek fogyasztása ízben támogatást igényel számunkra
Fehér káposzta:
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. Tartalmaz: K, Ca, P, Cl, Na, nagy mennyiségű A-, B-, C-, U- vitamint.
Koleszterincsökkentő, tisztító, bőrbetegségekre, feloldja a mérgeket, májbetegségeknél, vérhigító hatású, cukorbetegség esetén is ajánlott. Segíti az egészséges véralvadást. Csökkenti a prosztata-, vastagbél-, mell- és petefészekrák kockázatát. Aktiválja a szervezet természetes méregtelenítő rendszerét. Lassítja a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
Naponta fogyaszthatjuk főve vagy nyersen salátának, de mindennapi fő eledelünket nem képezheti. Bármennyire is kitűnő gyógyszernek bizonyult a káposzta, fogyasztását nem szabad túlzásba vinni pajzsmirigy túlműködés esetén a magas jódtartalma miatt. Vérhígító gyógyszer szedése esetén is csak mértékkel fogyasztható magas kálium tartalma miatt.
A káposztalé nem mindenki számára kellemes, ezért igyekeznek ízét más anyaggal leplezni, legjobb ha keverjük zellerrel, sárgarépával, stb. kiválasztva azt a zöldséget, amely hasonló hatással van a szervezetünkre.
Fokhagyma, hagyma:
A hagyma olyan, mint az emberi sejt. A tudomány mai állása szerint segít eltávolítani a veszélyes mérgező és hulladék anyagokat a sejtekből. Könnyeket fakasztanak, amik viszont tisztítják a szemet.
Tartalmaz: K,P,Ca,Na,Mg,Fe, tokoferol, tiamin, 100 kéntartalmú vegyületet pl. allicin, ajoén.
Eltekintve a szagától nagyon jó gyógyhatása van, mivel vitaminokban és ásványi sókban bővelkedik.Megakadályozza a koleszterin ill. a zsír lerakódását a vérben, sőt képes a lerakódásokat feloldani és csökkenti a vér koleszterin szintjét. Értágító, vérhigító, vérnyomáscsökkentő, lassítja a szapora szívverést, szívinfarktus megelőző, antioxidáns, féregűző, koleszterin csökkentő, erősíti az immunrendszert, baktérium, vírus és gombaölő, tisztítja a légutakat.
A fokhagyma legértékesebb frissen, megtisztítani és fogyasztani. Vigyázat: nagy hőségben ne használjunk nagyobb mennyiségű fokhagymát. Óvakodjanak továbbá a fokhagymától azok is, akik vérhígító gyogyszert szednek, gyulladásos betegségben szenvednek, mint pl. gyomorfekélyben, vagy bélgyulladásban,
.
Kelkáposzta:
A kelkáposzta azok számára a jó zöldségféle, akik kalcium hiánnyal küzdenek. Tartalmaz: Ca, K, Mg, béta-karotin, A, B, E vitamint.
Szabályozza a vérnyomást, gyulladásra, májbetegségre, tisztító, rákellenes, vérhigító, csonterősítő, allergia esetén, immunerősítő, önpusztító függőségek ellensúlyozására. Véd a leégés és a szürkehályog ellen. Növeli a csontok sűrűségét. Jótékonyan befolyásolja az ösztrogén metabolizmusát, ezáltal segít bizonyos rákfajták elleni harcban.Vérhigító gyógyszer szedése esetén csak mértékkel fogyasszuk a kelkáposztát a magas kálium tartalma miatt.
Ha a kelkáposztát főzeléknek használjuk, ügyeljünk arra, hogy a vizet amiben megfőzzük, ne dobjuk ki. Ha kúraszerűen használjuk a kelkáposztát, legjobb, ha a nyers kicentrifugázott levét fogyasztjuk.Ajánlatos más zöldség lével keverni. Ha a sárgarépa, vagy cékla sem adja meg az elfogadható ízt, próbálkozzunk meg az ananásszal.
Paszternák:
Tartalmaz: nagy mennyiségű C vitamint, fehérjét és ásvanyi sókat.
Bőrre, hajra, körömre, csonterősítő, tüdőbajra, gyulladásra, gyomor és emésztési bántalmakra, szél, epehajtó.
A profi hús és zöldséglevesek elengedhetetlen hozzávalója.
Petrezselyem:
Lúgosító hatása van a savas vérre. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására, és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere.
Tartalmaz: K,P,Na, Ca, niacin, tiamin, Fe,Mg, Cu, riboflavin, A vitamion.
Allergia, látásra, késlelteti a cukorbaj kialakulását, vízhajtó, menstruációs fájdalmakra, tisztító, serkenti a máj működést, vérszaporító, bőrproblémákra, fogíny problémákra, sebekre. A petrezselymet semmi képpen sem fogyaszthatjuk tisztán.
Nagyon erős növény ahhoz, hogy hígítás nélkül érvényesüljön a szervezetünkben illetve hogy ne károsítsa azt.
A leghatásosabb nyersen fogyasztani, a kicentrifugázott levét, felhígítva bármely más zöldség lével, így sárgarépával is lehet. Várandósok abortív hatása miatt nagy mennyiségben ne fogyasszák!
Paprika:
A nyers paprikában több mint hétszer annyi C vitamin van, mint a citromban.Tartalmaz: K,P,Ca,B-karotin, C-, A-,B2-, E- vitamin, bioflavonoidok, többek közt a rutin, karotionidok, provitaminok, kapszaicin- piros, csípős fajtában.
Serkenti az anyagcserét, koleszterincsökkentő, antioxidáns, vérkeringés szabályzó, rákellenes, védi a hámszövetet, elősegíti a sebgyógyulást, frissítő, az erős paprika fájdalomcsillapító.
A paprikát sok féle képpen fogyasztjuk, de a nyers paprika sokkal értékesebb mert megőrzi vitamin tartalmát. Salátának magában, vagy más zöldséggel kitűnő. De a levét is fogyaszthatjuk.
Rebarbara:
A rebarbarának a levelét és a gyökerét is használhatjuk, de csak nagyon keveset, saláták összetételeként. Főzni a rebarbarát nem szabad, mert rengeteg oxálsavat tartalmaz, szervetlenné válva a kalciummal az oxalat kristályt alkotja és lerakódik a szervezetben. A rebarbara elég sok kalciumot tartalmaz, valamint nagy adag folik savat. Leszámítva a rebarbara rossz oldalát, kis adagokban való fogyasztása gyógyhatású is lehet: hasmenés esetén, emésztést elősegítő, fogak és fogíny, nehezen gyógyuló sebekre, külsőleg!
A rebarbara tömören használva veszélyes lehet, ha főzzük. Ezért ha csak lehet nyersen használjuk! Legjobb, ha lét nem fogyasztunk, vagy csak külső használatra!
Retek:
A retek legnagyobb értéke a benne levő kén, ami a testünk fehérjét tartalmazó részében jelen van. A test maga nem tudja előállítani, táplálékból jutunk hozzá. A reteknek nagyon jó gyógyhatása van: emésztést serkentő, eldugult légutakra, szamárköhögésre, túlterhelt májra, epekő és epegyulladásra.
Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk is más zöldséggel az egész növényt. Pároláshoz és a centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású, tele van klorofillal. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében.
Saláta:
A saláta hatására a vérben vörös vértestek fejlődnek. A kalcium és a magnézium előfordulási aránya a test hasznosításához ideális. Kiemelkedő a K vitamin tartalma és a B vitaminok. Fejfájás, szorongás, köhögés, tüdő bántalom, alvászavarok, emésztési rendellenességek, idegnyugtató, ritkítja a vért, izom és csontozat fejlődésére jótékony hatású.
A saláta általában nyersen, vagy kissé meglankasztott formában kerül az asztalra(ez emeli B vitamin tartalmát). Igyekezzünk minél zöldebb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk.Vérhigító gyógyszert szedők csak mértékkel fogyaszthatják a magas kálium tartalma miatt.
Sárgarépa:
Egy szelet sárgarépa úgy néz ki, mint egy emberi szem. A pupilla, az írisz, a sugárirányú vonalai is úgy néznek ki, mint az emberi szem és IGEN, a tudomány már tudja, a sárgarépa nagyszerűen feljavítja a szem vérkeringését és működését, segít a szürkehályog elleni harcban.
Tartalmaz: nagy mennyiségű ß-karotint, Ca,K,P,Fe,Mg,Cr,Na, A-, B-, C-. e-, G-, K- vitamint.
Kihat a látásra, ízületi gyulladásra, méregtelenít, gyulladáscsökkentő. Karotinjai erősítik az immunrendszert, védenek a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, így a daganatos betegségek megelőzésében is fontos szerepük lehet. A benne található antioxidánsok védik a DNS épségét. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez.
Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a nagymennyiségű kálium s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő.
Spárga:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre. Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz. Megfőzve azonban sokat veszít értékéből . Vesetisztító, reumatikus fájdalmak, köszvény, vesegyulladás, bőrproblémák (pl. pattanásos bőr) esetén javasolt.
A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki, mivel igen erős hatású alaposan fel kell hígítani. Naponta háromszor fél dl-nél többet nem fogyaszthatunk, azt is keverve más lével, pl.: uborka, paradicsom, zeller.
Spenót:
A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Az egyik legértékesebb zöldségfélénk a gyógyító erő szempontjából, abban az esetben, ha be tudjuk tartani, hogy ne főzzük. A tápértéke mellett sok oxálsavat is tartalmaz és a benne levő kalciummal a szervetlenné váló sav kőlerakódást képez a szervezetben!.
Tartalmaz: ballansztanyagok, A-, E-, B1-, B6-, C-, K- vitamin, Fe,K,Ca,Mg,Na,fluor, niacin, karotionidok.
Segít a gondolkodásbeli képességek fenntartásában. Csökkenti a rák kialakulásának veszélyét a májban, a petefészekben, a vastagbélben és a prosztatában.
Igen magas tápértékű. Együnk sokat vérzékenység, dagadt végtag, emésztési problémák, krónikus fáradtság, magas vérnyomás, cukorbetegség, vérszegénység esetén.
Spenótot fogyaszthatunk megelőzésnek is, legajánlatosabb saláta keverékben. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, naponta ne többet, mint három fél csészével. Pépesíthetjük lemezvágóval, vagy centrifugázzuk, ebben az esetben az egész felső részt hasznosíthatjuk. Keverhetjük is paradicsomlével vagy más jellegzetes lével, attól függően, milyen betegséget akarunk gyógyítani vele.
Sütőtök:
Véd a tél hidegétől, illetve a fázástól és következményeitől. A sütőtök a megfázásos betegségekre hatékony. Minden elváltozás amely gyulladással jár gyógyítható a sütőtök levével, illetve a benne levő A vitaminnal. Elsősorban a nyálkahártyák gyulladásaira van gyógyító hatással.
Tartalma: nagyon gazdag karotionidokban, C- és B-vitaminokban.
Hatása: Petefészek-, húgyhólyag-, prosztatagyulladásra, fáradtság lekűzdésére, vese-, máj-, bélbetegségekre, allergiára, csontritkulásra. Véd a sokizületi gyulladástól. Csökkenti a tüdő- és prosztatarák kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatású.
Elkészítési mód: próbáljunk meg esszenciális olajat is használni, amikor tököt fogyasztunk.
Torma:
Tartalmaz: aminosavakat,enzimeket, Ca,Cu,Zn,Mn,Mg,Na, mustárolaj, B-,C-vitamint.
Alkalmas béltisztításra, emésztés serkentésre, vízhajtásra, ízületi bántalmakra, tüdő-,mellhártya-,mandula gyulladásra, jó féregűző, tisztító-méregtelenítő, antibiotikus, gomba-, baktérium-, vírusölő, nyákoldó, keringésjavító, reuma-, fejfájás esetén, allergia kezdetekor. Külsőleg, pakolásként vérbőség fokozásával enyhíti a reumatikus és ízületi fájdalmakat.
Zeller:
A zeller, a kínai kel és a rebarbara olyanok, mint a csontok. Ezek erősítik a csontokat. A csontok 23% szódát tartalmaznak. Ezek a zöldségek is 23% szódát tartalmaznak. Ha nincs elég szóda a étrendünkben a szervezet kivonja a csontokból és emiatt csontjaink meggyengülnek. Ezek az ételek megerősítik a csontvázat.
A zeller egyik megkülönböztető tulajdonsága, hogy rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz. Ezen kívül tartalmaz: K, Na, Ca, P,Mg,Fe,Fluor,A-,B1-, B2-, B6-, c-, e-, k-vitamint.
Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára: a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja. Méregtelenítő hatása miatt különféle bőrbetegségekben eredményesen használható. Erős vizelethajtó, vérnyomáscsökkentő, antibakteriális, bőr-, tüdő tisztító, emésztés serkentő, reumás panaszokra. .
A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk. Tele van ugyanis szerves anyagokkal, sókkal, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a vér savtalanításához. De legnagyobb értéke a szerves nátrium tartalma, amely jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása.
FIGYELJÜNK KICSIT MAGUNKRA IS.
A gyomorsav szintjét csökkenti az étkezés előtt fogyasztott friss káposzta- vagy sárgarépalé. A krumpli, lekvár, konzerv, cukrozott gyümölcs rendszeres fogyasztása
A Székrekedés Van egy mondás: amilyen az étek, olyan a széklet. A tápláléknak a bélcsatornán való átjutását elősegíti a durva őrlésű lisztből készült kenyér, a sárgarépa, cékla, alma, káposzta és a narancs, a krumpli viszont lelassítja. A reggeli székletet jól elősegíti, ha lefekvés előtt lassan megiszunk egy pohár kefirt, s benne egy evőkanálnyi étolajat. Ha ez sem segít, lapozza fel könyvünket az önmagunkon végzett hasmasszázsnál.
A napi 15 deka túró elfogyasztásával lehet megelőzni.
A Fejfályás oka hogy Eredetük lehet a túlzott glükózfogyasztás. Ha Önnek gyakorta fáj a feje, csökkentse az édesség, kávé, alkohol élvezetét, s növelje a nem édes gyümölcsök, valamint a zöldségfélék részarányát.
Száraz bör,hajkorpa. . E tünetek a szervezet nátriumsóinak hiányára utalnak. Nátriumsókban gazdag táplálékok a tengeri halak, felvágottak, sajtfélék, különösen a juhsajt és a kenyér. A biztonság kedvéért jól jön még egy kis B1 vitamin, amely a tejben, kefirben és májkészítményekben van bővebben.
A bőrön jelentkező viszkető piros foltokat ajánlatos bekenni tej és alkohol 3:1 arányú oldatával.
Csontritkulás
A csont kálciumtartalmának "kioldódása" okozza. A folyamat leállítását tejtermékek, tojás, zöldségfélék, hal és húsételek fogyasztásával érhetjük el.
Görcs érgörcs
magas vérnyomás, az epehólyag, a méh és más üreges szervek görcseit jól gyógyítja a magnézium. Sok van belőle a búza-, zab-, hajdinakorpában, vajban, dióban, babban, aszalt gyümölcsökben. Ugyanilyen jótékonyan hat a PP vitamin, amelyből sok van a halban, húsban, különösképpen a májból készült ételekben. Rendszeresen igyunk céklalevet is.
MEGFÁZÁS
ellen a legjobb a C-vitamin, melyből a citrusfélék, káposzta, paradicsom, burgonya, csipkebogyó, fekete ribizli, sóskaborbolya sokat tartalmaznak. A lejobb megfázás elleni gyógyszer pedig a citromos tea.
Az íny- és TOROK
lizozimmal gyógyíthatjuk, mely a tyúktojásban található. A lizozimnak gyulladásgátló és immunitásfokozó hatása van. Oldjunk fel egy tojásfehérjét fél pohár vízben. Az oldattal öblögessük szánkat. Az is hatásos, ha naponta megiszunk két nyers tojást. Íny- és torokgyulladás idején nem szabad csípős ételeket fogyasztani.
Pajzsmirigy-duzzanat
Strúmma: E betegség fellépésekor fogyasszunk minél több halat, főleg tengeri fajtákat.
A FOGFÁJÁST
jól csillapítja egy kocka sertésszalonna, amit a fájós fog mellé kell tenni.
A LÁTÁS GYENGÜLÉS.megállíthatja, illetve lassíthatja az A vitamin, mely megtalálható a tonhal májában, a tyúktojás sárgájában, vajban, sárgarépában, hagymában, paradicsomban, narancsban és kajszibarackban.
A HAJHULLÁST: az E vitamin bevitelével tudjuk megállítani. A növényi olajok (napraforgó, kukorica, stb.), csipkebogyó, tojás sárgája, bab, borsó gazdagok e vitaminban. A haj növekedését serkenti az uborka leve is.
A SZÍVRITMUS tünetek akkor lépnek fel, ha kevés a káliumsó a szervezetben. Megszűnteti, de legalábbis enyhíti az aritmiát a mazsola, halételek és marhahús fogyasztása.
ÖDÉMA? Egy grammnyi cellulóz 4-5 gramm vizet képes a szervezetben megkötni és onnan eltávolítani. Ha Önnek a szív vagy a vesék gyengesége miatt ödémája van, jó, ha tudja, hogy az alapvető cellulóztartalmú ételek a sárgarépa, uborka, káposzta, retek, kapor, gomba, birsalma, narancs, körte és őszibarack. A túrónak is jó vízhajtó tulajdonsága van. megállíthatja, illetve lassíthatja az A vitamin, mely megtalálható a tonhal májában, a tyúktojás sárgájában, vajban, sárgarépában, hagymában, paradicsomban, narancsban és kajszibarackban. megállíthatja, illetve lassíthatja az A vitamin, mely megtalálható a tonhal májában, a tyúktojás sárgájában, vajban, sárgarépában, hagymában, paradicsomban, narancsban és kajszibarackban.